Bu kadarı da olmaz, Erdoğan camide miting yaptı

Bu kadarı da olmaz, Erdoğan camide miting yaptı
24 Nisan 2023 13:21

1950 Yılından bu yana Türkiye’nin yönetiminde kendilerini siyasetin sağında konumlandıran yeri geldiğinde muhafazakarlık adı altında İslami değerleri kullanmaktan çekinmeyen Adnan Menderes, Süleyman Demirel Turgut Özal geldi geçti.

 

 

Yunus BÜLBÜL H&H YORUM

 

 

 

Ama hiçbiri Cami avlusunu miting meydanına çevirip olmayan bir seçim vaadini söyleyip muhalefeti Cami avlusunda toplananlara yuhalatmadılar.

 

 

Bayram namazını Ayasofya’da kılan Erdoğan, ardından Restorasyonu biten Sultanahmet Camisini açtı. Caminin bahçesinde de miting yaptı, muhalefeti CHP’yi Diyanet’i kaldırmaya çalışmakla suçladı:

 

 

Erdoğan – “Muhalefet ne diyor, gelince Diyanet’i kaldıracaklarmış. Yerine inanç bilmem ne başkanlığı diye bir şey kuracaklarmış” sözleri sonrası Cami avlusunda mitinge katılanlar Yuh sloganları atmaya başladılar.

 

 

Bu kez Erdoğan -“Yuh yetmez, 14 Mayıs’a kadar gece gündüz çalışacağız ve onları siyasi mevta haline getireceğiz.” dedi

 

 

Hal bu ki ne CHP’li her hangi bir yetkilinin nede Millet İttifakı’nın her hangi bir yetkilisinin ağzından Diyanet İşleri Başkanlığının kapatılacağı yolunda bir ifadesi olmadı.

 

 

Erdoğan’a yanıt Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan geldi.

 

 

Kılıçdaroğlu Erdoğan’a cevap vererek  “ Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kuran Cumhuriyet Halk Partisi. Hiç kimsenin de gücü Diyanet İşleri Başkanlığı’nı kapatmaya yetmezdedi.

 

 

Bir başka yanıt Meral Akşener’den geldi. “Diyanet’i kuran Atatürk’ümüz, oraya uzanan eli kırarım ben. Senelerdir Diyanet’le uğraşan sizsiniz. Tarikatlara ve cemaatlere vermek için gayret eden sizsiniz. İçine atadığınız adamlar yanlış olabilir, kurum bizim, Atatürk’ümüzün.” ifadelerini kullandı.

 

 

Millet İttifakı partilerinin böyle bir vaadi bulunmadığı halde AKP Genel Başkanı Erdoğan yalana dayalı bir söylem üzerinden Cami avlusunda düzenlenen bir mitingde toplanan insanlara neden muhalefeti yuhalattırır.

 

 

Ülke yönetimine damgasını vurmuş diğer sağ siyasetçiler Adnan Menderes Süleyman Demirel Turgut Özal hatta ve hatta dini eksenli siyaset yapan Necmettin Erbakan’ın yapmadığını, cami avlusunda mitingi neden yapar.

 

 

Çünkü AKP Genel Başkanının bu ülkeye ne ekonomik ne siyasal hiçbir politik vaadi kalmamış çok zor durumdadır yapılacak olan seçimleri kaybedeceğini anlamış bu durumu net olarak görüyor oluşudur.

 

 

Bu anlamda Erdoğan’ın kullanacağı siyasal bir söylem kalmayınca kala kala tek çare, sermayesi bedava, getirisi çok yüksek olan din kalmıştır.

 

 

Din iman türban cami ikilemleri arasına alacağı seçmeni bu yolla etkilemeye çalışıyor..

 

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’na gelecek olursak.

 

 

Diyanet İşleri Başkanlığı 3 Mart 1924 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla kurulmuştur.

 

 

Görevi İslâm dininin inançları, ibadet ve ahlâk esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmekle görevli Anayasal kurumdur.

 

 

Maalesef ki DİB son yıllarda AKP’nin her kurumu yozlaştırıp asıl görevinden dışarı çıkarıp AKP’nin bir yan örgütü bir siyasal kuruma dönüştürdüğü kurumlardan biri haline getirdiği de ayrı bir gerçektir.

 

 

Diyanet işleri başkanlığının siyasal söylemlerin ve siyasi faaliyet alanlarının dışına çıkarılması hiçbir partinin arka bahçesi olmamalıdır.

 

 

Diyanet işleri başkanlığı kuruluş maksadında olan görev alanına çekilmeli. Gelecek iktidarın ilk işlerinden birisi de bu olmalıdır.

 

 

Yunus BÜLBÜL Twitter

 


Yazarın Son Yazıları:
Milli Eğitim Bakanı’nın sivil toplum kuruluşları olarak gösterdiği tarikat ve cemaatler
Salim Çoruk Mamak Belediye Başkan aday adayı oldu
CHP’li belediyeler soluk alınan hava kabarcıklarıdır