Burdur, Eğirdir ve Kovada gölleri kuruyor

Burdur, Eğirdir ve Kovada gölleri kuruyor
16 Eylül 2013 09:15

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) verilerini değerlendiren 4 kıtadan 19 bilim insanının hazırladığı ‘Su Raporu’ ana başlığı adı altında yayınlanan ‘Kuruyan Anadolu’ raporuna göre Eğirdir ve Burdur gölleri kuruyor, Kovada Gölü de birkaç yıl içinde kuruyacak.

 

 

Eğirdir Su Ürünleri Enstitüsü eski Müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, Burdur Gölü için yapılan tespitin doğru olduğunu, Eğirdir’de ise su rejiminden ziyade kalite yönünden sıkıntı olduğunu söyledi.

 

Orta Asya, Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika’dan 19 bilim insanı, NASA’nı verilerinden yararlanarak Türkiye’deki mevcut su kaynaklarını inceleyerek bunları bir rapor halinde yayınladı. ‘Su Raporu’ ana başlığı adı altında yayınlanan ‘Kuruyan Anadolu’ raporuna göre Türkiye’nin en büyük su kaynakları Eğirdir ve Burdur gölleri kuruyor, Kovada Gölü ise birkaç yıl içinde kuruyacak. Raporda, Isparta için en büyük riskin Eğirdir Gölü’nde olduğu kaydedildi. Gölün kurumaya yüz tutmasının yanı sıra Kerevit varlığının da tehlikede olduğu açıklandı. Su Raporu’nun ortaya çıkardığı korkunç gerçek ‘Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi’ kapsamında, 17- 18 Eylül günlerinde, ‘Kuruyan Göller İçin Uluslararası Buluşma’ başlığıyla Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) konferans salonunda ele alınacak.

 

10 BİN SU KUYUSU VAR

 

Su Raporu’nu değerlendiren Eğirdir Su Ürünleri Enstitüsü eski Müdürü Biyolog Sedat Karakoyun, Burdur Gölü’nün kurumasıyla ilgili tespitin isabetli olduğunu söyledi. Burdur Gölü’nde kendisinin de tespitlerde bulunduğunu kaydeden Biyolog Karakoyun, şöyle dedi:

“Raporun en doğru tarafı Burdur Gölü’nün kurumasıyla ilgili bölümü. Kuruma alarmı veriyor. Burdur Gölü’nden beslenen köylerde yaklaşık 10 bine yakın su kuyusu var. Sulama için suyu pompalıyorlar. Bu nedenle Burdur Gölü’nü kaybediyoruz, ciddi tehlike var.”

 

EĞİRDİR VE KOVADA ÖYLE DEĞİL

 

Raporda Eğirdir Gölü’nün de kurumaya başladığı, Kovada Gölü’nün ise birkaç yıl içinde kuruyacağının belirtildiğine değinen Karakoyun, şunları kaydetti:

 

“Bunlar çok iddialı tezler. Eğirdir Gölü’nde geçmişte su seviyesi 4 metre düştü ve yeniden 4 metre yükseldi. Büyük bir kayıp olmadı. Dolayısıyla su bütçesiyle ilgili bir sıkıntı yok. Gölhisar İlçesi başta olmak üzere çevresinde yılda en az 15 defa tarımsal ilaçlama yapılıyor. Buradaki tarımsal atıklar göl suyuna ve yeraltı sularına karışıyor. Eğirdir ve Kovada göllerinin sorunu kuruma değil. Su bütçesiyle ilgili sorun yok. Asıl sorun, suyun kalitesi, tehlike bu. Dikkat çekilmesi gereken konu budur.”

 

“KOVADA KURUYACAK DEMEK ÇOK İDDİALI”

 

2007 yılının kurak geçmesi nedeniyle Beyşehir Gölü’nün yüzey alanını kaybettiğini hatırlatan Karakoyun, bu nedenle Eğirdir Gölü’nün Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü haline geldiğini vurguladı. Kovada Gölü’nde de belli bir kot bulunduğunu kaydeden Karakoyun, “O kotun üzerine kadar su doluyor. Kovada zaten sığ bir göl. Kovada’ya da bir şey olmaz. Büyük bir sıkıntı olsa zaten belli olurdu. Birkaç yıla kadar kuruyacak demek çok iddialı olmuş” diye konuştu.

 

İŞTE O RAPOR

 

Bilim insalarının hazırladığı raporda, Türkiye’deki su alanlarıyla ilgili şu çarpıcı bilgiler yer alıyor:

– Son 50 yılda 6 kentte 36 göl tamamen kurudu

– 14 göl kuraklık tehlikesi altında

– Son 60 yılda 2 milyon hektar sulak alan kurudu

– Burdur Gölü’nün sadece 2012’de kaybettiği su miktarı 3 milyar damacanadan fazla

– 20 yıl önce ‘altı deniz’ denilen Konya Havzası’nda su seviyesi her yıl 1.5 metre düşüyor.

– Çok su tüketen tarım politikaları ve suyun doğal döngüsüne barajlarla müdahale eden su politikaları,

Türkiye’de ve dünyada göllerin yok olmasına yol açan en önemli faktör.

 

 

63a87c5aca8beb7b68c4e7b96fd240e1

 

71a85658bbeff844f87cd3bcefd5ad5d

 

81b07ad27286c3ae96be1063efee430d