Bu eski tip siyaset

Bu eski tip siyaset
26 Nisan 2020 13:56

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca AKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ı Ulu Camii’nde yaptığı yapılan Ramazan İklimi adlı programa katıldığı için eleştirmiş ve, “Camiler ibadet yeridir, şov sahnesi değil” demiş.

 

 

Safile USUL H&H YORUM

 

 

Ulu Camii’nde bir tv çekimi yapılmış iftar saatinde ve Alinur Aktaş da katılmış bu programa.

 

Biz hepimiz biliyoruz ki, siyasi iktidar en başından beri hep dini kullandı. Tüm söylemleri de ana olarak bunun üzerinden gitti.

 

Ancak aradan geçen 17 seneden sonra CHP bu söylem üzerinden siyaset yapmamalı…

 

Şu nedenlerle…

 

1-Siyasi iktidarın din eksenli söylemleri toplumda karşılık bulmuyor artık. Evet, büyükçe bir kitle AKP’ye dindar olarak gördüğü için (de) oy veriyor, vermeye devam ediyor. Ama, aynı zamanda AKP’ye oy veren seçmen kitleleri çok büyük bir devinim geçirdi, geçirmeye devam ediyor.

 

Eskiden geçerli olan birçok paradigma artık bu seçmen kitlesi üzerindeki etkisini kaybetti. Büyük bir seküler devinim yaşadı Türkiye bu yıllarda ve yaşamaya devam ediyor. Halk kendisi de çok şeyi gözlemliyor, anlıyor ve birtakım şeylere sanıldığından çok daha az prim veriyor

 

2-CHP ve Cumhuriyet’in düşünsel kurumları, bilhassa da mesela şu Corona günlerinde, toplumu yönetiyor. Dikkat edin, bilim kurulunda toplum için yönerge üreten insanların hemen tamamı Cumhuriyet eğitimi ile müsemma. Ki, doğrudan haberleşme içinde olduğumuz birçok hekimden de görüyoruz ki, bu sürecin tüm klinik, farmakolojik ve epidemik yönetimi onlarda

 

3-Siyasi iktidar bu salgınla onlarsız mücadele edemeyeceğini kolaylıkla gördü, anladı, yani bu süreci fikir, yöntem olarak yürütenler Cumhuriyet eğitim tarihinin öğrencileri, ki, Erdoğan TSK da dahil olmak üzere, Cumhuriyet’in beyin mirası olmadan Türkiye’yi yönetemeyeceğini biliyor

 

4-Bundan çok daha önemlisi şu, AKP’ye oy veren vatandaşlar veya o siyasi geleneğe yakın insanlar artık bilimin anlamını, pozitiv bilimle şekillenmiş eğitimin sonuçlarını, bu çerçevede bundan tüm toplumun ve dahi kendilerinin nasıl fayda gördüğünü izliyor, AKP içinde de bunlar görülüyor. Bu noktada CHP’nin her türden yetkilisinin AKP’ye oy veren seçmen veya AKP’ye siyaseten yakın insanlarla bu minval üzerinden iletişim ve gönül köprüsü kurmaya çalışması lazım. Ama bu tür, yani CHP Bursa İl Başkanı’nın yaptığı açıklamada yer alan, “Din, cami, AKP bunu kullanıyor” söylemi bu kesimlerde kutuplaşma yaratıyor, araya bariyer koyuyor ve zihinsel iletişimin duygusal altyapısını yok ediyor

 

5-Bazen bir Ramazan zamanı bir siyasetçi de bir camideki bir programa katılabilir. Amacı din sömürüsü ise, bu hissedilir, değilse normal bir şey olarak kalır. Bunu halk görüyor. Halk ayrıca kendi içinde de dini kullanan ve dürüst olmayan her bir şahsı seçebiliyor. Kimse aptal değil.

 

6-CHP bu tür, eskinin, “dini kullanıyor, camide şov yapıyor” gibi söylemleri artık kullanmamalı

 

7-Toplumsal doğal gelişimin dinamiklerine uygun çok daha kapsayıcı ve akıllı bir siyaset lazım. Bursa İl Başkanı’nın söylemi bende bu hissi zerre kadar uyandırmadı

 

İSVEÇ İYİCE AYAĞINA DOLANDIRDI

 

Bu sabah bir ambulans uçak İsveç’den Covid-19’a yakalanmış bir vatandaşımızı almaya gitti.

 

Buna çok sevindim.

 

İsveç’e de içimden epey bir saydırdım. Zaten İsveç eski Başbakanı Bildt dün Habertürk’de, “Bu işte iyi olamadık” demişti, ben de zaten İsveç’in bu konudaki atıllığını Avrupa basınından izliyordum.

 

Tam o esnada bir haber aldım. Bir tanıdığımın tanıdığı evinde Corona ile yatıyormuş, nefes darlığı ve ateşi varmış. Hastaneden, “Evde kal karantinadan” denerek eve yollanmış, İlaçlarını evde alıyormuş.

 

O an içim çok bulutlandı.

 

Şimdi, bu vatandaş evde de tedavi görebilir, bazı hallerde bu olabilir tabii, vatandaşın durumunun detaylarını bilmiyorum.

 

İsveç’deki vatandaşa baktım, o bayağı bir sarsılmıştı ve bence hastanede olmalıydı.

 

Buradaki vatandaşı bilmiyorum, İsveç’dekinden ağır mı, daha mı iyi.

 

Acaba dedim, İsveç’deki vatandaşı alıyoruz diyerek, toplumda gurur dalgası yayarken, 2 km ötedeki vatandaş ihmal mi ediliyor?

 

Bu spesifik vakanın cevabını bilmiyorum.

 

Ama mesela, CHP hekimlerden, hemşirelerden oluşacak bir heyetle ve/veya onlardan alınacak bilgilerle bu tür bir klinik durum ve bu çerçevede hastaneye yerleştirilme takibi pekala yapabilir.

 

Bazen şöyle olur bir sistemde.

 

Tepedeki siyasi yönetici der ki, “şunu şöyle yapın”

 

Ama alttaki durum buna uygun değildir. Yani, bakan der ki, şunları şunları yatırın, ama hastanenin buna uygun altyapısı yoktur. Odası yoktur, doktoru yoktur, hemşiresi yoktur yeterince vs. vs.

 

Bu durumda hastalara davranış o hastanenin iç dinamikleri çerçevesinde şekillenir ve bizde özellikle hastalar herşeyden çekindiği için bu dışarıya pek yansımaz. Yani, kol kırılır, yen içinde kalır.

 

Ve, bu durum yukarıya da yansıtılmaz, bakanlığa da yanısıtılmaz. Ve, aşağıda işler bambaşka döner.

 

İşte, kamuoyuna, halka bu konuda bilgi vermesi gereken aslında muhalefettir.

 

Yani, bana CHP Bursa İl Başkanı gibi, “Cami, din, şov” diye temcit pilavı gibi aynı şeyleri söyleyenlerden ziyade bu işleri yapacak CHP’li lazım.

 

 

Safile USUL Twitter

 

 


Yazarın Son Yazıları:
AKP seçmeninden oy alacak
Mütekabiliyet
Kuyruğundan iyi tutuyor