Bütçe görüşmelerinde ‘adrese teslim kadro’ konuşması! CHP’li Bülbül: Anayasa ihlali var!

Bütçe görüşmelerinde ‘adrese teslim kadro’ konuşması! CHP’li Bülbül: Anayasa ihlali var!
3 Kasım 2021 13:41

Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, üniversitelerde adrese teslim kadrolar açıldığını söyledi. Anayasa hatırlatması yapan Bülbül, YÖK Başkanı Erol Özvar’a “Gençlerin hayatlarını çalmaya daha ne kadar devam edeceksiniz?” diye sordu.

 

 
Plan ve Bütçe Komisyonunda dün Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Bütçe görüşmeleri sırasında söz alan CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, üniversitelerde açılan kadrolarla ilgili Anayasa’nın ihlal edildiğini belirterek şunları söyledi:

 

 

“Anayasa’nın 70’inci maddesi kamu hizmetine girme hakkında ‘Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez’ diyor. Ama bakıyoruz nokta atışı, torpili olana adrese teslim ilanların ardı arkası kesilmiyor. Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesinin yayınladığı akademik personel ve öğretim üyesi alımı ilanında ‘simülasyon ve deneysel optimizasyon tasarımı alanında çalışmalarda bulunmak’ şartı aranıyor. Başka bir ilan ‘Modern Özbek şiirinde dil, üslup çalışması’ yapmış olmak. Başka bir ilan, ‘Risk haberciliği çalışması’ yapmış olmak. En son örneğini Trakya Üniversitesi rektöründe gördük, baldızını üniversiteye kadro açarak işe aldı. Bir de utanmadan, sıkılmadan da bunu savundu. Sayın YÖK Başkanı, adrese teslim ilanlara ne zaman dur diyeceksiniz? Gençlerin hayatlarını çalmaya daha ne kadar devam edeceksiniz? Sonra en önemli sorunlardan birisi “beyin göçü” deyip duruyoruz çünkü bırakın iş bulmayı, üniversitelerde bile kadro bulamıyor insanlar. Arkadaşlar, ayıptır, yazıktır.”

 

 

SÖZ TARTIŞMASI

 

 
Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’ın bir daha söz vermemesi üzerine Bülbül duruma itiraz etti. Bazı milletvekillerinin birkaç kere söz altığını belirten Bülbül, “Bizi tamamen kesiyorsunuz. İki dakikalık soru sorsak ne olacak? Yapmayın” dedi. Tartışmanın üzerine söz alan Bülbül, yaz saati uygulamasını gündeme getirdi. Bülbül, “Yaz saati uygulamasıyla ne tasarruf edildi ne de verimlilik sağlandı. Öğrenciler, veliler, eğitimciler kalıcı yaz saati uygulaması nedeniyle çok zorluk yaşadıklarını söylediler” diyerek Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e “Yaz saati uygulamasında Bakanlığınız ne düşünmektedir?” sorusunu yöneltti.