CHP Mamak Belediye Başkan Aday Adayı Öcal: Mamak’ı daha önce ANAP’tan nasıl aldıysak bu seçimlerde de AKP’den alacağız

CHP Mamak Belediye Başkan Aday Adayı Öcal: Mamak’ı daha önce ANAP’tan nasıl aldıysak bu seçimlerde de AKP’den alacağız
11 Ekim 2013 09:30

CHP Mamak Belediye Başkan Aday Adayı Selahattin Öcal, Halkın Habercisi’ni ziyaret etti ve aday adaylığı sürecini, projelerini anlattı.

 

H&H RÖPORTAJ

 

H&H: Selahattin Bey, öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?

Selahattin Öcal: 1947 yılında Ankara’nın Sulakyurt ilçesi Faraşlı köyünde doğdum. İlk, orta ve yüksek öğrenimimi Ankara’da tamamladıktan sonra 1972’de Sayıştay’da çalışmaya başladım. Daha sonra sırasıyla Denetçi yardımcılığı, denetçi ve uzman denetçi görevlerinde bulundum. 1977 yılında CHP’den Ankara Milletvekili seçildim. 1989 yılında da Mamak Belediye Başkanı seçildim. CHP’de çeşitli görevlerde bulundum. on yılı aşkın süre Genel Merkez Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği ve sekreterlik yaptım.

 

_DSC0004

 

H&H: Sayın Öcal, Mamak Belediye Başkan aday adayı olmaya nasıl karar verdiniz?

Selahattin Öcal: Mamaklı hemşehrilerimin yoğun sıkıntıları var. Bana sürekli tekrar belediye başkanlığına aday olmam için yoğun baskı yaptılar. Mamak’ın sıkıntılarını benim çözebileceğimi söylediler. Yaptığım uzun incelemeler sonucunda da “Mamaklı hemşehrilerim istiyorsa neden olmasın” diye düşündüm ve aday adayı olmaya karar verdim. “Mamak’ı daha önce ANAP’tan nasıl aldıysak bu seçimlerde de AKP’den aynı şekilde alacağız.”

 

_DSC0016

 

H&H: Peki sayın Öcal, aday adaylığına bir yılı aşkın süre önce karar vermenize rağmen neden daha önce açıklamadınız?

Selahattin Öcal: Genel Merkez’in tavrını kestirmede güçlük çektim. Yapılan dedikodularda adayın merkez atamasıyla belirleneceği söyleniyordu. Yapılan çalışmalar ve örgütün talepleri doğrultusunda önseçim, önseçim olmazsa da eğilim yoklaması kararı yoğunluk kazanınca, örgütün talebiyle aday adaylığımı açıkladım. 3 aya yakın bir zamandır çalışıyorum. Bu son 3 ayın öncesinde de 1 yılı aşkın bir süredir örgütle istişare yapıyorduk. Genel Merkez’in, kayıtlı üyelerle eğilim yoklaması kararından mutluluk duydum. Mamak halkı adayına sonuna kadar sahip çıkacaktır. Mamak Halkı AKP iktidarına son verme kararındadır.

 

_DSC0035

 

H&H: Eğilim yoklamasının tarihi belli mi?

Selahattin Öcal: 3 Kasım’da yapılacak.  1989 yılında Mamak Belediyesi’ni ezici bir çoğunlukla aldık. 3 Kasım’da adaylığım kesinleşirse “AKP’den Mamak’ı almak bana nasip olacak.” Şartlar ne olursa olsun 2014 seçimlerinde Mamak’ı alacağız. Diğer ilçelerden alınan oylar da Ankara’nın kaderini belirleyecek. Mamak halkının ve hemşehrilerimin desteğiyle sadece Mamak’ı değil Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni de kazanacağız. Çünkü büyükşehir Belediyesi’ni de almak zorundayız.

Geçmiş dönemde % 3,5 olan imarı % 100 yapmama rağmen tadilat ve kentsel dönüşüm projeleriyle Mamak perişan edildi. Mamak halkı Mamak’ı terk etmeye zorlandı.  AKP tamamen “rantsal düşünceyle” Ankara’nın nefes borusu olan Hatip Çayı’nı beton yığını haline getirdi. Hatip Çayı’na yapılan binaların altında yoğun şekilde su olduğu ve bu suların motopomplarla alındığı söyleniyor. Başbakan, “İstanbul’un siluetinin bozulmaması için binalar 8 katı geçmeyecek” diyor ama Mamak’ta bırakın 8 katı 15 – 20 katlı binalar yapılıyor. Hatip Çayı kendisinden alınanı zaman zaman geri almıştır, tıpkı Karadeniz gibi. 1957, 1961 ve 1963 yıllarında ciddi kayıplar oldu Hatip Çayı’nda.

 

_DSC0045

 

H&H: Sayın Öcal, Mamak halkı en çok neden şikayetçi?

Selahattin Öcal: Mamaklılar en çok kentsel dönüşümden şikayetçi. Karşı değiller ama köklerinden koparılarak başka yerlerde yaşamaya zorlanmaları Mamak halkını çok rahatsız ediyor. “Kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm olmalı.” Seçildiğim takdirde 31 Mart 2014 tarihinden itibaren hemşehrilerimin de katılımıyla kentsel dönüşüm projelerinden kaynaklanan sıkıntılara son vereceğim.

