CHP grup tarihi, Grup Yönetim Salonu’na taşındı!

CHP grup tarihi, Grup Yönetim Salonu’na taşındı!
25 Mart 2021 09:46

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM CHP Grup Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda “Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyeti’nden CHP’ye Grup Yönetimleri” başlığı altında yapılan düzenlemeyi gezdi.

 
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel, Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, TBMM İdare Amiri Mehmet Göker ile İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi eşlik etti.

 
CHP Grup Müdürü Levent Bayraktar, yapılan düzenleme kapsamında yer alan belgeler ve fotoğraflarla ilgili Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’na bir sunum yaptı.

 
1921 yılında 1’inci Meclis’te Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu’nun kuruluşu ve ilk yönetimi ile 1923 yılında Halk Fırkası’nın kuruluşu ve ilk yönetimine ilişkin belgeler CHP Grup Yönetim Kurulu Salonu’nun duvarlarında sergilendi.
CHP’nin genel başkanları ile 1928 yılından günümüze Cumhuriyet Senatosu dahil görev yapmış 91 grup başkanvekilinin görev sürelerini içeren fotoğrafları da grup yönetim kurulu salonu duvarlarına asıldı. Panoda ayrıca şunlar yer aldı:
-Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu’nun 10 Mayıs 1921 tarihinde, Darülmuallimin (öğretmen okulu) konferans salonunda 133 milletvekilinin katılımı ile kurulmasına ilişkin haberin yer aldığı Hakimiyet-i Milliye gazetesinin 11 Mayıs 1921 tarihli sayısı ve bu haberin çevirisi.

 
-Yine 11 Mayıs 1921 tarihli 2. İçtimada Grup Yönetimi için yapılan seçimlerin sonuçlarına ilişkin Hakimiyet-i Milliye Gazetesinin 12 Mayıs 1921 tarihli nüshasında yer alan haber ve çevirisi.

 
-Faik Reşit Unat’ın 1944 tarihli çalışmasından alınan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu Heyeti Umumiye Hulasai Müzakerat defterinin 1, 2 ve 5. sayfalarının görseli ve ilk 5 sayfanın çevirisi. Panoda anılan defterin sayfalarının 20×32 santimetre olan orijinal boyutu korundu. Unat’ın Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubunun ilk üç toplantısının zabıtlarının çevirisi. Unat’ın çevirisinde yer alan bilgiler doğrultusunda oluşturulan ilk Grup Yönetim Kurulu üyelerinin resimleri.

 
-Halk Fırkasının kuruluşuna ilişkin haberin yer aldığı 12.9.1923 tarihli Hakimiyet-i Milliye Gazetesi nüshası ile bu haberin çevirisi, bu haberde yer alan ilk Grup Yönetim Kurulu üyelerinin resimleri.

 
-Ayrıca, 1927 Tüzüğünün orijinali. Tüzüğün orijinalinin altındaki alana, dönemin koşullarında önemli bir siyasi etik belgesi niteliğinde olması nedeniyle, 1927 Tüzüğünün 119-123. maddelerini içeren Cumhuriyet Halk Fırkası’na Mensup Olacak Meb’usların Riayet Edecekleri Noktalar başlıklı bölümün çevirisi.

 
Grup Başkanvekilleri

 
1980’e kadar görev yapan 41, 1980’den sonra görev yapan 36 grup başkanvekili ile 1960-1980 yılları arasında görev yapan 14 Cumhuriyet Senatosu grup başkanvekilinin görev sürelerini içeren resimleri Grup Yönetim Kurulu Salonunun duvarlarında sergilenirken, 1928 yılından günümüze kadar 91 grup başkanvekili resmine yer verildi.