Boğaziçi’nde yurt krizi devam ediyor!

Boğaziçi’nde yurt krizi devam ediyor!
13 Eylül 2022 08:10

Boğaziçi Üniversitesi’nde yurt krizi büyüyerek devam ediyor. Okul yönetimi, verdiği sözlere rağmen şehir dışından gelen en az 600 hazırlık öğrencisini yurtsuz bırakmıştı. Yönetim, aldığı yeni kararlarla okulun yurtlarına yerleştiğini bildirdiği kadın öğrencileri yurtlardan çıkarırken, onların yerine erkek öğrencileri alacak.

 

Fotoğraf: boun.edu.tr

 

Diken’de yer alan habere göre; Boğaziçi Üniversitesi’nde okula bu sene başlayacak ve çoğu şehir dışından gelen hazırlık öğrencilerinin yurt sonuçları 6 Eylül’de açıklanmıştı. Yönetim, 21 Temmuz-1 Ağustos arasında düzenlenen tanıtım günlerinde şehir dışından gelen tüm öğrencilere yurt sözü vermişti ama en az 600 kişi açıkta kalmıştı.

Daha önceden hazırlık eğitimi Kilyos (Sarıtepe) Kampüsü ve Kuzey Kampüs’te veriliyordu. Kilyos’ta bulunan üç yurt bin 100 kapasiteye sahip. Şehir dışından gelen öğrenciler ucu ucuna da olsa Kilyos yurtlarına yerleşebiliyordu. Kuzey Kampüste de, genelde İstanbul’da ikamet eden öğrenciler eğitim görüyordu.

18 Şubat’ta Marmara Üniversitesi’ne ait Anadolu Hisarı Kampüsü’nün Boğaziçi’ne tahsis edilmesi ve hazırlık kampüsünün buraya alınması nedeniyle yüzlerce öğrenci açıkta kaldı.

Hazırlık sınıfı öğrencilerinden 550 tanesi, hazırlık kampüsüne kısa mesafede bulunan Kandilli Kampüsü’nün yurtlarına yerleştirildi. Geri kalan öğrenciler ya açıkta kaldı ya da Esenyurt ve Başakşehir gibi hazırlık kampüsüne uzak KYK yurtlarına yerleşti.

 

 

YENİ MAĞDURİYET OLUŞTURDU

 

 

Üniversite yönetimi, ‘krizi çözmek’ için yeni kararlar alındığını duyurdu ama bu kararlar da yeni mağduriyetler oluşturdu.

Hazırlık öğrencilerinin tespit ettiğine göre, okulun Kandilli yurtlarına yerleştirilen 550 öğrencinin 277’si kadın öğrencilerden oluşuyor. Okul, yayımladığı yeni açıklamayla, Kandilli yurduna yerleştirdiği 277 kadın öğrenciyi başka yurtlara ‘transfer’ edeceğini duyurdu. Kandilli ise erkek öğrencilere tahsis edilecek.

Okulun açıklamasına göre, Kandilli yurduna yerleştirilmesi öngörülen kadın öğrencilerden KYK yurdu başvurusu olanların tamamı Acıbadem ve Anadolu Hisarı’nda bulunan KYK yurtlarına transfer edilecek. Kandilli yurduna yerleşen ancak KYK yurdu başvurusu olmayan kadın öğrencilerse ‘kapasitesi artırılan yurtlara’ kaydırılacak. Yönetim, bu yurtların hangi yurtlar olduğunu ve kapasite artırımın nasıl yapılacağını açıklamadı. Yani, okulun yurduna yerleşme hakkı verilen kadın öğrenciler yurttan çıkartılırken, burası erkek öğrencilere tahsis edildi. Kadın öğrencilerle ilgili sürecin nasıl işleyeceğiyse belirsiz.