Kentsel dönüşüm projesini biz daha önce uyguladık. 1988’de 18 Mamaklı’nın hayatını kaybettiği afet sonucu Bakanlar Kurulu kararıyla o bölge afet bölgesi ilan edildi.  Saime Kadın Sancak Bucak Sokak’ta yaşayanlar şehrin dışına çıkartılmak istendi. Biz göreve gelince bu kararın iptalini sağladık. O bölgedeki hemşehrilerimizle konuşarak, tartışarak yeni projelerimizi uygulamaya sokmak istedik.  Oylama sonucunda bölge halkı, altyapının tamamlanarak arsa olarak kendilerine teslim edilmesini istedi.  Bu isteklerini olumlu bulduk ve arsalarını teslim ettik.

Bu örnekte olduğu gibi her türlü, plan, proje ve uygulamada mutlaka hemşehrilerimizin onayını alacağız.

 

_DSC0050

 

Mamak’ın bir diğer sıkıntısı da işsizlik. Geçmiş dönemde ciddi projelerimiz vardı, Nenek Organize Sanayi Sitesi projesi gibi.  Belediye Hizmet Binası ve 5 bin dönümlük bir araziyi üniversite kurulması için tahsis etmiştik.  Ama bu güne kadar sadece Mamak Belediye Hizmet Binası açıldı. AKP iktidarı Belediye Hizmet Binasının bir bloğunu SSK’ya prim borcu karşılığında devretti.  Nenek Organize Sanayi Sitesi projesi de 20 yıldır kimsenin aklına gelmedi. Mamak’ta bir organize sanayi sitesinin kurulması işsizliğe çözümde önemli bir katkı sağlayacaktır.

Bizden sonraki dönemde Ankara’da 6 üniversite kuruldu. Fakat Mamak’ta yok. Eski milletvekili, eski belediye başkanı olarak bu durum beni çok üzüyor.  Üniverisite için tahsis ettiğimiz 5 bin dönümlük alana Doğu Garajı’nın yapılacağı söyleniyor. Bu durumda oldukça içler acısı.

 

_DSC0059

 

H&H: Sayın Öcal, yerel yönetimlerde sıkça karşılaşılan bir durum var. Yönetime yeni seçilen başkan, bir önceki başkanın projelerini neden devam ettirmiyor?

Selahattin Öcal: Bu sorunuza bir örnekle cevap vereyim. Önceki dönemde Mamak – Çankaya köprüsünün temelini attık. Bu köprü Mamak – Çankaya arasını 3 dakikaya indiren bir köprü. Sadece bağlantı yollarının yapımı kalmıştı. Melih Gökçek “Ne gerek var” diye direndi. Sonunda bağlantı yollarını yapıp bitirmek zorunda kaldı.  Proje halkın yararına ise biz o projeyi devam ettiririz. “İdare ve hizmet devamlılık ister.”

Metro ve Ankaray’ı zaten biz tamamlamıştık.

 

_DSC0065

 

H&H: Sayın Öcal, yerel yönetimler projeleri için kaynağı nasıl temin eder? Zaten sizin bu konuyla ilgili kitabınız da var.

Selahattin Öcal: Yerel yönetimler, yoğun hizmet talebinin olduğu yerlerdir. Sadece belediyenin kaynaklarıyla bu iş olmaz. Yerel yönetimin kaynak yaratması lazım.  Projenizin albenisi varsa kaynak yaratmak kolaydır.

 

_DSC0040

 

H&H: Sayın Öcal, Mamak ile ilgili diğer projelerinizi anlatır mısınız?

Selahattin Öcal: 1989’da Mamak Belediyesi’nde ciddi yolsuzluklar vardı. Bunların hepsini hallettik. Mamak’ta Mamak halkına hak ettiği hizmeti vermek ve çarçur edilen paraların hesabını sormak benim boynumun borcudur.

Önceden yaptığımız parkları beton yığınına çevirdiler. Hatip Çayı Vadisi’ni de rekreasyon alanı iken beton yığını haline getirdiler.  İlk işim buraları kurtarmak olacak.  İmrahor Vadisi’ni, Çankaya belediyesi ile yapacağımız ortak projeyle tekrar Ankara’nın hizmetine sokacağız.

10500 hektar büyüklüğünde olan Mamak, 34500 hektara ulaştı. Tarımla uğraşan hemşehrilerimize her türlü desteği vereceğiz.

Eğitim ve öğretimle ilgili projeler zaten doğal görevimiz. Gençlerin spor yapması oldukça önemli. Bunun için gençlere olanak sağlayacağız.  Engelli hemşehrilerimiz için bir birim kurup Mamak’ı engelliler için yaşanabilir bir bölge yapacağız.

 

_DSC0020

 

H&H: Sayın Öcal, seçimlerde sandık güvenliği ile ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

Selahattin Öcal: 1987 yılında sandık güvenliğinde sıkıntılar yaşadık.  200 gümrük oyuyla ANAP 3. milletvekilliğini de aldı. Tutanakta değil ama toplam oy kısmında yapılan değişiklikle ANAP 2 milletvekili çıkaracakken 3 milletvekili çıkardı. Seçim kurullarında görev alacak arkadaşların çok uyanık ve dikkatli davranmaları gerekiyor.

 

_DSC0061

 

H&H: Sayın Öcal, son olarak Mamak halkına mesajınız nedir?

Selahattin Öcal: Mamak’ın ihtiyaçları çok fazla. Mamak’ta öncelik sırasını değiştireceğiz. Bu iş yürek işidir. İnanmadan hiçbir proje yapılmaz.

Halkın Habercisi okurlarının ve Mamaklı hemşehrilerimin bayramını kutluyor, “Mamak için, hepimiz için CHP” diyorum.