"Burası Kürdistan, Diyarbakır Kürdistan'ın kalbi"

"Burası Kürdistan, Diyarbakır Kürdistan'ın kalbi"
18 Mart 2012 20:25

Diyarbakır’daki olaylı Nevruz kutlamalarına BDP’li vekillerin konuşmaları damga vurdu. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürdistan’a siyasi statü istiyoruz” derken, Van Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, “Öcalan özgürlüğüne kavuşacak, Diyarbakır’a gelecek” diye konuştu.

Diyarbakır’daki olaylı Nevruz kutlamalarına BDP’li vekillerin konuşmaları damga vurdu. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Kürdistan’a siyasi statü istiyoruz” derken, Van Bağımsız milletvekili Aysel Tuğluk, “Öcalan özgürlüğüne kavuşacak, Diyarbakır’a gelecek” diye konuştu.

 

 

“KÜRDİSTANA SİYASİ STATÜ İSTİYORUZ’

 

Diyarbakır’da Valiliğin yasaklamasına rağmen 200 bin kişinin üzerinde katılımla nevruz kutlaması gerçekleştirildi. Kutlamalarda BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Mardin Bağımsız Milletvekili ve DTK Başkanı Ahmet Türk, Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, birer konuşma yaptı.

 

 

BU HALK KORKU VE ZULUM KEFENİNİ YIRTMIŞTIR

 

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Kürtçe yaptığı konuşmada bütün dünyaya çağrıda bulunmak istediğini belirtirek, şöyle konuştu:”Zulüm ve zorbalık ittifakınız karşısında duramaz. Tarihten anlamayanlar, Kürt halkını tanımayanlar, zulüm ve yasaklarla bu birlikteliğinizi bozacaklarını sandılar. Şeyh Said, Seyit Rıza, Mele Mustafa Barzani, Kadı Muhammed, Leyla Kazım ve Mazlum Doğan’a bakın. Bu halk artık korku kefenini, zulüm kefenini yırtmıştır. Türk, Arap, Fars kardeşlerime sesleniyorum. Biz onlara düşmanlık yapmıyoruz. Ya özgürlük, ya özgürlük diyoruz. Dünya ve Ankara bilsin ki, Kürt ve Kürdistan statüsüz yaşamı kabul etmiyor. İsteğimiz, kardeşlik ve onurlu bir yaşamdır. Eğer siz milyonların kültürünü ve dilini yasaklarsanız, biz de tüm bariyerleri yıkarız. Bir kaç yıl önce, birilerine kabak siyasetini bırakın dedik. Bu siyaseti bıraktılar ama hala kabak beyinleriyle hareket ediyorlar. İnsan olun insan diyoruz. Gelin masaya bu sorunu çözelim Kürtler Ortadoğu halkları gibi toprak ve dillerinin sahibi olsun. Buradan Allah’ıma yalvarıyorum, bu zalimleri yola getirsin. Canım bütün Kürt çocuklarına feda olsun”

 

 

BUGÜN DEVLETİN SİYASETİ İFLAS ETTİ

 

Mardin Bağımsız Milletvekili Başkanı Ahmet Türk, devletin zulmünü ve siyasetinin bugün boşa çıkarıldığını, bugün Diyarbakır’dan özgürlüğün sesinin geldiğini söyledi. Türk, “Korku ve ölümle Kürt halkını sessiz bırakamazsınız diyoruz. Biz her zaman ayaktayız ve mücadeleye devam edeceğiz. Bu gün devletin siyaseti iflas etti. Bu halkı tanımaya mecbursunuz. Kürt sorunu barışçıl yollarla çözülsün dedik. Öcalan, İmralı’da bunun için çok adım attı. Biz barış dedik, tecrit siyaseti Öcalan’a dayattılar, kardeşlik dedik, 7 bin Kürd’ü içeri attılar, Uludere’de Kürt çocuklarını bombaladılar. Kürt halkı bu gün ölmediğini bir daha gösterdi. Dönem Kürtler’in dönemidir. Gelin bu sorunu barışçıl yollarla çözelim. Bizim söylememize gerek yok, halkımız özgürlüğün yolunu biliyor” dedi.

 

 

ÖCALAN ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAK, YAKIN ZAMANDA DİYARBAKIR’A GELECEK

 

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk da, devletin bugün nevruz kutlanmasın diye Diyarbakır’ı güvenlik güçleri ile işgal ettiğini ileri sürdü. Tuğluk, şöyle dedi:

 

“Diyarbakır’daki halk düşman mı ki bu kenti işgal ediyorsun. Bu ülkenin Başbakan’ı ve İçişleri Bakanı’nı Diyarbakır’a davet ediyorum. Gelip bu halkın özgürlük yürüyüşünü görsünler. Siz bugün İmralı’daki tecrit duvarını yıktınız, yeni bir başlangıç yaptınız. Başbakan’a bir çağırmız var, bilmiyorsa bilsin, anlamıyorsa anlasın.

