Brülör Ayarı Nedir, Nasıl Yapılır?

Brülör Ayarı Nedir, Nasıl Yapılır?
29 Ekim 2021 17:04

Brülör ayarı doğalgaz sistemlerinde ve pek çok gaz sisteminde püskürtme işlevi sunan bir sistem olarak belirtilmektedir. Genel bakımdan yakıt ayarını ısı jeneratörüne göre ayarlaması brülörün genel işlevi sayılmaktadır. Fakat brülör ayarı yapmak uzmanlık isteyen bir iş sayılır. Brülör ayarı yapabilmek açısından baca gazından ölçüm değerlerinin alınması şarttır.

 

 

İşinde uzman kişi tarafından yapılabilen bu uygulama bilinçsiz bir şekilde yapılmaya çalışılmamalıdır. Çünkü gaz değerleri alınırken sıcaklığın dengesiz hali zarar verici olabilmektedir. Özellikle işin uzmanı olmayan biriyseniz kesinlikle brülör ayarı yapmaktan uzak durmalısınız. Brülörün ayarlanmadan önce arızaya geçmiş olması genel bakımdan doğalgaz konularında öne çıkan problemden kaynaklı olabilir. Doğru ve dengeli şekilde hava ile yakıt karışımı tamamlanmayınca brülör arıza yapmaktadır.

Brülör Ayarı Nedir?

Brülör ayarı doğalgaz konusunda yetki ve bilgi sahibi kişilerin yapabileceği bir şeydir. CO/CO2 gaz değerlerinin alınması beraberinde brülör ayarı yapılmaktadır. Brülörlerin düzgün çalışabilmesi için gaz hattındaki basınç miktarı her zaman 20 barda olmalıdır. Sabit kalması gereken basınç miktarı çeşitli nedenlerle birlikte düşmeye başladığı zaman brülör ayarı da bozulmaya başlar.

Teknik anlamda bozulan ürün birçok farklı nedenden kaynaklı oluşabilir. Bu yüzden tek bir durum belirtmek yanlış olacaktır. Basınç miktarına gelen gazın dalgalanan yapısı brülörü bozarak işlevsel bütünlüğü ortadan kaldırabilir. Çünkü brülör sistemi basınç miktarıyla sabit çalışma sağlayan bir üründür.

Brülör Ayarı Nasıl Yapılır?

Brülör ayarı yapılmadan önce gaz girişindeki alana dikkatli bakılması gerekir. Sibop görünümlü yere barometre takılarak gaz ölçümü yaptırın. Ölçüm yaptığında basınç 20 bar altında ise sorun doğalgaz basıncından kaynaklanıyor demektir. Bununla birlikte pek çok yönden kullanılan doğalgaz sistemlerinde gerekli olan bir bilgi olduğu için yetkili kişilerin bu düzeni sağladığı bilinir.

Makine mühendislerinin çalışma alanında bulunan bu sistem oldukça detaylı ve ince iş sayılır. Basit gibi görünen yapısı her insanın yapabileceği türde değildir. Kazan sistemlerinde kullanılan brülör sistemleri detaylı çalışma kapasitesi de sunmaktadır. Doğalgaz sisteminde yer aldığı için teknik bakımdan önemli işlev sağlayan üründür.