‘Bodrum’da tarım için kullanılacak su golf sahasında kullanılıyor’ iddiası

‘Bodrum’da tarım için kullanılacak su golf sahasında kullanılıyor’ iddiası
1 Ekim 2022 11:19

Muğla’nın Bodrum ilçesinde nitelikli tarımın yapıldığı ve koruma altında olan Pınarlıbelen Ovası’nın yer altı sularının, Regnum Golf Club’un arazisini sulamak için kullanıldığı iddia edildi. Regnum Golf Club yetkilisi İsmail Erdoğan iddiayı yalanladı. Golf sahası sulamasında yağmur suyu kullandıklarını iddia eden Erdoğan, “Gri su sistemiyle elde ettiğimiz suyu, bahçelerimizin sulamasında kullanıyoruz. Her şeyim açık ve net, tüm yasal izinlerimiz de alınmış durumda” dedi.

 

Fotoğraf: https://www.regnumgolfcountry.com.tr/tr/parkur

 

Bodrum’da bulunan ve koruma altına alınan 61 ovadan biri olan Pınarlıbelen Ovası’nda susuzluk tehlikesi baş gösterdi.

 
Bölge halkının iddialarına göre, Pınarlıbelen Ovası yakınlarında bulunan Regnum Golf Club, tarım için sulama yapacağını beyan ederek arazisinde kuyu açtı, daha sonra kuyu sayısını üçe yükseltti. Ancak kulüp, beyan ettiği gibi suyu tarım için değil golf arazisini sulamak için kullandı.

GazeteDuvar’dan Selçuk Arslan’ın haberine göre, 2017 yılından bu yana devam eden bu süreçle ilgili en son bölge halkından İsmail Uğur, haziran ayında CİMER’e şikâyette bulundu. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri, iki hafta önce sudan numune alarak konuyla ilgili inceleme başlattı.

 

 

“5 kilometrelik boru hattı döşendi”

 
Bölge halkının konuyla ilgili anlatımlarına göre, Regnum Golf Club, ilk olarak Pınarlıbelen İnişdibi mevkiinde tarımsal niteliği bulunan bir mülk satın aldı. Firma daha sonra söz konusu alanda, tarım yapacağı gerekçesiyle DSİ’ye başvuruda bulundu. Yapılan inceleme sonucu kuyuların açılmasına izin verildi. Yasal düzenlemede sadece bir kuyu açma hakkı olan firma, kendi arsasında üç kuyu birden açtı. Yine aynı bölgede tarımsal faaliyetler kapsamında zeytin ağaçları diken firma, açtığı kuyulardaki suyu bir depoya aktardı.

Aynı zamanda firma, Çamlık Mahallesi’nde bulunan golf sahasından Pınarlıbelen İnişdibi mevkiine kadar boru hattı döşedi. 5 kilometrelik hat tamamlandıktan sonra çıkan su, golf sahasının sulanmasında ve çevredeki evlerde kullanıldı.

Pınarlıbelen Mahallesi’nde oturan ve son olarak CİMER’e şikayette bulunan İsmail Uğur, bölgedeki kuraklık tehlikesini hatırlatarak yer altı sularının yok olmasına izin vermeyeceklerini söyledi. Yer altı sularının tuzlanma riskine dikkat çeken Uğur, “Bölgemizde kuraklık gerçeği var. Dolayısıyla sularımıza sahip çıkmamız lazım. Sularımız bugün bitmeyebilir, 10 yıl sonra bitmeyebilir, ya sonrası… Yani bir şekilde yer altı sularımız ya bitecek ya da tuzlanacak. Zaten yavaş yavaş tuzlanmaya başladı. Bu alanlar atalarımızdan bize miras bırakıldı. Bizler de yer altı sularımızı, ormanlarımızı ve doğamızı koruyarak bizden sonrakilere bırakmak istiyoruz. Bu sorun varken hiç kimse ‘Bodrum’da tarımı destekliyoruz’ demesin” ifadelerini kullandı.

 

 

“Belediye şartlı imar izni verdi”

 
Golf sahasının imar planlarının, ‘bölgedeki yer altı sularını kullanmama taahhüdü’ karşılığında onayladığını ifade eden Uğur, şöyle devam etti: “Çamlık’ta bulunan golf sahası ve otelin yapıldığı arsa, tarım alanıydı. İmar planları yapılırken ve izinler verilirken dönemin Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ‘Biz buradaki tarım alanlarını imara açıyoruz, golf sahasına izin veriyoruz ancak firma bize taahhüt verdi. Yer altı sularını kullanmayacak. Biz o şartla izin verdik’ dedi. Hatta bu ifadeleri basına yansıdı. Ama verilen sözler tutulmadı. Firma yıllar içinde yavaş yavaş ilerledi. Önce kuyular açtı. Sonra göze batmamak için zeytin ağaçları diktiler. Sonra borularla suları taşıdılar. Bu sular golf sahasının sulanmasında kullanılıyor, evlerde kullanılıyor, havuzlarda kullanılıyor. Hatta suyu biriktirip kullanıyorlar.”

 

 

Firma iddiaları yalanladı: Tüm yasal izinlerimiz alınmış durumda

 
Regnum Golf Club yetkililerinden İsmail Erdoğan ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Tüm yasal izinlerin bulunduğunu belirten Erdoğan, “İddialar doğru değil. Burasının turizm imarı var. Dolayısıyla yapılar ona göre yapılmış durumda. Alanımızda dört tane su göletimiz var. Biz yağmur sularını kullanıyoruz golf sahasının sulamasında. Daha büyük bir gölet yapıyoruz. Suları havuz ve bahçelerde kullandığımız da doğru değil. Biz içme suyu olarak arıtma sistemi kullanıyoruz. Tesis olarak atık suyu bile değerlendiriyoruz. Gri su sistemiyle elde ettiğimiz suyu, bahçelerimizin sulamasında kullanıyoruz. Her şeyim açık ve net, tüm yasal izinlerimiz de alınmış durumda. İddialar gerçekten uzak” dedi.