CHP, Meclis’e taşıdı! ‘Yangınların başlangıcından kaç gün sonra TSK’dan resmi olarak destek istendi?’

CHP, Meclis’e taşıdı! ‘Yangınların başlangıcından kaç gün sonra TSK’dan resmi olarak destek istendi?’
8 Ağustos 2021 09:19

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, Milli Savunma Bakanı Sayın Meclis’ e sunmuş olduğu soru önergesi hakkında yapmış olduğu açıklamasında şunları söyledi;

 

Fotoğraf: AP

 

 

Ülkemizin çeşitli bölgelerinde meydana gelen orman yangınlarının birçoğu söndürülmüş, bir kısmı kendiliğinden sönmüş ancakbüyük bir bölümü de halen devam etmektedir. Maalesef yerleşim yerlerini de adeta küle çeviren orman yangınları sırasında özellikle hava araçları yeterli olmadığı için tahribat çok daha fazla olmuştur. Tarım ve Orman Bakanlığı envanterinde yangın söndürme uçağı bulunmaması, Türk Hava Kurumu uçaklarının ihalelere dahi alınmaması ve bu uçakların çürümeye terk edilmesi kamuoyunda ciddi tartışmalara yol açmıştır. Ayrıca Azerbaycan, İran, Rusya, Hırvatistan, İspanya ve Ukrayna’dan yangın söndürme uçakları gelmiş, gelen uçakların ise Türk Hava Kurumu’nun elindeki uçaklar ile aynı performansa sahip oldukları ortaya çıkmıştır.Bütün bu tartışmalar sürerken, orman yangınlarının özellikle ilk başlangıcında, İçişleri Bakanlığı ve Valilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden destek isteyip istemediği sorusu akıllara gelmektedir?

 

 

Millet İttifakı yönetiminde olan Büyükşehir Belediyeleri’nden gelen personel ve araç gereçlerin yanında, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nden de 220 kişilik bir ekip ve 53 adet araç yangınlara müdahale için ülkemize gelmişlerdir. Sivil toplum örgütleri, belediyeler ve vatandaşların da yeri geldiğinde kovalar ve kovalarla söndürme çalışmalarına destek verdiği felaket sırasında, TSK’ nın personel ya da ekipmanlarının yanan bölgelerde bulunmaması soru işaretlerini artırmıştır. Orman yangınlarının halen devam ettiği bölgelerde vatandaşlarımız hava aracı ve özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden destek haykırışları devam etmektedir.

 

 

Yangın bölgelerinde 1. haftadan sonra çok az sayıda da olsa görebildiğimiz ülkemizin güzide kurumu Türk Silahlı Kuvvetleri’ni geçtiğimiz yıllarda yaşanan her türlü felakette ve tam donanımlı olarak yanlarında görmeye alışan halkımızdan gelen tepkiler üzerine mi “TSK’dan destek istenmiştir?”

 

İlgililere soruyorum. Yangınların başlangıcından kaç gün sonra TSK’dan resmi olarak destek istenmiştir?

Konu ile ilgili olarak Milli Savunma Bakanlığı’na halkımız adına yanıtlanması gereken sorular için önergemizi verdik ve takipçisi olacağız.