Bitcoin Nedir?

Bitcoin Nedir?
3 Eylül 2021 18:02

Bitcoin 2008 yılında başlayan ve 4 yıl kadar etkilerini hissettiren küresel kriz esnasında kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından üretilmiştir. Kendine/Kendilerine ‘‘Satoshi Nakamato’’ adı veren bu kurucu grup bir yazı yayınlayarak bu teknolojiyi yeni nesil elektronik ödeme aracı olarak belirtti. Bu sayede merkeziyeti olmayan dijital varlıkların ilk adımı atılmış oldu.

 

Bitcoin blok zincir teknolojisi kullanılarak oluşturulan bir kripto varlıktır. Hal böyle olunca üçüncül kişiler tarafından gelebilecek her türlü atağa karşı güvenli bir ortam oluşturulmuştur. Bitcoin’in ilk blok zincir olması sebebiyle blok zincir dağıtımında çeşitli hatalar olsa da 13 yılı aşkındır en güvenilir dijital varlıklardan biri konumundadır.

Bitcoin ilk kez 2009 senesinde insanlara açıldı. İlk etapta bu dijital varlığın ne işe yaradığını anlamayan insanlar yüksek miktarlarda Bitcoin ile küçük çaplı ödemelerini gerçekleştirdi. Bitcoin ile para transferlerinin çok hızlı ve uygun fiyatlı olarak gerçekleşmesi nedeniyle Bitcoin büyük bir ilerleme kat etti ve en değerli kripto varlık ünvanına sahip oldu.

Bitcoin şimdilerde para transferlerinin yanı sıra önemli bir yatırım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki birçok borsa yatırımcısı kısa ve uzun vadede Bitcoin’e yatırım yapmayı tercih ediyo.

Bitcoin hakkında daha fazla bilgi edinmek için Barimeks Bitcoin ve kripto para borsasının Bitcoin Nedir sayfasından faydalanabilirsiniz.

Bitcoin Neden Bu Kadar Değerli?

Bitcoin’in değerli olmasının tek sebebi arz talep meselesidir. Dünya üzerindeki bütün borsa piyasalarında bir enstrümana yatırım yapan kişi sayısı arttıkça o enstrümana olan talep artacağı için dolaylı olarak değeri de artış gösterir.

İster emtia olsun ister kripto varlık olsun herhangi bir piyasa aracına yatırım sayısı arttığı sürece o yatırım aracının değeri artış gösterir. Tabi bu yatırımın gerçekleşmesi için zemin hazırlayan faktörler de vardır. Bunlar şu şekildedir;

  • Herhangi bir merkez tarafından kontrol edilmediği için yasaklama, sınırlama, manipüle ve basılma imkanı yoktur.
  • Herhangi bir devlete ait olmadığı için değeri her yerde aynıdır ve kullanılabilir.
  • Politikadan etkilenmez.
  • Üretimi kısıtlıdır. Bu nedenle arz miktarı az olduğundan kullanıcı sayısı arttıkça değeri artış gösteriyor.
  • Sadece Bitcoin madenciliği ile üretilir. Ancak üretim hızı çok yavaştır. 10 dakika içerisinde maksimum 6 adet Bitcoin çıkarılabiliyor. Fakat her 4 senelik periyotta üretim hızı yarıya düşüyor. Bu da 21.000.000 adet üretimden sonra arzın tamamen sona ereceğini gösteriyor.

Yukarıda belirtilen maddeler dolayısıyla Bitcoin arzı her geçen gün düştüğünden dolayı değeri de bir o kadar artış gösteriyor.

Bitcoin Yatırımı Nasıl Yapılır?

Bitcoin yatırımı yapmak için herhangi bir kripto para borsasına kayıt olmak yeterlidir.  Kolayca Bitcoin almak ya da satmak için Barimeks Bitcoin ve Kripto Para Borsasını kullanabilirsiniz. Borsaya kayıt olduktan sonra herhangi bir para birimiyle ya da kripto birimiyle Bitcoin alınabilir. Daha sonraki süreçte bu kripto varlık, alım satım yapılarak ya da cüzdanlarda bekletilerek yatırım yapılabilir. Yine aynı şekilde istediğiniz zaman satarak satış sonrası elde ettiğiniz Türk Lirasını banka hesaplarınıza çekebilirsiniz.