CHP, kongreler sürecini derhal başlatmalıdır!

CHP, kongreler sürecini derhal başlatmalıdır!
2 Haziran 2023 15:30

Konumuza girmeden önce son seçim sürecine dair şu sözü not edip öyle devam edelim.

 

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 

 
Kazanan tarafta olmadık ama emin olun doğru tarafta olduk.

 
Bu anlamda seçim kaybetmelere alışık olan CHP tabanı bir kez daha doğru taraftaydı ama yanlış söylem ve uygulamalara kurban oldu.

 
Konumuza dönenelim.

 
Son kurultayını Covit salgın dönemi 25 Temmuz 2020 tarihinde yapan CHP aradan 3 yıl geçmesine rağmen kongreler sürecini başlatıp Kurultayını yapıp yenilenmiş örgüt yapısıyla seçimlere girmek yerine yorulmuş, kendi arasında gruplaşmış, heyecan yerine rutinleşmiş çalışma anlayışındaki örgütlerle seçime girdi.

 
Siyasal yaşamında 37 olağan 17 olağanüstü kurultay yapmış CHP çok önemli bir seçim öncesi kongreler sürecini başlatıp süreci kurultayla tamamlamadan özenle kaçındı.

 
CHP dışında tüm partiler Kongreleri tamamladı. Sanki erken ya da zamanında yapılacak olan seçim sadece CHP kongrelerini etkiliyor sadece CHP’nin örgüt yapısına zarar veriyordu.

 
İşin aslı bir önceki Kurultayda CHP Parti Meclisine oradan MYK’ya kendini atanlar partide edindikleri konum itibariyle yapılacak olan seçimlerde kendilerini seçilecek yerlerden aday yapılmalarını sağlayıp Milletvekili olarak kapağı meclise atmak niyetlerinden başka bir şey değildi.

 
Öyle ya.

 
Yapılacak olan il ilçe kongreleri ve ardından gelecek olan Kurultayda kimin nereye seçilip seçilmeyeceğinin ne garantisi vardı. CHP Kurultaylarında bir önce en çok oyu alıp parti meclisine girenlerin bir sonraki kurultayda esemesinin okunmadığı çok olmuştu.

 
İşte CHP Parti Meclisinde ve MYK’sında bulunan kimi ihtiraslılar Genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aklına girip “Aman efendim Erdoğan baskın erken seçime gidecek tam erken seçim sürecinde örgütü iç yarışa sokmanın anlamı olur mu. Kongreleri erteleyelim” diyerek kabul ettirmelerinden sonra koskoca Türkiye’de bir tek CHP kongrelerini başlatıp örgütünü yenileyip taze heyecanlı örgütlerle seçimlere girmedi.

 
Bu arada Parti Meclisi ve MYK üyelerinin çoğunluğu 14 Mayıs seçimlerinde seçilecek yerlerden aday olarak seçilip milletvekili oldular.

 

 
CHP’yi diğer partilerden ayıran en temel özelliği diğer partiler büyük kongre yaparken CHP kurultay yapar.

 
CHP Kurultay yapar çünkü, CHP Son Türk Devleti Türkiye Cumhuriyetinin kurucu partisidir.

 

 
Türk Devletlerindeki Toy geleneği Kurul geleneğini CHP Kurultaylarında yaşanırdı. CHP Kurultayları günlerce sürer Devletin askeri siyasi ekonomik kararları kurultaylarda tartışılır uygulamaya alınırdı.

 

 
Maalesef son zamanlarda CHP Kurultayları emme basma tulumba gibi çalışır hale geldi.

 

 
“Seç beni seçeyim seni” mantığı ile belirlenen delegelerin doldurduğu salonda sözde çarşaf listeli seçimlerde genel başkanın belirlediği anahtar listeye oy veren delegelerle bir nevi tiyatro oynanıp “hadi çağla herkes evine dağıla” denilerek hiçbir sorunun tartışılmadığı illerden gelen delegelerin konuşmalarının dinlenmediği sadece ve sadece yasal bir sürecin tamamlanmasından ibaret toplantılara dönüştü CHP kurultayları.

 
Şimdi önümüzde 9 ay sonra yapılacak yerel seçimler var.

 
Yerel seçimlerin de yine o yorgun o heyecansız o kırgın örgütlerle yapılacağına dair sıkça duyumlar alıyoruz.

 
Bu çok yanlış olur ve bedeli ağır olur.

 
Kongreler takvimi derhal açıklanmalı. Kurultay süreci başlamalı. Mahallelerden itibaren partilinin iradesine ipotek konmadan tehdit edilmeden hür iradeli seçimler yapılıp il ilçe kongreleri yapılmalı.

 
Kongrelerde “Efendim falan filanı ilçe başkanı olarak görmek istiyor falan filanı il başkanı olarak görmek istiyor genel başkan filanı işaret etti” denilerek görev için gerekli donanıma sahip olmayan tabanda karşılığı olmayan kimseler il ilçe başkanlığına ve yönetim kurullarına taşınmamalı.

 
Hep sakız gibi çiğnediğimiz parti içi demokrasi sözden öte uygulanmaya konmalı bölgecilik mezhepçilik asla akla gelmemeli.

 

 
Süreç sonunda toplanacak kurultay neden boyumuz uzamıyor cüce kalıyoruz neden kilo almıyor sıska kalıyoruz neden elimizde kendi kadrolarımız varken sağın çarına çakalına yer verip onları Milletvekili belediye başkanı belediye meclis üyesi genel merkezin en gözde danışmanları yapıyoruz tartışılmalı.

 
CHP Özüne dönmeli. Terk edilen CHP’nin altı oku yeniden partinin ilkesi olmalı. CHP sağda mı solda mı belli bir ideolojiye sahip mi değil mi tartışılıp ortaya konmalı.

 

 
Hemen bu ay kongreler takvimi açıklanmalı tatil bölgelerine gidiş başlamadan mahalle temsilcileri belirlenip ilçe ardından il kongreleri tamamlanıp hızla kurultay toplanmalı. Geç kalınan her gün 9 ay sonraki yerel seçimlere zarar verecektir.

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Partilerde ideoloji çöktü
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu