CHP acilen program açıklamalı

CHP acilen program açıklamalı
18 Haziran 2013 17:34

İçinde bulunduğumuz durumdan çıkmanın en ideal yolu kuşkusuz seçimlerde iktidar değişikliği.

Safile USUL H&H YORUM

Seçime daha epey var, evet, ama şu sıcak durumda toplumun karşısına şimdiden bir programla çıkıp, hem topluma hem de CHP için çalışan teşkilatlara vs. de bir perspektif verilmesi kanımca acilen gerekli.

Türkiye’nin sivil toplum hareketleri kendi dinamiği içinde ortaya çıktı ve yerinde duruyor.
Muhteşem yeni şekiller alıyor, “Duran adam” olayı dünyaya ilham veriyor vs.

Toplum içsel bir hareket halinde ve bu kendiliğinden sürecek birşey. Buraya siyasetin müdahalesine ne gerek var ne de böyle bir müdahale iyi.

Hükümet cephesine gelince, Erdoğan büyük bir nörotizm içinde ve hata üstüne hata yapıyor ve hata yapmaya devam edecek.

Mesela bugün polisi daha da güçlendirmekten söz ediyor…

Ki, kafasının ardındaki düşünce şu, “Bana karşı olan cepheye sonuna kadar her yolla savaşacağım, gerekirse polisi devlet içi çatışmanın bir parçası haline getireceğim.”

Erdoğan’ın mevcut düşüncesinin bu olduğu başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın bugün köşesinde, “Hodri Meydan” başlığı ile yazdıklarından da belli.

Yalçın Akdoğan bugünkü yazısında diyor ki…

“Çekişme veya rekabet halinde olan kitlenin sayısı, seçimlerdeki karşılıkları da kenara konulamayacak bir faktördür.”

Yani, denen mealen şu, “Sandıktaki yüzde 50 diğer yüzde 50 ile rakabet ve çatışma halinde, biz % 50’yi temsil ediyoruz; o halde gerekirse bir halk ve/veya polis-asker çatışmasına kadar gider bu iş.”

Bu çok tehlikeli ve demokrasiyi tehdit eden bir bakış açısı.

Burdan çıkışın en iyi, en ideal yolu sandık.

Ve, CHP daha şimdiden halkın sağduyusuna da hitap eden bir program açıklamalı.

Türkiye şu anda dalgalı bir seyir izliyor olmakla ve çok yakın geleceği detayları ile öngörmek tam mümkün olmasa da, CHP kanımca hemen bir program açıklamalı.

Ayrıca halk açısından ekonomi çok önemli bir kriter olduğu için CHP çok somut bir ekonomi programı da sunmalı ve halk içindeki, “Bunlar ekonomiden anlamaz” önyargısına karşı çalışılmalı.

Hatta soyut yazıyor olmamak için neyi kastettiğimi somut bir karalama ile izah edeyim….
Kastettiğim program şu şekilde birşey….

1- CHP, Cumhuriyet devletinin kuruluş ilkeleri doğrultusunda barışçıl, komşuları veya başka ülkelerle her türlü savaştan azade bir politikayı uygulayacak ve iktidara gelir gelmez buna uygun bir deklarasyon yayınlayacaktır.

2- Suriye komşu ülkemizdir. Hükümetimiz ve devletimiz Suriye’deki devleti yıkmaya dair hiçbir angajmanın içinde olmayacaktır ve Erdoğan Hükümetinin bu alanda yarattığı tahribatı tamir etmek için gerekeni yapacaktır.

3- Hükümetimiz evrensel demokrasi kurallarına tam olarak uyacak ve İnsan Hakları Sözleşmesi ile AİHM doğrultusunu, Anayasamızın 90. maddesinde de sabit olduğu üzere, bağlayıcı üst hukuk prensibi olarak tanıyacak ve buna uygun davranacaktır.

4- Biber gazı yasaklanacaktır.

5- Özel yetkili mahkemeler derhal kaldırılacaktır.

6- Silivri’de ve ülkemizin çeşitli hapishanelerinde bulunan KCK tutukluları da dahil olmak üzere tüm tutukluların; hukuksuz bir biçimde senelerdir hürriyetleri elinden alınmış olan vatandaşlarımızın acilen adil yargılanma koşulları sağlanacak ve adaletin tecellisi için gerekli koşullar süratle oluşturulacak ve neticelendirilecektir.

7- Polis teşkilatı 1998-2002 eşiğinde  tabii tutulduğu reformlar çerçevesinde yeniden şekillendirilecek ve polisimizin sahip olduğu insanlık dışı çalışma koşulları derhal iyileştirilecek ve çalışma koşulları için AB standartları temel alınacaktır.

8- Devletimizin kurucu ilkesi sekularizm özenle korunacak ve bu durum temel bir siyasal değer olarak muhafaza edilecektir. Ancak tüm vatandaşlarımızın din ve ibadet özgürlüğü güvencemiz altındadır. Üniversiteye giden kız öğrencilere türban yasağı tatbik edilmeyecektir. Cemaatler ile kavga yürütülmeyecek, onların toplumda manevi bir değer olarak var olmasından mutluluk duyulacak ancak cemaatlerin ordu, devlet, polis teşkilatı  vb. üzerindeki müdahalelerine izin verilmeyecektir.

9- Devletimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün belirlemiş olduğu perspektif ışığında ve 2002 yılına kadar görev yapmış Türk Hükümetlerinin de yoğun ve başarılı bir angajman göstermiş ve sonuç almış olduğu üzere, Türkiye Cumhuriyeti siyasi yönünü batı ile entegrasyon yolunda devamn ettirecek ve AB ile müzakere sürecini tazelemek için çaba gösterecektir. Ülkemizin yaşadığı son 10 yıllık siyasi süreç toplumumuz ve AB üyesi ülkeler için derslerle doludur ve bu derslerin hem bizim, hem de AB için ilişkilerimizi zenginleştirip, sağlamlaştırmada yeni bir temel olacağı inancındayız.

10- Türk ekonomisi gelişmiş sermaye kuruluşlarının ve sendikaların da katkısı ile, öncelikle sıcak para krizlerine karşı koruma altına alınacak, paralel olarak da üretimi artırıcı tedbirler serbest piyasanın hizmetine sunulacaktır.

11- Ekonominin büyümesi için temel prensip üretim artışı ve dağılımdır; bu çerçevede Türkiye içi ekonomik ürün dolaşımının, ürün artışı ile sağlanacak ucuzlamaya bağlı olarak, artırılması ve iç pazar doyumunun sağlanması birincil hedeflerimizdendir.

Şimdi, burda keseyim. Bunları çalakalem yazdım ne dediğimi anlatabilmek açısından.

Ama gerçekten somut bir program lazım. Parti program kitabından söz etmiyorum…

Öncelikle, her CHP’linin her an herkese söyleyebileceği, bir-iki sayfadan söz ediyorum.


Yazarın Son Yazıları:
Böyle bir kaza nasıl olur
İYİ Parti istifaları
Özel daha o gün tepki vermiş Köksal’a