 

 

BURASI KÜRDİSTAN

 

Burası Kürdistan, Diyarbakır, Kürdistan’ın kalbidir. Biz barış ve kardeşlik dedikçe, bir arada yaşam dedikçe, üzerimize geliyorlar. Cevap olarak İmralı’da hukuksuz bir şekilde tecrit uyguluyorlar. Bu iktidarır Kürt halkına reva gördüğü şey, ya ölüm ya zindan oluyor. Zulme karşı sonuna kadar direneceğiz. Bu halk bu kadar zulmü ve acıyı kaldıramaz. Uyarıyorum, direnişimiz büyük olacaktır. Değerlerimiz ve şehitlerimiz için ne gerekiyorsa onu yapacağız.

 

Bu topraklarda özgürce kimliğimizle yaşamak istiyoruz. Yeni ve hassas bir süreçi içerisindeyiz. Bu devlet aklı ile halen Türk ve Kürt çocuklarını kaybediyoruz. Bu halkın önderi sayın Öcalan’dır diyoruz. Gelin bu sorunu barış içerisinde çözelim diyor, elini uzatıyor, ama 8 aydır kimseyle görüştürülmüyor. Halk önderliğinin, halkla buluşmasını engellemeye çalışıyorlar. Böylece halkın iradesini kıracaklarını sanıyorlar. Kürt halkının muhatap sorunu yoktur. Muhatap ve tek muhatap sayın Öcalan’dır. Sorunu çözmek istiyorsanız, Kandil ve BDP’dir. Bunun dışındaki çözümleri reddediyoruz. Milyonlar, ya özgürlük ya özgürlük diyorsa, bunun karşısında kimse duramaz. Bedel ödememiz gerekiyorsa, bedel ödemeye hazırız. Kürt Halkı bu topraklarda statüsüz yaşamayı kabul etmiyor. Demokratik Özerkliğimizi istiyoruz. Sayın Öcalan’a sahip çıkmak için bu alana geldiniz. Bu direnişle sayın Öcalan, çok yakın bir zamanda özgürlüğüne kavuşacak ve Diyarbakır’a gelecek”

 

 

ARTIK KÜRDİSTAN’DA STATÜSÜZ YAŞAMAK İSTEMİYORUZ

 

Nevruz kutlamalarındaki son konuşmayı BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptı. Demirtaş, bütün baskı ve siyasi soykırımlara rağmen halkın özgürlük meydanlarında olduğunu, bir aydır nevruz hazırlıkları yapmalarına rağmen yetkililerin kendilerine bizim istediğimiz günde kutlayacaksınız diye yasaklama getirdiklerini söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:

 

“Bu panik ve korkunun göstergesidir. İçişleri Bakanı, genelgede Nevruz 21’inde kutlanacak diyor, bugün ayın 18’i burda kutluyoruz. Halkın meşru gücü önünde duramayacaksınız. Halk sizin genelgelerinizi tanımaz, siz halkı tanıyacaksınız. Burdaki kalabalığın yüzde 10’u Mısır ve Tunus’ta olsaydı Başbakan hemen çağrı yapıp, bu ülkelerden halkın taleplerinin yerine getirilmesini isterdi. Ortadoğu’nun kaderi 100 yıl önce çizilirken, bizi yok saydınız.

 

100 yıldır atalarımızla mücadele ediyoruz. Öyle tarihi bir döneme geldikki, şimdi önümüzdeki 100 yılın tarihi yazılıyor. Şimdi özgürlük mü, kölelik mi? Buna siz karar verin. Meydanlara akan Kürt halkını durdurmanın sebebi budur. Ellerinde güç, tank, top, medya ve cemaat var diyorlar, bizden bir şey isteyemezsiniz diyorlar. Bizim de onlarda olmayan arkamızda halk var diyoruz”dedi. BDP lideri Demirtaş, “Artık Kürdistan’da statüsüz yaşamak istemiyoruz. Kürdistan’a siyasi statü istiyoruz. Bunu da direnerek, ulusal birliğimizi güçlendirerek kazanabiliriz. Bütün halk bunu iyi bilsin, hükümet ile en küçük bir temasımız yoktur. Önümüze koydukları bir çözüm de yoktur. Hükümetten umudumuzu kestik. Diyalog kapısı açılana kadar direnişten başka çare yoktur. O nedenle artık meydanlarda olacağız. Halk kendi önderliği ve partisi etrafından kenetlenmiştir. Sayın Öcalan, 10 metrelik çukurdayken, hükümetten çözüm beklemeyin, biz de beklemiyoruz. Kendi özgürlüğümüz kendi elimizde diyorsak, direneceğiz. Bu newrozla birlikte, Kürt halkının önünün kapatılamayacağını ilan ediyoruz. Bu meydandaki mesaj iyi okunmalıdır. Bu direniş Kürt halkı özgür olana kadar devam edecektir”