BM: Suriye’de sarin gazı kullanıldı

BM: Suriye’de sarin gazı kullanıldı
17 Eylül 2013 02:47

Suriye’de inceleme yapan Birleşmiş Milletler (BM) denetçilerinin, ülkede kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına yönelik hazırladıkları rapor Birleşmiş Milletler’in Güvenlik Konseyi’ne sunuldu.

Raporda, 21 Ağustos’ta, Suriye’nin başkenti Şam yakınlarında düzenlenen saldırıda sarin gazı kullanıldığına yönelik ikna edici kanıtlar elde edildiği belirtildi. Sarin gazının Beşar Esad’a bağlı güçlerce mi yoksa muhalif güçlerce mi kullanıldığına ilişkin bilgi yer almayan rapora ilişkin Güvenlik Konseyi’ne bilgi veren BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, ‘Kim kullanmış olursa olsun bu bir savaş suçudur’ dedi.BM Genel Sekreteri ban Ki Moon, yapılan incelemelerde alınan örneklerin yüzde 85’inin sarin gazına karşı pozitif sonuç verdiğini açıkladı. Ban, Suriye’de görev yapan denetçilerin görgü tanıkları, medikal personel, ilk yardıma giden kişiler ile görüşüp, biyo-medikal, çevresel örnekler topladıklarını belirtti. BM denetçilerinin tarafsız bir rapor hazırladıklarına değinen BM Genel Sekreteri, sonuçların kahredici olduğunu belirterek, ‘Sivillere karşı, Sadddam Hüseyin’in Halepçe’de kullandığı kimyasal silahlardan sonra, en yoğun ve belirgin kimyasal saldırı bu. Uluslararası toplumun kimyasal silahların kullanılmasını önlemek için bir sorumluluğu var” dedi.

BM denetçilerinin Suriye’de kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığını belirlemekle görevli olduklarını belirten Ban Ki Moon, “Görevleri kimin kullandığını belirlemek değildi. Onu belirlemek başkalarının görevi”‘ diye konuştu. Moon, kim, nerede ve ne koşullarda kullansın, kimyasal silah kullanan herkesin yargılanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Saldırıdan belli bir taraf sorumlu tutulmazken, uzmanlar, muhalif güçlerin, raporda sözü geçen roketlere sahip olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmadığını savunuyor.