Bu işte bir hata oldu ve devamına dikkat

Bu işte bir hata oldu ve devamına dikkat
13 Mart 2023 15:21

Şimdi tek önemli şey seçimin sonucu, yani almak.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Fakat hayat bana hep bir işin bir aşamasında yapılan bir hatanın devami sonuçlarının mutlaka olduğunu gösterdi.

 

 

İşte bugün bunu kayda almak istiyorum.

 

 

Şimdi…

 

 

Millet İttifakı içinde birbirine kültür ve zihniyet olarak en yakın iki parti CHP ve İyi Parti.

 

 

Örneğin bireyler arası ilişki kültürü, toplumsal kültür, kadın-erkek meselesinde benzerlikler, hiyerarşik kültürün erimesi bakımından benzerlikler, AB düzenine uyum bakımından benzerlikler (AB şu an yok ama bir endikatör olarak aldım onu), sanat ve kültüre bakıştaki benzerlikler vb. gibi alanlarda iki partinin de kendini birbirine yakın hissetmesi daha ziyade mümkün.

 

 

Bunun dışında….

 

 

CHP’den sonraki seçmen açısından en büyük parti İyi Parti.

 

 

Ve, 6’lı masayı asıl kuran CHP ve ardından hemen gelen İyi Parti.

 

 

Diğer katılımlar sonra oldu.

 

 

O zaman kural bir…

 

 

Yola çıktığınız ana partneriniz ile ilişkiler sonradan bozulursa ve onu başka daha küçük siyasi partilerle ikame ederseniz, aslında ilk başta kurduğunuz ittifak aslında artık yoktur.

 

 

 

İkame dedim…

 

 

Yani bir şeyin yerine başka bir şeyi koyma.

 

 

İşte bu ikamenin mahiyeti de önemli…

 

 

Şöyle ki…

 

 

İttifaka daha sonradan katılan SP, Deva Partisi ve Gelecek Partisi esasen küçük ve tek başına toplumda karşılık görmesi daha zor partiler.

 

 

Onlar ama bu ittifaka katılarak, seçimi alındığında doğrudan devlet yönetiminde olacaklar ve CHP ile eşit şartlarda bir yönetim payları olacak.

 

 

Evet, biliyorum, şu anda devletteki yönetim sorunu öyle acil ve esansiyel ki, bu alandaki konularda ihtilaf çıkmayacak kadar ortak sorunlar. Burdan bir sorun beklemiyorum.

 

 

Ancak burdaki sorun şu…

 

 

İttifakın küçük partileri seçim alınırsa devlet yönetiminde en rahat edebilecekleri formülasyonun Kılıçdaroğlu ile olanı olduğunu düşündüler ve Kılıçdaroğlu’nun eski terbiye tarzı, yumuşaklığı, saygılı ve dürüst olmasının yanı sıra, asıl olarak bu nedenle de Kılıçdaroğlu’nu istediler. Kılıçdaroğlu çünkü eğer kırmızı çizgileri ile alakalı bir durum değilse alttan alıyor.

 

 

Kılıçdaroğlu diğer küçük partilerde bu eğilimi gördüğü için onlarla daha yakın hale geldi ve Akşener bir noktadan sonra ittifak içindeki etkinliğini yitirdi.

 

 

Ve, 3 Mart günü yaptığı o fırtınasal çıkışının ardında yatan asıl duygu buydu.

 

 

Bu olaydan sonra Akşener’in siyasi gücünde kesinlikle bir azalma oldu, hem kendi parti tabanında, hem seçmen nezdinde artık eski gücünü yitirdi.

 

 

İyi Parti de bu durumdan dolayı mutsuz ve olayı toparlanmaya çalışıyor.

 

 

Ancak burda toparlanacak bir olay yok çünkü İmamoğlu ve Mansur Yavaş zaten seçim kampanyasında Kılıçdaroğlu’nun yanında olacaktı.

 

 

Nitekim, hatırlarsanız, bu olaydan önce de Kılıçdaroğlu yanına İmamoğlu ve Yavaş’ı almıştı bir yerlere giderken.

 

 

Bu durumda İyi Parti kalktığı masaya, hiçbir şey değişmeden geri döndü.

 

 

Çünkü, seçmen asıl olarak adaya bakar bu bir, İmamoğlu ve Yavaş hem belediye başkanı hem icracı CB yardımcısı olamazlar (ki, yasalar el verse bile zaten CHP içindeki hiyerarşide onlar Kılıçdaroğlu’nun yanında etkin icracı konumunda olamazlar, Türkiye’de eşyanın tabiatına aykırı bu)

 

 

Zaten Temel Karamollaoğlu ve diğer küçük partiler de iki belediye başkanının kendileri ile aynı hizada olamayacağını dolaylı olarak da olsa, dile getirdiler son bir iki haftada.

 

 

Dolayısıyla gerçek tablo şu…

 

 

Bu ittifakın adayı Kılıçdaroğlu…

 

 

Bu ittifakın İyi Parti ayağı aslında artık yok.

 

 

Çünkü ya siyasi güç yitirecekler veya toparlansalar bile bir daha bu şekilde etkili bir ortak yönetim alanına girmeyecekler. Çünkü gönül kopması oldu. Gönül kopması bir birliği bitiren en temel olgudur. Her yerde. Siyasette de.

 

 

Ben bunları bir öngörü olarak yazıyorum elbette ama seçim sonrası dönemde bu yazıda bahsettiğim olguya şahit olacağız.

 

 

Ve, bu durumda Kılıçdaroğlu esasen 5’li masa olarak ilerliyor artık.

 

 

5 ile 6’nın farkını da seçimden sonra göreceğiz.

 

 

Tabi, iki durum var, seçimi almak ya da almamak.

 

 

Ama her iki durumda da 6’lı masa yok artık gerçekte.

 

 

Seçimdeki tek şans ise, vatandaşın isyanının boyutu olacak. Vatandaş hissiyatı şu anda tam şekillenmedi, yani kararsızlar, yaklaşık bir ay içinde şekil alır.

 

 

Not: İyi Parti’nin nasıl gelişeceği ise, şu anda tam belli değil, çünkü Meral Akşener bir parti lideri olarak kötü bir sınav verdi, örneğin önce kalktı masadan, sonra masaya döndü ve tv’de, söz bir daha yapmayacağım (Fatih Altaylı’nın programında) dedi, bu çocuksu bir tavırdı ve İyi Parti kendini şu anda esasen lidersiz hissediyor kanımca, Akşener’in bu çocuksu tutumu ittifak içinde olumlu bir vektör haline de döndürülebilir ve fayda sağlanabilirdi ama etrafındaki yaşlılar onun bu yönünü ezdiler.

 

Safile USUL Twitter

 


Yazarın Son Yazıları:
Özel-İmamoğlu-Yavaş ekseni
Rüzgar yeniden kırmızı ve toprak esiyor
Köfteden de gitti birkaç puan