CE Belgesi Ne İşe Yarar?

CE Belgesi Ne İşe Yarar?
19 Temmuz 2022 16:06

Avrupa Ekonomik Alanı olarak bilinen European Economic Area’da ürün satabilmek için gereken belgeye CE belgesi denir. Bu belgeye sahip olan ürünler kalite standartlarına olarak üretildiğini müşterilere ifade etmiş olur.

 

 

CE Belgesi Almanın Faydaları

Avrupa Birliği içerisinde bulunan ülkelerde ürün satmak için CE belgesine ihtiyaç vardır. Bu belgeye sahip olan ürünler güvenilir ve kaliteli olarak nitelendirilir. Güvenilir ve kaliteli olarak nitelendirildiği için tüketiciler gönül rahatlığı ile bu ürünleri satın alır. Bu da işletmelerin kazanç elde etmesine yardımcı olur. CE belgesinin diğer faydaları:

  • Markanın yeni pazarlar bulmasına yardımcı olur.
  • Markanın rakip firmalarla daha kolay rekabet edebilmesini sağlar.
  • Tüketicilerin bu sertifikalara sahip olan ürünleri daha sık satın almasını sağlar.
  • AB tarafından belirlenen yönergelere sahip ürünlerin belirlenmesine yardımcı olur.

CE belgesine sahip olan işletmeler saygınlık ve prestij kazanma konusunda oldukça başarılıdır.

CE Belgesi Nasıl Alınır?

CE belgesi nasıl alınır konusunu araştıran pek çok kişi vardır. Bu belgenin alınabilmesi için ilk olarak ürünün geçerli olduğu CE direktifleri tespit edilmelidir. Daha sonra ürünün geçerli mevzuatlara uygun olduğunu belirlemek için test yapılır. Test aşamasından sonra ürün etiketi, risk analizi, test sonuçları gibi verileri içeren belgeler hazırlanmalıdır.

Belgeler yetkili firma tarafından detaylı şekilde incelenir. Yapılan incelemenin ardından uygun görülmesi halinde ürüne CE sertifikası verilir

CE Belgesi Hangi Ürünler İçin Geçerlidir?

CE sertifikası pek çok ürünü kapsar. Geniş bir kapsamda olduğu için sertifikayı almak isteyenlerin sayısı hızlı bir şekilde artıyor. CE sertifikası elektronik ürünler, tıbbi ürünler, oyuncak ve gezi teknelerinde geçerlidir. Ancak sertifikanın tek geçerli olduğu ürünler bunlar değildir. Ev aletleri, ölçüm aletleri, patlayıcı ortamlarda kullanılması amaçlanan ekipmanlar da CE belgesine ihtiyaç duyar.

CE belgesine sahip olan ürünler ülkemizde de satılır. Ülkemizdeki tüketiciler CE belgesine sahip olmayan ürünlerdense CE belgesine sahip olan ürünleri satın almak ister.

CE Belgesi Hangi Ülkelerde Geçerlidir?

CE sertifikası günümüzde çok önemli hale gelmiştir. Önemli hale gelmesinde bu belgenin pek çok ülkede geçerli olması büyük bir etkendir. CE sertifikası, Avrupa Ekonomik Alanında geçerlidir. Bu alan içerisinde satış yapmak isteyen kişilerin muhakkak CE belgesinin olması gerekiyor.

CE belgesinin geçerli olduğu ülkelerden bazıları:

  • Avusturya
  • Belçika
  • İngiltere
  • Hırvatistan
  • Litvanya
  • Letonya
  • İtalya

CE sertifikası, Avrupa Uygunluk Belgesi olarak da bilinir. Bu belgeye sahip olan ürünler gerekli şartları taşıdığı için Avrupa Birliği ülkelerinde satılabilir.

CE Belgesi Kaç Yıl Geçerlidir?

CE sertifikası alacak kişiler bu belgenin ne kadar geçerli olduğunu sorguluyor. Bazı kişiler bu belgenin bir defa alınmasının yeterli olduğunu ve belgenin her zaman geçerli olduğunu düşünüyor. Ancak bu doğru bir yargı değildir. CE belgesinin belli bir geçerlilik süresi vardır. Bu sürenin geçmesi durumunda yeniden başvuru yapmak gerekir.

CE sertifikası normal koşullarda 10 yıl geçerlidir. Ancak ürünün şartlarına ve niteliğine bağlı olarak da 5 yıllık süre belirlenebilir. Şirketlerin belge geçerlilik süresine özen göstermesi gerekir. Yetkili firma tarafından belirlenen sürenin aşması durumunda işletmeler ürünlerini Avrupa Birliği ülkelerinde satamaz.