AKP İnönü'yü hem eleştiriyor hem de örnek gösteriyor

AKP İnönü'yü hem eleştiriyor hem de örnek gösteriyor
15 Kasım 2012 12:13

CHP Ankara Miletvekili Gülsün Bilgehan: Hem eleştiriyorlar hem örnek gösteriyorlar

 

 

Gülsün Bilgehan, “İnönü dönemi başkanlık sisteminin uygulamasıdır” diyen Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

 

Bilgehan, “Tek kişinin önemli yetkileri elinde bulundurduğu bir sistemden demokrasiye geçilmesini sağlayan İsmet İnönü’yü, yine tek kişinin birçok yetkiyi elinde bulunduracağı bir sisteme geçilmesi için örnek olarak göstermek, özellikle 66 yıllık demokrasi geleneğinin ardından bir çelişki değil midir?” diye sordu.

 

 

CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan, AKP’lilerin bir yandan İsmet İnönü dönemine eleştiriler yöneltirken, bir yandan da başkanlık sistemine geçilmesi için örnek olarak göstermesine tepki gösterdi.

 

 

Gülsün Bilgehan, TBMM Başkanlığına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

 

Bozdağ’ın basın yayın organlarında yer alan açıklamalarında, “Atatürk dönemi, başkanlık sisteminin uygulamasıdır. İnönü dönemi de öyledir” dediğini anımsatan Bilgehan, 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün öncülüğünde Türkiye’nin 1946 yılında çok partili hayatı ve demokratik bir sistemi kabul ettiğini vurguladı.

 

 

 

 

 

 

BU BİR ÇELİŞKİ DEĞİL Mİ?

 

10 Mayıs 1946’da CHP’nin II. Olağanüstü Kurultayında İnönü’nün kendi isteğiyle “Milli Şef” ve “Değişmez Genel Başkan” unvanlarının kaldırıldığını hatırlatan Gülsün Bilgehan, Bozdağ’a şu soruyu yöneltti:

 

“Tek kişinin önemli yetkileri elinde bulundurduğu bir sistemden demokrasiye geçilmesini sağlayan İsmet İnönü’yü, yine tek kişinin birçok yetkiyi elinde bulunduracağı bir sisteme geçilmesi için örnek olarak göstermek, özellikle 66 yıllık demokrasi geleneğinin ardından bir çelişki değil midir?”

Gülsün Bilgehan, AKP’li milletvekili ve bakanların sık sık İnönü dönemini gündeme getirdiklerine işaret ederken, “Partinizin bir yandan İnönü dönemini ağır şekilde eleştirirken, bir yandan geçilmesi için uğraş verdiği Başkanlık sisteminin uygulaması için örnek vermesi neyle açıklanabilir?” diye sordu.