Borneo Adası’nda bir Kadir Gecesi

Borneo Adası’nda bir Kadir Gecesi
1 Ağustos 2013 17:58

Ey yüce Türk İslam alemi! Yazımız 3 Ağustos Cumartesi gününü Pazar’a bağlayan gece yaşayacağımız Kadir Gecesi hakkında olacaktır.

Numan ALADAĞ H&H YORUM

Yazımıza, Kur’an-ı Kerim sureleri’nin kısa tefsiri ile başlayalım:
 
1- Allahu teala, hilekarlara karşı ceza verenlerin en hayırlısıdır. Ali-İmran: 54. Ayet

2- Allahu teala, hainleri sevmez. El-Enfal sures: 58. Ayet

3- Ancak sana ibadet ederiz, ancak senden yardım dileriz. El-Fatiha: 4.Ayet

4- Ey İman edenler! Allahu teala’dan korkun.. O’na Yaklaşmaya vesile arayın.. Ve yoluna cihad edin ki, felah bulasınız. El-Mai’de: 35. Ayet

5- O, yaptıklarından ötürü mesul olmaz, siz mesul olursunuz. Enbiya: 23. Ayet

6- Allahu teala, işitir ve bilir. El-Bakara: 256.Ayet
   
Yıl 1989 Ramazan ayı, Borneo adasının Endonezya topraklarındaki Balıkpapan şehri: Balıkpapan şehrinde ikamet eden, Uygur Türklerinden, 67 yaşında hukukçu, din adamı, Borakhan Mesudi Hoca’ya 5 gün misafir oldum. Misafirlik boyunca kendimi Türkiye’deki bir cami ve evdeymişim gibi hissettim. Yemekleri ve İslam kültürünün uygulanması tamamen Türk İslam kültürüydü.

Kadir Gecesi’ni, Hanalp Okanay isimli cami hocasının görev yaptığı camide, Balıkpapan’da ikamet eden Türkler ile beraber Kadir Gecesi’nin ibadetini, sabah namazını kılarak tamamladık. Hanalp hoca, vedalaşma günü Kadir Gecesi’nde yapılan ibadet, dua ve sohbetlerin özetini, yazılı bir hatıra olarak bana verdi. Ve bu hatıramı, siz saygıdeğer okuyucularımla da, Cenab-ı Hak yine bir Kadir Gecesi’nde paylaşmayı nasip etti.
 
Borakhan ve Hanalp hocanın Kadir Gecesi sohbeti:

Ey Müslümanım, Türk’üm diyebilenler!
Allahuteala’nın rahmet ve inayeti her şeyi kucaklamıştır. O’nun biz kullarına olan ikram ve ihsanları sonsuzdur. Çünkü ALLAH, Rahmandır; Rahimdir, din günün sahibidir. ”Kim, nefsini bilirse, Rabbini de bilir.”

Şanı Yüce olan ALLAH, Hz. Muhammed (S.A.V.)’e en büyük mucize olmak üzere Kur’an-ı Kerim’i indirmiştir. Bütün beşeriyete huzur ve ebedi mutluluğun yollarını gösteren Kur’an-ı Kerim, peygamberimize Ramazan ayında ve Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı olduğu, dünya İslam alemi tarafından da bilinmektedir. Melekler ve ruh (yani Cebrail) o gecede Rablarının izni ile her bir emir için (saf saf) inerler. O gece sabah aydınlığına kadar selamet ve rahmettir.
 
Kadir Gecesi demek, büyüklük ve şeref gecesi demektir. Çünkü bir bakıma Kadir, kıymet ve üstün değer manasını ifade eder. Bu gecenin kadrini bilen ve onu iyilikler ve samimi ibadetleriyle ihya eden kimse, ALLAH katında yüksek değer ve şeref sahibi olur. Bu gecede yapılan ibadetler, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.

Bu gece öyle bir gecedir ki, ALLAH indinde kadr-ü şerefi pek yüce olan bir kitap, yine kadr-ü şerefi olan bir melek vasıtasıyla kadri yüce olan bir ümmet için böyle bir gecede indirilmeye başlanmıştır.
 
Ey Yüce Türk İslam alemi!

Cenab-ı Hak rıza ve sevgisini, iyilik ve ibadetleri (itaat etmeyi) içinde gizlemiştir. Bunun hikmeti, Mü’minlerin, bütün iyilik ve ibadetleri yapmaya ve Cenab-ı Hak’kın rızasını bulmaya çalışmalarını temin etmektir.Ölüm vaktini ve kıyametin vukuunu insanlardan gizlemiştir. Hikmeti; bütün insanların daima tedbirli olmaya dikkat etmeleridir. Bunun gibi, Kadir Gecesi’ni de Ramazan geceleri içinde gizlemiştir ki, Mü’minler bu mübarek ayın bütün gecelerini ihya etsinler. Şüphesiz ki, bunların hepsi Cenab-ı Hak’kın hikmeti ve bizler için rahmetidir.
 

Müslümannın, Kadir Gecesi’nde yatsı ve sabah namazlarını cemaatle birlikte İslam kültürü  ve şartlarına riayetle eda ederse, Kadir Gecesi’ni ihya etmiş olur.

