CHP’den çağrı: Makam araçlarından vazgeçin! CHP’li Tekin: Bu kadar lüks araç niye alınıyor, biri bize anlatsın!

CHP’den çağrı: Makam araçlarından vazgeçin! CHP’li Tekin: Bu kadar lüks araç niye alınıyor, biri bize anlatsın!
22 Haziran 2021 11:36

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, “Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bir yıl önce kamuda kiralık araç devrini bitirme hedeflerini açıklamasına rağmen, son 12 ayda araç kiralamaya 1 milyar TL’den fazla para ödendi.” Dedi.

 

 

 

Bir tarafta hiçbir geliri olmayan işsiz milyonlar, diğer tarafta iki ila dört yerden maaş alan bürokrat ve yandaşların binmiş oldukları lüks araçlar olduğunu belirten CHP’li Tekin, daha önce açıklamıştım,” Bir bakanın makam hizmetlerinde kullanılmak üzere yabancı menşeili bir taşıt için devletin kasasından, aylık 37 bin TL+ KDV kiralama bedeli ödeniyor diye. Anlaşılan kimse üzerine alınmamış! 85 milyon vatandaşımızın adına bu savurganlık bitene kadar konuyu gündemde tutmaya ve hükümeti uyarmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

Türkiye’de kiralama usulü hariç devlete ait 150 bin fazla resmi araç bulunduğunu kaydeden Tekin “Türkiye resmi araç sayısıyla dünyanın en zengin ve gelişmiş ülkelerinden Japonya’yı 20’ye katlıyor. Yurttaşların ekonomik darboğaza girmesi nedeniyle her gün onlarcası intihar ediyor diyen Tekin, “Vatandaşımızın geçimini sağlayamadığı, zor ayakta durduğu bir ekonomide kamunun yaptığı harcamaların anlaşılır, kabul edilebilir bir seviyede olması gerekmektedir. İktidar, araç kiralama alışkanlığından ve bu gibi hoyrat harcamalardan derhal vazgeçmelidir” diye konuştu

 

 

Tekin, “Böylesi büyük bir israfa rağmen bakıyoruz ki bu da yetmiyor ve devlet yeniden araç kiralama yoluna gidiyor. Neredeyse her makama bir araç ve şoför düşüyor. Bunların yıllık yakıt ve diğer masrafları hesaplandığında, ülke bütçesinin önemli bir kısmı makam araçlarına aktarılıyor” ifadesini kullandı.

 

 

Bu araçların şoför, akaryakıt, yağ, bakım, yıpranma gibi giderleri göz önüne alındığında Türkiye’nin astronomik bir israfın içinde yüzdüğünün ortaya çıktığını kaydeden Tekin, “son olarak kamuoyuna yansıyan haberlerde, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu için; 2 milyon 862 bin TL’ye 15 araç kiraladığı anlaşılıyor. ‘Bu kadar lüks araç niye alınmaktadır? Biri bize anlatsın” ifadelerini kullandı.

Ekonomik kriz ve salgınla mücadele eden Türkiye’de, milyonlarca işsiz, yoksul, dar gelirli vatandaş yaşam mücadelesi verirken, lüks makam araçlarında sefa sürenlere hakkımızı helal etmiyoruz. Bu araçların giderleri vatandaşın verdiği vergilerle karşılanıyor. Bu garip ve yoksul milletin parasını israf etmeye ve hovardaca sefa sürmeye kimsenin hakkı yok” dedi