CHP’den ‘Cumhur İttifakı Anayasa’nın ilk 4 maddesini değiştireceği’ iddiasına tepki: Açıkça Anayasal düzeni çiğnemiş olurlar!

CHP’den ‘Cumhur İttifakı Anayasa’nın ilk 4 maddesini değiştireceği’ iddiasına tepki: Açıkça Anayasal düzeni çiğnemiş olurlar!
14 Eylül 2021 10:17

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Cumhur İttifakı’nın üzerinde çalıştığı yeni Anayasa’da ilk 4 maddenin değiştirilme ihtimaline ilişkin olarak, “Açıkça Anayasal düzeni çiğnemiş olurlar” yorumunu yaptı.

 

 

“O kadar yanlış bir yolda ilerliyorlar ki Türkiye’yi tek adam sistemiyle uçuruma sürüklediler, şimdi tek adam sistemine yani ‘patronlu başkanlık’ dediğimiz bu sisteme dayanan bir anayasayı kendi mutfaklarında hazırlıyorlar” diyen Erkek, “Anayasa, bir siyasi partinin mutfağında hazırlanamaz, anayasa bir barış belgesidir, toplumsal uzlaşma ile hazırlanır; tüm partiler, üniversiteler, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, barolar ve toplumun birçok kesimiyle hazırlanır. Kapsamlı bir anayasa yapacaksanız ‘yasama ve yürütmeyi’ yazarken bunların nasıl oluşacağına karar vermek için önce hükümet sistemini belirlemeniz gerekiyor, yargıyı söylemiyorum, yargı ne olursa olsun bağımsız olmak zorundadır” dedi.

 

 

Önceki günlerde Türkiye gazetesindeki, AKP’nin Anayasa’nın ilk 4 maddesinde değişiklik yapmak için hazırlık yaptığına ilişkin haberi dikkatleri çekmiş; AKP’li isimlerin yer aldığı Anayasa Bilim Kurul’nun ekim ayında MHP ile görüşmeye başlayacağı ve Anayasa metninde iki parti arasında uzlaşma sağlandıktan sonra Ocak veya Şubat’ta halka açıklanacağı belirtilmişti. Bu metnin diğer partilere sunulmayacağı, referanduma gidilmeyeceği, sadece halkla paylaşılarak “Yeni anayasamız budur” denileceği ve seçime giderken “Cumhur İttifakı’nın anayasası budur şeklinde taahhütte bulunulacağı” ifade edilen söz konusu haberde; devletin şekli, Cumhuriyet’in nitelikleri, devletin bütünlüğü, resmi dili, bayrağı, milli marşı ve başkenti belirleyen maddelere dokunulmayacağı ancak “Devletin dili Türkçedir” ifadesine ekleme yapılarak, “Türk milleti” kavramının değiştirileceği ileri sürülmüştü. Aynı zamanda yine aynı haberde, vatandaş tanımında da daha kapsayıcı hükümlerin getirileceği iddia edilmişti.