Bütçe görüşmelerine ‘döviz’ damgası: Ek bütçe gerek!

Bütçe görüşmelerine ‘döviz’ damgası: Ek bütçe gerek!
18 Aralık 2021 11:29

2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda 12 gün süren görüşmelerin ardından AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edildi.

 

 
Bütçenin tümü üzerindeki son görüşmelere, 2022 yılı bütçesinin artan döviz kuru karşısında ‘kadük kaldığı’ eleştirileri ile TİP milletvekillerinin “yalan” şarkılı protestosu damga vurdu.

Gazete Duvar’dan Müzeyyen Yüce’nin haberine göre Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın konuşması sırasında “Yalan” sözleri geçen şarkıyı hoparlör aracılığıyla genel kurul salonu dinleten TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil’e kınama cezası verilirken, Fuat Oktay, TİP milletvekillerinin şarkılı protestosunu “korsan demokrasi” ve “diktatörlük” olarak değerlendirdi.

 

 

374 SAATLİK BÜTÇE MESAİSİ TAMAMLANDI

 
TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, zaman zaman tansiyon yükselirken, bütçenin tümü üzerindeki son konuşmalar yapıldı.

TBMM Başkanı Şentop, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki görüşmeler dâhil bugüne kadar otuz iki günde toplam 374 saat 23 dakikalık mesai yapıldığını aktardı. Meclis Genel Kurulu’nda 12 gün süren bütçe görüşmeleri yumruklu, kavgalı tartışmalara sahne olurken, muhalefet milletvekilleri ekonomik krizi anlatmak için kasayla portakalı kürsüden döktü, sütten bebek bezine, boş tencereden fiyatları katlanan yağ ürünlerine çeşitli market ürünleri sergilendi.

Genel Kurul’daki son bütçe görüşmelerini söz almamalarına karşın, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, HDP Eş Başkanları Mithat Sancar, Pervin Buldan izlerken, milletvekillerinin bütçe ile ilgili eleştirilerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile TBMM’ye sunulan 2022 yılı bütçesini ise AK Parti adına Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay savundu.

 

 

2022 YILI BÜTÇESİ ARTAN DÖVİZ KURU KARŞISINDA ERİDİ, MUHALEFET EK BÜTÇE TALEP ETTİ

 
Bütçe görüşmelerinin son gününde grupları adına söz alan muhalefetin parti yöneticileri Merkez Bankası’nın faiz indirimi sonrasında artan döviz kuru üzerinden 2022 yılı bütçesini eleştirdi, ek bütçe gerekliliğine dikkat çekti.

Türk lirasının döviz karşısında erimesinin temel kaynağının Türkiye’nin ’yeni ekonomik’ politikası olduğunu savunan muhalefet, bütçenin meclise sunulduğu 16 Ekim’den bu yana geçen 2 aylık süreçte doların 9.27 TL’den 17 TL sınırına dayandığına vurgu yaptı.

Bu hesaplamalara göre, Meclise geldiğinde toplam 1 trilyon 751 milyar ve o günkü kura göre yaklaşık 188 milyar dolar olan bütçe, bütçe kapanış oturumunda 104 milyar dolara indi.

 

 

’BU BÜTÇE BEŞLİ ÇETENİZE YENİ KAYNAK YARATMA MODELİDİR’

 
Bütçe görüşmelerinde grubu adına söz alan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarı döviz kuru karşısında eriyen bütçe üzerinden eleştirdi, “’Bir yüzükten başka servetimiz yok’ deyip iktidara geldiniz, bugün yüzüklerin efendisi oldunuz” dedi. İktidarın yeni ekonomi politikasını, “yüksek talan yüksek yalan” modeli olarak değerlendiren Beştaş, şu eleştirilerde bulundu:

“Yüksek kur, düşük faiz modeliymiş. Yeni ekonomik modeliniz, beşli çetenize yeni kaynak yaratma modelidir. Zamanınız giderek daralıyor, yüce divan için hazırlıklarınızı yapın.”

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç’a göre ise baştan bu yana mecliste kadük hale gelmiş bir bütçe görüşüldü. 2022 yılı bütçesinin Meclis’e geldiğinde dolar karşılığının 9,27 TL olduğunu, kapanış oturumunda ise 17 TL bandına dayandığını ifade eden Oluç, “Daha bu bütçeyi oylamadan, ek bütçe yapılacağına dair haberler ortalıkta dolaşmaya başladı. Yeni ekonomik model yeni değil, Kenan Evren’in bu ülkeye 12 Eylül 1980 askeri darbesi ile getirdiği modelin makyajlanmış halidir” ifadelerine yer verdi.

