Buna da, “Hükümetimize Karşı” komplo dediler

Buna da, “Hükümetimize Karşı” komplo dediler
25 Haziran 2013 17:19

Hatırlarsanız, geçtiğimiz hafta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 2009’daki G-20 zirvesi sırasında İngiliz istihbarat servisi tarafından dinlendiği haberi basına yansımıştı.

Safile USUL  H&H YORUM

Ve, Hükümet ile yanlısı basına göre, bu, Hükümete karşı bir komploydu tabii ki, herkes, he ülke, tüm dünya Erdoğan’ı yıkmak için değişik görevler almıştı, İngiliz istihbaratının görevi de Mehmet Şİmşek’i dinleyerek Erdoğan’ı mali konularda takip edip, sıkıştırmak için ABD’ye yardımcı olmaktı.

Oysa dinlenen sadece Mehmet Şİmşek değil; Avrupa’nın birçok ülkesinden de önemli kişiler  dinlenmiş.

Dinlenen diğer ülkelerden birisi olan Avusturya’nın 22 Haziran tarihli ORF televizyonunun web sitesinden aktarıyorum şimdi…

“İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre, İngiliz gizli servisi “Government Communications Headquarters-GCHQ” telefon ve internet ağları üzerinden birçok bilgiyi toplayarak ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’ya aktarıyor.

İngiliz Gizli Servisi GCHQ’nun, “Tempora” ismi verilen  bu aksiyonunu 1.5 seneden beri sürdürdüğü aktarılıyor.

Buna göre, İngiliz istihbarat servisi internet ve telefon ağlarından topladığı bilgiyi doğrudan Atlantik ötesi hatta aktarıyor ve bu yapılırken sadece İngiltere’deki bazı şahıs ve kurumların değil, tüm dünya üzerindeki çeşitli internet ve telefon kullanıcılarının bilgileri toplanarak ABD-NSA’ya servis ediliyor.

Bilgileri servis edilenlerin arasında Avusturyalılar da var.

Toplanan bilgilerin değerlendirmeye tabii tutulduktan sonra 30 gün kadar saklandığı ve İngiliz Servisi’nin söz konusu bilgileri, “İnternette Hakimiyet” ve “Global Telekom Değerlendirmesi” isimli iki başlık altında topladığı belirtiliyor.

Guardian haberini emekli bir ABD’li istihbaratçı Edward Snowden’in açıkladığı belgelere dayandırıyor ve Snowden’in, “İngiliz İstihbarat Servisi ABD’ninkinden bin beter” dediğini aktarıyor.

Snowden’e göre başlangıç amacı dünya çapındaki zanlılar hakkında bilgi toplamak olarak tarif edilse de, bu aksiyonun sonradan hakkında hiçbir adli takibat olmayan kişileri de kapsamaya başladığını söylüyor.

Snowden’in sunduğu belgelere göre, İngiliz gizli servisi “GCHQ” geçtiğimiz sene 600 milyon telefon konuşmasını ve 200 geniş band ağını izleyerek bilgi topladı.

Yine, Snowden’in raporuna göre, “İngiliz gizli servisi dünya çapında şirketlerin hareketleri hakkında bilgi topluyordu.”

Şimdi, aktardığım haberden de görülüyor ki, İngilizgizli servisinin hareketi sadece Mehmet Şimşek veya AKP Hükümetini değil, dünyadaki birçok ekonomi-politik ve ticari bilgiyi hedef alıyor.

Ki, Mehmet Şİmşek’in dinlenme sebebinin de, finansal reformlar hakkındaki düşüncesi, Türk Hazinesi, Hazine bürokratlarının ne düşündüğü vs. gibi konulara ilişkin olduğu zaten basına yansımıştı.

Ancak bu haber, İngilizler sadece Mehmet Şİmşek’i dinliyormuş gibi yansıtıldı.

Oysa bir haberin başı ve dibi vardır, bir haber verildiğinde tüm çerçeve sunulur ki, okuyucu olayın ardını önünü görebilsin.

Fakat Hükümet, “Bana karşı komplo” haberlerine meftun  olduğu için bizde haberleri genellikle paçasından okuyabiliyoruz.


Yazarın Son Yazıları:
Köfteden de gitti birkaç puan
İstanbul’a alındı gözüyle bakabiliriz
Gökhan Zan ve ses kaydı