‘BTK, kişisel verileri topluyor; Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalı!’

‘BTK, kişisel verileri topluyor; Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalı!’
9 Haziran 2022 08:43

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internet abonelerinin isim, vergi numarası ve vatandaşlık numarasından; hangi saatte, hangi internet sitesine girdiğine kadar tüm kişisel bilgilerin internet sağlayıcıları tarafından toplanıldığını ve arşivlendiğini öne sürdü. Konuyla ilgili “Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalı” diyen Adıgüzel, “BTK’ya bu bilgileri veren internet servis sağlayıcılar açıkça suç işliyorlar.” ifadelerini kullandı.

 

 
Kamuoyunda “sosyal medya yasası” olarak da bilinen Basın Kanunu ile bazı kanunlarda önemli değişiklikler öngören kanun teklifine de değinen Adıgüzel, “Tüm bunları apar topar önümüze getirilen ‘Dezenformasyon Yasası’ ile birlikte okumak lazım. Bu yasa ile birlikte Google, Facebook gibi sosyal ağlardan sonra Şebekeler Üstü Hizmet Sağlayıcılara (Whatsapp, Telegram, Bip vs.) da BTK ile bilgi belge paylaşımı zorunluğu gelecek.” açıklamasını yaptı.

Adıgüzel’in Twitter’dan konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamalar şöyle:

“Bu akşam sizlere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) kitlesel gözetim aygıtından bahsedeceğim. Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalından bahsediyoruz: ABONE DESENİ ve LOG KAYITLARI SKANDALI.

Burada paylaşılan ABONE DESENİ VE LOG KAYITLARI SKANDALI’na dair herbir bilgi direkt BTK’nın kendi belgeleri ve mahkeme savunmalarına dayanmaktadır. Kaynaklar resmi yazılar, mahkeme tutanakları ve gazete haberlerinden oluşmaktadır. BAŞLAYALIM.

 

 

Birçoğunuz 2013 yılında eski bir ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın kamuoyuyla paylaşmasıyla ortaya çıkan, telekomünikasyon şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilen dinleme ve izleme skandalını hatırlar.

“Firmalardan her saat başı bilgilerin BTK’ya göndermesi isteniyor”
Bunun bir benzeri bir süredir BTK eliyle Türkiye’de gerçekleştiriliyor. BTK Başkanı ‘gizli’ ibareli bir yazıyla 313 internet sağlayıcı firmadan log kayıtlarını ve abone desen yapısını istiyor.

Peki nedir bu log kayıtları ve abone deseni? Kısaca firmalardan internet abonelerinin hangi internet sitelerine hangi saatte girdiği ve ne kadar süre kaldığının bilgisinin her saat başı BTK’ya göndermesi isteniyor.

 
“BTK’nın resmi sitesinde yayınlanmıyor

 
Firmalara gönderilen bu yazı BTK’nın resmi sitesinde yayınlanmıyor. Kamuoyunun gözü önünden açık hukuksuzluklarını kaçırmak istiyorlar. Sanıyorlar ki gerçekler gün yüzüne çıkmayacak ama beyhude.

Tabi hangi siteye hangi saatte girdiği ve ne kadar kaldığının yanında abonelerin; tc kimlik numarası, adres, vergi numarası, meslek kimliği sunduysa onun seri numarası hatta ve hatta annesinin kızlık soyadına kadar bütün bilgileri talep ediliyor. İstenilen bilgiler şöyle:

1654705975647-screenshot-1

Tabi bazı firmalar gerek kullanıcılarının mahremiyet haklarının ihlali gerekse Kişisel Verilerin Korunması Kanununa açıkça aykırı olduğundan BTK’nın ‘gizli’ ibareli işleminin iptali için idari yargı sürecini başlatıyorlar. Fakat 3 büyük firmanın bu verileri paylaştığı sır değil.