Şanlıurfa’nın asil ve soylu ailelerinden, Abdulkadir Açar’ın meşhur bir sözü var:  ”Müslüman her yerde Müslümandır. Türk her yerde Türk’tür.”  O zaman biz Yüce Türk İslam alemi olarak, mübarek Ramazan gecelerinin hepsini ihya etmeye çalışalım. Kur’an okumayı biliyorsak okuyalım, bilmiyorsak dinleyelim, tevbe-i istiğfarda bulunalım. Ahlakımızın sadakat ve samimi olarak Kur’an-ı Kerim’in emrettiği ve övdüğü güzel huylardan olmasına özen gösterelim. Mü’min kardeşlerimize tasarrufumuzda olan imkanlarla yardım ettiğimiz zaman, mal varlığımız eksilmez, tam tersine çoğalır. Dinimize ve ikamet ettiğimiz vatanımızın, bir sanayi ötesi toplum olması için, daha faydalı olmaya gayret ve çaba gösterelim. Hz. Peygamberin güzel ahlakını kendimize örnek alalım. Bu güzel ve samimi davranışları aile, akraba, dostlarımıza ve çevremizdekilere de benimsetelim. Bu ilahi rahmetten, Ramazan ve Kadir Gecesi’nin feyzinden hep beraber faydalanmaya çalışalım. Samimiyet ve sadakatla, Müslümanım, Türküm diyene bu yakışır…
   
Hz. Ayşe-i Sıddıka validemiz, Resul-ü Ekrem S.A.V. Efendimize:

”Ya Resulallah! Kadir Gecesi’ne raslarsam nasıl dua edeyim?” dedim . Resulullah S.A.V.:  ”Allahümme inneke afüvvün tuhibbul afve fağfu anni-ALLAH’ım! Sen affedicisin; affı seversin. Beni, ailemi bağışla. Yurdumuzu düşmandan koru.” diye dua et buyurdu.

”Allahu teala, tevbe edenleri sever.” 
El-Bakara:222
 
Kadir Gecesi’ni nasıl eda edelim?

1- Gusül abdesti alınır. Gusül esnasında: ”Yarabbi bu gusül bu gecenin adap ve vazifelerni (Vezaifini) yapmama ve senin rızai ilahiyeni kazanmama engel olacak kötü huy ve ahlakı Kötülüklerden (Zemimlerden) içimi ve kalbimi temizlemeye vesile kıl…” diye, niyet edilir.

2- 100 defa Estağfirullah: Yüzüncüde (el azim el kerim…) Büyük ve küçük günahları mülahaza ederek niyetine kadar okunur.

100 Selavati şerif, 100 İhlası şerif, 100 Kelime-i tevhid, getirdikten sonra, tekrar 100 Selavatı şerif getirilecek.
 
3- En azından bir günlük kaza namazı kılınır.

4- En az bir cüz Kur’an-ı Kerim okunur.

5- Senede en az bir kere tespih namazı kılmalıyız. Cemaatle kılmayı tercih etmeliyiz.

6- Kadir Gecesi günündeki, vakit namazlarında, Kadir suresini okumalıyız.
    
Kısacası dinimize ve dünyamıza görevlerimizi, riyakarlıktan uzak durup samimiyetle eksiksiz olarak yapmalıyız ki, Cenab-ı Hak dualarımızı kabul etsin. Her gecemizi Kadir Gecesi ve her günümüzü Cuma günü gibi mübarek bilmeli ve bu vakitleri de ihya etmeliyiz. Kadir Gecesi’nde kalbimizi dünya işlerinden (Cüzdan muhasebesine odaklanmayı terketmek) boşaltmak ve nefsi Cenab-ı ALLAH’a teslim etmek için, Kadir Gecesi’ni ALLAH’ın evi olan camide O’na ibadet etmeklegeçirmekte nice hikmetler vardır. İşte o zaman dünyanın gerçek huzurunu, sağlığını ve ahiretin ebedi saadetini elde etmiş oluruz.

Bu mübarek günlerde, riyakarların ve din tacirlerinin samimiyetsiz ve sadakatsız faaliyetlerine aldanmamalıyız…
 
Şanlı Türk Bayrağı’nın dalgalandığı topraklarda, Ay yıldızlı bayrak uğruna şehit olanları, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü ve hayatını kaybetmiş Müslümanları rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hastalara şifa-i şerifler dileriz.
 
Ya ilahel alemin!

Cümlemizi sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V.) efendimiz hazretlerinin şefaat-i ailelerine nail eyleyip cennetini ve cemalini bizlere nasip ve müyesser eyle. AMİN
 
Halkın Habercisi ailesi olarak: Bu duygu ve düşüncelerle, Kuran-ı Kerim’in indirildiği, mübarek Kadir Gecenizi tebrik ederiz, Cenab-ı ALLAH tekrarını nasip etsin.
   
Her korku için la ilahe illallah
Her ni’met için el-hamdulillah
Her genişlik için eş-şükr-ü lillah
Her garip şey için sübhanallah
   
Her musibet için inna lillah
Her günah için Estağfirullah
Her şiddet için Hasbiyallah
Her kader için Maşa’allah
    
Sevecek misin? Yalnız, Allahu teala’yı sev..
Korkacak mısın? Yalnız, Allahu teala’dan kork..
Utanacak mısın? Yalnız, Allahu teala’dan utan..
İsteyecek misin? Yalnız Allahu teala’dan iste..
Hizmet edecek misin? Yalnız, Allahu teala’ya hizmet et..
 
Kaynakça: Kadir Gecesi ile ilgili tüm dini bilgi ve ilahiler: Borakhan Mesudi ve Hanalp Okanay, hocaların sohbetidir.

Ayet tefsirleri: Kur’an-ı Kerim ve Türkçe anlamı. (İsmail Hakkı İzmirli) Eren yayınları 1977
Numan Aladağ’ın yurtdışı gezi ve kaynak kişilerin sohbet notları.


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun