'Bu proje ile yarınlara sağlıklı nesiller yetiştireceğiz'

'Bu proje ile yarınlara sağlıklı nesiller yetiştireceğiz'
25 Ocak 2013 15:16

İzmir’de Karşıyaka Belediyesi tarafından sahilde 7 noktada 65 bisiklet ile oluşturulan Karşıyaka Bisiklet Sistemi (KARBİS), düzenlenen törenle hizmete açıldı.

 

 

 

Karşıyaka Belediye Başkanı CHP’li Cevat Durak, “Bu proje ile yarınlara sağlıklı nesiller yetiştireceğiz” dedi.

Karşıya Belediyesi tarafından bisiklet kullanımını artırmaya yönelik hazırlanan KARBİS projesi, bir haftalık deneme süresinin ardından düzenlenen tören ile hizmete açıldı. Karşıyaka Vapur İskelesi önünde düzenlenen törene Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, İzmir İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Hüseyin Mumcuoğlu, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda Karşıyakalı katıldı.

 

 

Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, sağlıklı bir kent yaratmak amacıyla yola çıktıklarını söyledi. Türkiye’de bir ilki yaratmanın gururunu yaşadıklarını vurgulayan Durak, “Bu proje daha önce iki ilimizde uygulanmaya çalışılmış ama başarılı olamamış. Bu sistem Avrupa’da en çok uygulanan sistemler arasında yer alıyor. Biz de bu amaçla yola çıktık. Bir haftalık deneme süreci ile projeyi başlattık. Yaklaşık 500 kişi bu projeyi denedi. Karşıyakalılar tarafından sahip çıkılan bir proje olması bizi mutlu etti. Proje ileriki günlerde geliştirerek bisiklet sayısını artıracağız” dedi.

 

 

Durak, proje ile ulaşımda büyük bir alternatif yaratacaklarını kaydetti. Durak, “Bu proje ile egzoz salımını azaltmış olacağız. Karşıyaka uygulanmaya başlanan sistemin önce İzmir daha sonra ise tüm Türkiye’de uygulanmasını istiyoruz. 1 lira gibi cüzi bir miktar ücret koyduk. Tüm Karşıyakalı vatandaşlarımızın bu projeye destek çıkmasını bekliyoruz” diye konuştu.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR

KARBİS sistemi, 7 noktada oluşturulan istasyonlar ve buralardaki 65 bisikletten oluşuyor. Bu istasyonlardan kayıt yaptırarak bisikletler kiralanabiliyor. İstasyonlardaki kiosklarda bilgilerini giren vatandaşlar, cep telefonlarına mesaj yoluyla gelen şifrelerde bisiklet kilitlerini açabiliyor.  Sisteme bir kez kayıt yaptıranlar dünyada bu sistemi kullanan her kentte bisiklet kiralayabiliyor. KARBİS sisteminin düzenli işlemesi için kurulan özel bir ekip, gün içerisinde istasyonları dolaşarak gerekli durumlarda bisikletlerin dengeli bir şekilde istasyonlara dağılımını sağlayacak.