Bodrum Belediye Başkanı Aras: Yangında yaklaşık 9 bin hektar alan zarar gördü!

Bodrum Belediye Başkanı Aras: Yangında yaklaşık 9 bin hektar alan zarar gördü!
20 Ağustos 2021 11:33

Sputnik’ten Maksim Durnev’ konuşan Bodrum Belediye Başkanı Aras “Bodrum’da yaşanan yangınlarda yanmış ve önümüzdeki dönemde tekrar ağaçlandırılacak ormanlar, Kahramanmaraş’taki yangınla mücadele sırasında meydana gelen kazada hayatını kaybeden BE-200 uçağının mürettebat üyeleri Rus ve Türk vatandaşlarının anısını yaşatmak adına isimleriyle adlandırılacak” dedi.

 

Fotoğraf: © Sputnik / Maksim Durnev
Türkiye bu yaz 54 ilin pek çok farklı noktasında çıkan orman yangınlarıyla mücadele etti. Bu yangınlardan zarar gören alanlardan biri de, Türkiye’nin önemli turizm bölgelerinden biri olan Muğla’nın Bodrum ilçesiydi. Bodrum’da çıkan orman yangını ise 11 günde kontrol altına alınabildi.

 

‘Yangında dayanışma ruhu çok önemliydi ve biz bu sınavı Bodrum’da başarılı bir şekilde atlattık’

 

 
Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Türkiye’nin yangın kuşağında olduğunu belirterek “Ülkemizin Akdeniz gibi önemli bir yangın kuşağında bulunması ve bilinçsizlik, orman yangınları için çok uygun bir ortam oluşturmaktadır. Haftalar süren yoğun mücadelemiz sonucu Bodrum’da yangın kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları yapıldı. Şu an Bodrum’da her şey kontrol altında. Yangında dayanışma ruhu çok önemliydi ve biz bu sınavı Bodrum’da başarılı bir şekilde atlattık. Elbette yangın tehdidi özellikle sıcaklıkların çok yüksek olduğu, bağıl nem oranının düştüğü ve rüzgârın da şiddetli olduğu dönemlerde her zaman var demektir. Türkiye’nin bulunduğu konumda orman yangınları tamamen önlenemese de ülke nüfusunun bilinçlendirilmesi ve alınacak önlemlerle orman yangınlarını ve olumsuz sonuçlarını, en aza indirmek mümkündür” dedi ve ekledi:

 
“Alınacak çağdaş ve bilimsel önlemlerle hem yangın sayısını hem de yanan alan miktarını azaltmamız gerekmektedir. Bunu da ancak doğru politikalarla gerçekleştirebiliriz.”

 
‘Yangında yaklaşık 9 bin hektar alan zarar görmüştür’

 
11 gün süren orman yangınlarından Bodrum’un aldığı zararı aktaran Aras “Bölgemizde herhangi bir can kaybı ve yaralanma yaşanmamıştır. Ancak yanan ormanlarımızda bir habitat yok oldu. Sadece doğal güzelliklerimiz yok olmuyor aynı zamanda flora, yaban hayatı, su kaynakları, toprak, iklim, rekreatif amaçlarla insanların yararlandığı alanlar ve ormanlar yok oluyor. Bir yaşam son buluyor. Bunlar çok önemli; geleceğimiz için büyük önem taşımaktadır. Bodrumun merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta bulunan Mumcular Bölgesinde dağlık alanda etkili olan yangın nedeniyle 1 mahallemiz tedbir amaçlı tahliye edildi. Bu bölgede birkaç ev yangından dolayı hasar görmüş ancak soğutma çalışmaları sonrası hasar tespit çalışmaları ve yangın mağdurlarına destek çalışmaları devam etmektedir. Yangında yaklaşık 9 bin hektar alan zarar görmüştür” ifadelerini kullandı.