Bir çay isyanı da Meclis’ten… CHP’li Kaya: Çay ot değildir, ekmektir, aştır, geçimdir!

Bir çay isyanı da Meclis’ten… CHP’li Kaya: Çay ot değildir, ekmektir, aştır, geçimdir!
29 Mayıs 2021 07:45

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, yaş çay fiyatlarındaki düşüşü, kota-kontenjan sorununu, çay üreticilerinin mağduriyetlerini ve bölgede gerçekleştirdiği eylemleri Meclis kürsüsünden dile getirdi. Kaya, “Sayın Erdoğan 2002 yılında Rize’de diyor ki: ‘Allah’ın otunda kota mı olur? Biz hükûmet olduğumuzda kota ve kontenjanı kaldıracağız.’ Aradan on dokuz yıl geçmiş, verilen sözler maalesef yerine getirilmemiş. Karadeniz’de çay, sadece çay değildir ve Sayın Erdoğan’ın dediği gibi de çay “ot” değildir. Karadeniz’de çay milyonlarca insanın ekmeğidir, aşıdır, çocuğunun okul masrafıdır, evinin geçimidir” dedi.

 

 

10 gün önce başlayan çay sezonu yine sorunlarla başladı. Daha on gün önce 4 lira olarak açıklanan yaş çay taban fiyatı, 2,7 kuruşa kadar düştü. Çayda kotayı 600 kilogram olarak açıklayan ÇAYKUR, günlük 15 kilogram da kontenjan koydu, olan yine, çay üreticisine oldu. Çay üreticisi illerde, vatandaşlar durumu protesto ederken bir tepki de Meclis kürsüsünden yükseldi. CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya Meclis kürsüsünden şunları söyledi:

 

 

ÇAY TABAN FİYATI, BİR HAFTADA ÇÖKTÜ

 

 

“Her sezon olduğu gibi, bu çay sezonu da çok ciddi sıkıntılarla başladı. Bundan üç beş gün önce Sayın Cumhurbaşkanı 2021 yılı yaş çay fiyatını 3 lira 87 kuruş artı 13 kuruş da desteklemeyle beraber 4 lira olarak açıkladı. Tabii “Fiyat yeterli mi, yetersiz mi?” bu ayrı bir tartışma konusu. Üreticilerin büyük bir kısmı bu açıklanan fiyatın beklentileri karşılamadığını söylediler. Çünkü artan maliyetleri, girdileri hesap ettiğimiz zaman gerçekten de bu açıklanan fiyatın yeterli olduğunu söylemek mümkün değil. Desteklemeyle birlikte 4 lira olarak daha on gün önce açıklanan çay fiyatı bugün maalesef 2 lira 70 kuruşlara kadar düştü.”

 

 

KOTA-KONTENJAN, FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

 

 

“Üreticilerin telefonlarına özel sektör firmaları tarafından mesajlar atılıyor ‘Çayınızı bize getirirseniz şu fiyata alırız’ deniliyor ve vadeli ödemelerle beraber. Peki, bunun sebebi ne? Daha üç beş gün önce 4 lira olarak açıklanan çayımız neden 2 lira 70 kuruşa düştü? Yüz binlerce insanın ekmeği dediğimiz çayımızın fiyatı neden bu kadar düştü? Çayda maalesef ÇAYKUR tarafından uygulanan kota ve kontenjan uygulamaları var. 1 dönüm çaylıktan ortalama bin- bin 200 kilogram çay alınabiliyor, ÇAYKUR diyor ki: ‘Ben bunun 600 kilogramını alırım, geri kalanını ne yaparsan yap ve günlük 50 kilosunu alırım’ diyordu. Sonra 20’ye düşürdü, şimdi 15 kilograma düşürdü, yani 1 dönüm çaylığınızdan kestiğiniz çayın sadece 15 kilogramını ÇAYKUR alıyor. Geri kalanını üretici ne yapsın? Kesilen çay saklanmaz, mecburen yok pahasına elinden çıkarıp özel sektöre satmak durumunda kalıyor. Bunu fırsata çeviren özel sektör de 4 lira olarak açıklanan çayı maalesef 2 lira 70 kuruşa alıyor.”

 

 

ÇAY, ERDOĞAN’IN DEDİĞİ GİBİ “OT” DEĞİLDİR!

 

 

“Sayın Erdoğan 2002 yılında Rize’de -daha Cumhurbaşkanı olmamış, Başbakan olmamış- diyor ki: “Allah’ın otunda kota mı olur? Biz hükûmet olduğumuzda kota ve kontenjanı kaldıracağız.” Ama aradan on dokuz yıl geçiyor, Sayın Erdoğan ve partisi on dokuz yıldır iktidarda ama bugün kota ve kontenjan yüzünden insanlar mağdur edilmeye devam ediyor hatta bugün Hopa’da kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, çocuğuyla 47 vatandaşımız “Kotalar artırılsın.” dediği için gözaltına alındı. Aradan on dokuz yıl geçmiş, verilen sözler maalesef yerine getirilmemiş. Karadeniz’de çay, sadece çay değildir ve Sayın Erdoğan’ın dediği gibi de çay “ot” değildir. Karadeniz’de çay milyonlarca insanın ekmeğidir, aşıdır, çocuğunun okul masrafıdır, evinin geçimidir. Çay ot değildir; bunu da Sayın Erdoğan’ın bilmesi, anlaması ve bu kıymetli ürüne, bu millî ürüne gereken değeri, hassasiyeti göstermesi gerekiyor.”

 

 

AKP-MHP REDDETTİ

 

 

“Artvin Milletvekilimiz Sayın Uğur Bayraktutan, Sayın Mehmet Bekaroğlu hatta Denizli Milletvekilimiz Genel Başkan Yardımcımız Gülizar Biçer Karaca kanun teklifi verdik, dedik ki: Bu mağduriyeti gidermemiz lazım. Bu fiyatlar vatandaşı mağdur etmemeli, açıklanan fiyatın altında çay alınmamalı piyasada. Bununla ilgili kanun teklifi verdik ama her kanun teklifimizde olduğu gibi AKP ve MHP oylarıyla maalesef o kanun teklifimiz de reddedildi ve bugün, o reddedilen kanunun sıkıntılarını yaşıyoruz.”

 

 

MECLİS KÜRSÜSÜNDEN, ÇAY ÜRETİCİLERİNE SELAM

 

 

“İki gün önce Artvin Kemalpaşa’da, daha sonra Hopa’da, daha sonra Rize’de, Çayeli’nde, Fındıklı’da ve birçok ilçede birçok çay üreticisi eylemler yapıyor, hak arama mücadelesi veriyor, ekmeklerine sahip çıkmaya çalışıyor ama o insanlar, maalesef, coplarla yerlerde sürüklenerek gözaltına alınıyor. Buradan, Meclisin kürsüsünden o insanlara bir selam gönderiyorum, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına o insanlara selam gönderiyorum ve o haklı mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum.”

 

 

GENEL BAŞKANIMIZIN DA DEDİĞİ GİBİ…

 

 

“Sayın Genel Başkanımız salı günü grup konuşmasında da söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Millet İttifakı’nın iktidarında çayda taban fiyatı uygulamasına başlayacağız, açıklanan taban fiyatın altında çay alınmasına müsaade etmeyeceğiz. Kota ve kontenjan uygulamalarını kaldıracağız, çay ithalatına son vereceğiz. Çay üreticilerimizin bankalardan promosyon haklarını almalarını sağlayacağız ve çayda gübre desteklerini artıracağız.”