Bitcoin madenciliği nedir?

Bitcoin madenciliği nedir?
13 Eylül 2021 15:13

Kripto paralar her geçen gün popülerliğini arttırırken bu varlıklara ilgi duyan kişiler daha işin en başında bitcoin madenciliği terimi ile karşılaşmaktadır. Birçok yerde detaylı bilgi olsa da verilen bilgilerin neredeyse tamamı orta ya da ileri seviyede kripto para yatırımcılarına yönelik açıklamalar olduğu için birçok yatırımcı açıklamaları tam olarak anlayamamaktadır. Bu yazımızda kripto para madenciliğinin ne olduğunu ne işe yaradığını nasıl bir mantıkla yürüdüğünü en temel haliyle anlatacağız.

 

Bitcoin Madenciliği Nedir?

 

Bitcoin yapısı itibariyle özel bir yapıya sahip ve verilerin tamamı çözülemeyecek derecede güçlü şifreleme algoritması ile yapılan işlemlerin işlendiği bir ağ üzerindeki dijital varlıklardır. Şöyle örneklemek gerekirse; bir dijital ağ yapısı bulunuyor. Bu ağda yapılan tüm işlemler kime ait olduğu bilinmiyor. İşlemlerin gerçekleşebilmesi için çözülmesi gereken zor problemler bulunuyor. Tüm bu problemlerin çözümüne göre blok zincir adı verilen ağ defterine kayıtlar işleniyor. Bu tüm sürecin içerisinde bitcoin alım ve satım işlemlerinin gerçekleşmesi için gerekli onay süreci tamamlanıyor. Yani A kişisinden B kişisine bitcoin ya da kripto para varlığı gönderilmek istendiği zaman cüzdanlar arası transfer işlemi dijital işlemlerin çözümlenip deftere yazılması ile gerçekleşiyor. Bu işlemlere bitcoin madenciliği adı verilmektedir.

Bitcoin için transferlerin önemi ve madenciliğin neden bu kadar önemli olduğunu açıklamak yerine bir örnek vererek daha anlatmak tüm okuyucular için daha anlaşılır olacaktır. Misal olarak İngiltere’de bir şirket var. Çin’de yer alan fabrikalardan biriyle anlaşma yapıyorlar ve belirli bir miktar para karşılığında fason mal üretimi yapılacak. İngiltere’de yer alan şirket ürün üretim parasını bankalar yoluyla gönderse çok yüksek transfer işlem ücreti ödeyecekler. Bunun yerine bitcoin ile ödeme yaparak çok cüzi miktarlarla para aktarımını gerçekleştirebiliyorlar. Çok yüksek meblağ transferi olacağı için madenci adını verdiğimiz bilgisayarlar ise dünyanın dört bir yanından blok zincir defterine bağlanarak bu işlemin gerçekleşmesi için ağ üzerinde çalışma gerçekleştirmektedir.

 

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

 

Kripto para madenciliği için hazırlanmış özel yazılımlar vardır. Bu yazılımlar blok zincir ağında işlem yapabilmek için çok yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyarlar. Bu gücü karşılayacak donanım aygıtı ise ekran kartlarıdır. Ekran kartı ne kadar güçlü ve verimliyse blok zincir ağında yapacağı işlem hızı o kadar artmakta ve yapılan işlem hızı ne kadar yüksekse o kadar fazla ödül demektir. Ödül dediğimiz kavram yapılan işlemlere verilen onay mekanizmasına göre bitcoin açığa çıkmaktadır. Çıkan bu bitcoin ekran kartı ile madencilik yapan madencilere dağıtılmaktadır.

Madencilerde kazandıkları ödülleri muhafaza etmek için güvenilir borsa arayışına giriyorlar. Bu nedenle sıkça göze batan borsalardan biri için binance güvenilir mi? Sorusunu soran binlerce madenci için cevabımız evet oldukça güvenilirdir ve ödüllerinizi buradaki hesabınıza aktarabilirsiniz. Aynı şekilde binance tr para yatırma konusunu da ele alarak yatırdınız nakdi Türk lirası ise bitcoin ya da diğer kripto para varlıklarını alabilir ve hesabınızda tutabilirsiniz.

Farklı makaleler için https://www.guveniliryol.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.