Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’nın makam aracı sevdası!

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı’nın makam aracı sevdası!
14 Mayıs 2023 09:31

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın ikinci el aldığını söylediği makam aracının aldığı tarihte sıfır olduğu ve aracın 4 yılda yüzde 200 zarar eden belediyenin toplu taşıma şirketi BURULAŞ üzerinden aldığı ortaya çıktı. Başkanın ayrıca VIP başka bir makam aracı daha aldığı öğrenildi.

Fotoğraf:bursa.bel.tr

 

 

AKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye Ekim 2017’de görevden el çektirildi. Devrik başkanın yerine 2 Kasım 2017’de üzerine belediye meclisinde yapılan seçimle Alinur Aktaş geldi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olan Aktaş görev gelir gelmez eski başkanın yeni makam aracının siparişini iptal etmiş ve bunu tasarruf kapsamında yaptığını açıklamıştı.

 

 

‘Sıfır falan değil’

 
Halk TV’den Bora Erdin’in haberine göre Aktaş o dönem yaptığı açıklamada, “Eleştirmek için söylemiyorum, giden başkanımız sipariş vermiş. 50 bin TL de kaparo verilmiş. Sonuçta araç yenilecek. 1 milyon 250, 1 milyon 300 bin TL’lik araç. Bunu da iptal ettim” ifadelerini kullanmıştı. Alinur Aktaş daha sonra yeni makam aracı almış ve 2018’nin eylül ayında yapılan meclis toplantısında alınan yeni makam aracı ile ilgili olarak; “Ben ayda en az 2-3 kez Ankara’ya gidiyorum. Bu arada da 10 ayda 2 araca 150 bin küsur TL masraf yapmışız. Araç 2 tane olduğu için ayrı ayrı kasko ve vergileri var. 5- 6 kez Ankara’ya giderken yolda kalmışız. Nihayetinde 2 araç satılarak üzerine 120-130 bin TL rakam koyarak aynı tip, aynı renk, aynı model, 4 yaşında bir araç aldık. Sıfır araç falan değil, amaç sorunsuz yolculuk” demişti. Ancak belediyenin “hizmet araçları için kasko alım ihalesi” dosyasında bu aracın 2018 model olduğu yani alındığı yıl sıfır olduğu ayrıca aynı araç değil “Mercedes-Benz S 400 D 4Matic” yani üst bir model alındığı ortaya çıktı.

 

 

Bir makam aracı yetmemiş ikinciyi almış

 
Başkanın ayrıca 2020’de de 16 BSB 50 plaka ile bugün kullanımda olan halk arasında “VIP makam aracı” olarak bilinen Volkswagen Caravella aldığı belgelendi.

Kamu İhale Kanunu gereği kamunun alabileceği makam ve hizmet araçlarında yüzde 50 yerlilik oranı aranıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da her yıl taşıtların yerlilik oranlarını açıklıyor. Bu kapsamda makam aracı almak için ihaleye çıkacak olan kurumlar da alacakları otomobiller için bu şartları dikkate almak zorunda. Ancak lüks araçlara binmek için alımlar belediyenin şirketleri üzerinden yapılıyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı da aynı yolu izleyerek göreve gelir gelmez 4 yılda zararı yüzde 200 artan Bursa Ulaşım Toplu Taşım İşletmeciliği Turizm Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (BURULAŞ) üzerinde lüks bir Mercedes aldı. Başkan bununla da yetinmedi ve 2020’de 750 bin TL VIP donanım ekleterek bir de makam minibüsü sahibi oldu.

 

 

VIP dönüşüm ve çakar maliyeti 789 bin TL

 
Her iki aracın sigorta ve kaskosu için hazırlanan ihale şartnamesinde dikkat çeken bir başka başlık ise araçlara takılan çakar tertibatı oldu. 2018 model Mercedes-Benz’de 19 bin TL değerinde “horn ve panjur içi çakar lamba” VIP makam minibüsünde ise 20 bin TL değerinde “panjur içi çakar ve horn ve arka 3. stop çakar” olduğu bilgisi paylaşıldı. Minibüsünün VIP dönüşümünün ise 750 bin TL olduğu yine kasko şartnamesinde belirtildi. Toplamda araçların sadece koltuk ve çakar tertibatının o yıllar için piyasa değerinin 789 bin TL olduğu belgelendi.