CHP’den ‘genç işsizliği’ tepkisi: Suçlu yine gençler oldu

CHP’den ‘genç işsizliği’ tepkisi: Suçlu yine gençler oldu
16 Nisan 2021 10:59

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Cumhurbaşkanı’nın üniversite mezunlarının işsizliğine ilişkin soruya verdiği “Kalite, kalifikasyon noktasında kendini ispatlıyorsa bir genç, iş bulur” ifadelerine tepki gösterdi.

 

 

 

CHP’li Adıgüzel, “Türkiye’nin gerçeklerinden, gençlerin halinden bihaber oldukları o kadar ortada ki. Genç işsizliğinin yüzde 40’ı aştığı, yüzbinlerce üniversite mezunu gencin ailesinden harçlık almak zorunda bırakıldığı bir ortamda gençlere deniyor ki iş bulamıyorsan bu senin suçun. Bu ülkede yüksek lisans mezunu genç baklavacıda çalışıyor, tersanede boyacılık yapıyor. Atanamayan Türkçe öğretmeni tezgah başında, fırında ekmek satıyor. Mühendis bir genç günde 12 saat çalışıp 40 lira alıyor. KPSS birincisi gençlerin mülakatta elendiği bir ülkede, siz hangi kalifikasyondan bahsediyorsunuz?” diye sordu.

 

 
“Üniversite Mezunu Olmak Yetmiyorsa, Neden Her ile Üniversite Açtınız?”

 

 
“Madem üniversite mezunu olmak kalifiye olmaya yetmiyor, neden her ile bir üniversite açtınız?” diye soran CHP’li Adıgüzel, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

 
“İktidar partisi yarattığı suni gündemlerle mağduru oynamaya devam ededursun, Türkiye’nin bugün en can yakıcı sorunu genç işsizliğidir. Türkiye’de geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 41. Üniversite mezunu işsiz sayısı 1 milyonu aşmış. Gençler ‘2 üniversite bitirdim, ailemi geçindirmek için pazarda yumurta satıyorum’ diye isyan ediyor. 20 yıl önce üniversite mezunu olmak bu ülkede itibar görür, aileler çocuklarını diploma almaları için teşvik ederdi, bugün ise artık aileler çocuklarına üniversite okuma, meslek edin nasihatleri veriyor. Her ile bir üniversite, her ilçeye bir fakülte açıp tabela üniversiteleri ile övünenler ise, iş isteyen gençlere, iş bulamıyorsan bu senin suçun, senin eksikliğin deyip her konuda olduğu gibi bu konuda da sorumluluğu üstünden atıyor. Eğer bu ülkede üniversite mezunu olmak, iş bulmaya yetmiyorsa bunun sorumlusu gençler değil, 19 yıldır bu ülkeyi yöneten siyasi iktidardır. Demek ki sizin eğitim politikalarınız, planlamanız gençlere bir gelecek vaat etmiyor.”

 
“Gençler ‘Ne İş Olsa Yaparım’ Diyor”

 
Son 6 yılda uzmanlık gerektirmeyen işlerde çalışan üniversite mezunlarının sayısının yüzde 97 oranında artığına dikkat çeken Adıgüzel, “Bu ne demek? İktidarın iş beğenmiyorlar diye yaftaladığı gençler var ya işte o gençler bugün ne iş olsa yaparım diyor. Üniversite mezunu gençler, kafede, lokantada, inşaatta iki bin liraya iş bulursa kendini şanslı hissediyor, haline şükrediyor. Gençler dipsiz bir kuyunun içinde ne yapacaklarını bilmiyor. Hepsinin en büyük hayali bir yolunu bulup yurtdışına gitmek. Türkiye’ye dair umutlarını yitirmişler. İktidar, bu nesle bir gençlik borçlu” ifadelerini kullandı.