CHP Heyeti Mısır’a gidiyor

CHP Heyeti Mısır’a gidiyor
3 Eylül 2013 20:22

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun Irak’a yaptığı resmi ziyaretin ardından kritik bir dış temas daha gerçekleştirecek.

İkisi de emekli Büyükelçi olan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ile CHP Milletvekili Osman Korutürk 9-12 Eylül’de Mısır’a gidecek.

Davet, Türkiye’de AKP hükümetinin temaslarını en aza indirdiği, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle yönetime gelen yeni Mısır hükümetinden geldi.

Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı da, Kahire’deki yeni hükümet ile Türk hükümeti arasındaki gergin ilişkiler nedeniyle, ‘danışmalar için’ Ankara’ya çağrılmıştı. Bu durum, diplomaside iki ülke ilişkilerinin resmen olmasa da fiilen ‘diplomatik seviyesinin düşürülmesi’ anlamına geliyor.

Nitekim Türkiye, hapiste olan Muhammed Mursi’yi halen ‘Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanı’ olarak tanıyor. CHP heyeti ise, Mursi’nin yerine gelen yönetimin davetiyle Mısır’a gidiyor.

CHP’den gezi ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “Türkiye- Mısır ilişkileri bölge barışı ile istikrarı açısından stratejik önem taşıyor. İki ülke arasındaki mevcut durum ve bölgedeki son gelişmeler bu ilişkilerin sağlıklı bir zeminde olmasını gerekli kılmaktadır. CHP, Türkiye’nin bölgesel ve küresel plandaki itibar ve gücünü her alanda koruma, kollama ve pekiştirme girişimlerini sürdürmeye devam edecektir” denildi.

Loğoğlu ve Korutürk’ten oluşan CHP heyeti Mısır’daki ziyaretleri sırasında, siyasi çevreler, sivil toplum kuruluşları, medya ve ilgili çevrelerle görüş alışverişinde bulunacak.