 

 

’ÖYLE ANLAŞILIYOR Kİ EK BİR BÜTÇE TEKLİFİ GETİRİLECEK’

 
2022 yılı gelmeden, bütçenin dayanmış olduğu birtakım varsayımların şimdiden çöktüğünü söyleyen CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, “Öyle anlaşılıyor ki ek bir bütçe teklifi getirilecek” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ise, “9 liradan itibaren kur artışı, ekonomik sebeplerden dolayı değildir. Siyasete olan güvensizliktir. ‘Biz haklıyız’ diyeceksiniz, biz de ‘Hayır değilsiniz’ diyeceğiz. O zaman bir hakeme başvuracağız. O hakem sandıktır” diye konuştu.

 

 

İYİ PARTİ SANDIĞI İŞARET ETTİ, ‘KUŞATMAYI DA ANCAK SEÇİM KIRACAKTIR’ DEDİ

 
İYİ Parti de 2022 yılı bütçesini AK Parti’nin ekonomik politikaları üzerinden eleştirdi. “Faiz ile kur arasına sıkışmış bir ekonomi var” diyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, “Erdoğan’ın ‘kurtuluş savaşı’ sözü şu anda daha iyi anlaşılıyor. AK Parti hükümetleri Türkiye ekonomisinin işgaline sebep olmuştur. Erdoğan’ın ve AK Parti’nin bu ülkeye verdiği, vereceği artık hiçbir şey kalmamıştır, bu yol çıkmaz sokaktır. Beştepe kuşatılmıştır, öyle anlaşılıyor ki bu kuşatmayı da ancak seçim kıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İYİ Parti Grup Başkanı İsmail Tatlıoğlu ise 2022 bütçesini “Türkiye’nin önünü açın, bu kadük bir bütçe” sözleriyle eleştirdi. Tatlıoğlu, “Bugün ekonomik anlamda geldiğimiz nokta Türk lirasının piyasadan kovulma hikâyesidir” dedi.

 

 

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY’DAN TİPE TEPKİ: BU DİKTATÖRLÜK

 
AK Parti Grup Başkanvekili Numan Kurtulmuş da, muhalefetin bütçe eleştirilerine cevap verdi, “ekonomik OHAL” tartışmalarına, “Haddi aşan bir sözdür, kimsenin aklından geçmesin” dedi. Kurtulmuş, “Türkiye, serbest pazar ekonomisi şartları içerisinde hareket ediyor” savunması yaptı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın hükümet adına bütçe üzerindeki eleştirileri yanıtlamak için kürsüye çıkmasıyla Meclis’te tansiyon yükseldi. Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Oktay’ın konuşması sırasında “Yalan” sözleri geçen şarkıyı genel kurula dinletti, bunun üzerine çıkan tartışma nedeniyle Oktay’ın konuşması yarım kaldı.

Kadıgil yerine savunma yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, parti olarak konuşmalarının engellendiğine dikkat çekti. Daha sonra yeniden kürsüye çıkan Fuat Oktay, TİP milletvekillerinin şarkılı protestosunu “korsan demokrasi” ve “diktatörlük” olarak değerlendirdi. Görüşmelerin devamında Kadıgil’e kınama cezası verildi.

 

 

CHP’Lİ BELEDİYELERİ ELEŞTİREN OKTAY’A: SEN TEVFİK GÖKSU MUSUN?

 
Sayıştay raporlarında CHP’li belediyelerin kaynakları sömürdüğünün ortaya konduğunu söyleyen Oktay’a CHP sıralarından “Sana ne CHP belediyesinden? İşini yap” tepkileri yükseldi. CHP’li Engin Özkoç da şahsı adına söz alarak, Oktay’a tepki gösterdi, “Arkadaş, belediyeden sana ne? Sen Tevfik Göksu musun, burası belediye meclisi mi?” diye sordu.

 

 

KILIÇDAROĞLU ‘TWEET’ MOLASI VERMİŞ

 
Oktay’ın CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun attığı bir tweet üzerinden yaptığı, ”Biz burada bütçe görüşmelerine devam ederken anlaşılan Kılıçdaroğlu tweet molası vermiş. Yaş aldıkça olgunlaşmasını beklersiniz insanoğlunun. Attığı tweetle anladığımız kadarıyla kendisini tarif etmiş anlaşılan” yorumu da CHP’lileri kızdırdı. CHP sıralarından Oktay’a, “İnsanlar aç”, “Aynaya bakıyorsun galiba” ifadeleri kullanıldı.