Bulgarlar sahte PCR testiyle mi ülkemize giriş yapıyor? CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya: Hangi önlemleri aldınız?

Bulgarlar sahte PCR testiyle mi ülkemize giriş yapıyor? CHP’li Gök’ten Bakan Koca’ya: Hangi önlemleri aldınız?
24 Aralık 2021 09:38

Sağlık Bakanlığı tarafından son açıklanan haftalık Covid-19 vaka tablosuna göre 100 bin kişide görülen vaka sayısı en çok Edirne’de arttı. Edirne’yi bir diğer sınır şehri olan Artvin izlerken, Trakya’da Tekirdağ ve Kırklareli de en yüksek vaka artışı görülen iller arasında yer aldı.

 

 

Türk Lirası’nın değer kaybetmesiyle beraber, Bulgaristan başta olmak üzere, çeşitli Balkan ülkelerinden turistler yoğun bir şekilde Edirne ve Kırklareli’ne alışverişe geliyor. Bu şehirlerdeki vaka artışlarının sebebinin bu yoğun sınır hareketliliği olduğu belirtiliyor.

 

 

CHP Ankara milletvekili Levent Gök, bu sorunu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Gök, önergesinde şunları kaydetti:

 

 

 

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan haftalık Covid-19 vaka tablosuna göre 100 bin kişide görülen vaka sayısı en çok Edirne’de artış göstermiştir. Edirne gibi yabancı ülkelere sınırı olan Kırklareli ve Artvin’de vaka artışları gözlenmekte, bu illerimize komşu Tekirdağ’ın da vaka sayıları yükselmektedir. Türk Lirası’nın yüksek oranlarda değer kaybetmesiyle birlikte Balkan ülkelerinden ve Gürcistan’dan ülkemize girişlerin artması ve Türkiye’ye geçişlerde gerekli denetimlerin sağlanmaması sebebiyle vaka sayısında artış yaşandığı sağlık uzmanları tarafından ifade edilmektedir. Edirne’ye geçişlerde yalnızca PCR testi istenmekte, sözü geçen testlerin sağlıklı bir şekilde yapıldığına dair şüpheler bulunmaktadır. Ülkemize yoğunlukla giriş yapılan Bulgaristan vaka ve ölüm sayıları bakımından dünya genelinde en üst sıralarda yer almakta, bu ülkedeki aşılama oranları henüz yüzde 26 seviyesinde bulunmaktadır.
Artvin’de ise Gürcistan’dan yapılan girişlerde yalnızca aşı kartı istenmekte, PCR testi alınmaması sebebiyle semptom göstermeyen ancak virüs taşıyan kişiler ülkemize giriş yapabilmektedir. Sınır hareketliliğinin yol açtığı virüs yayılımının sınır şehirlerimiz ile birlikte kısa bir süre içerisinde bütün Türkiye’yi etkileyeceği öngörülmektedir. Sınır kapılarımızda virüs yayılımını önleyecek tedbirlerin artırılması ve önlemlerin titizlikle uygulanması gerekmektedir.
Bu bilgiler ışığında:
1. Edirne ve Kırklareli’ndeki sınır kapısında PCR testlerinin sağlıklı uygulanamaması iddialarına ilişkin herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa ortaya çıkan tabloyu ve alınan ek önlemleri açıklar mısınız?
2. Bulgaristan’da para karşılığı sahte PCR test sonucu verildiğine ilişkin iddialara yönelik herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Yapıldıysa ortaya çıkan tabloyu ve sonuçlara istinaden alınan ek önlemleri açıklar mısınız?
3. Türkiye’den Gürcistan’a geçişlerde aşı kartı ve PCR testi talep edilmesine rağmen Gürcistan’dan ülkemize geçişlerde yalnızca aşı kartı talep edilmesinin sebeplerini açıklar mısınız?
4. Artvin’de yaşanan sınır hareketliliği sebebiyle artan Covid-19 vakalarının önüne geçilmesi için ek önlemler alınması düşünülmekte midir?
5. Edirne, Kırklareli ve Artvin’deki sınır kapılarımızdan son 3 ay içerisinde ülkemize giriş yapan kişilerin sayısını açıklar mısınız?
6. Edirne, Kırklareli ve Artvin’deki sınır kapılarımızdan son 3 ay içerisinde ülkemize yapılan girişlerde Covid-19 tedbirleri kapsamında Türkiye’ye girişine izin verilmeyen kişilerin sayısını açıklar mısınız?
7. Edirne, Kırklareli ve Artvin’deki sınır kapılarımızdan son 3 ay içerisinde ülkemize giriş yaparak virüs bulaşına sebep olan kişilerin sayısını açıklar mısınız?
8. Edirne, Kırklareli ve Artvin’deki sınır kapılarından son 3 ay içerisinde ülkemize giriş yapan kişilerin virüs bulaştırdığı yurttaşlarımızın sayısını açıklar mısınız?