Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Çetin: Yasadışı dinlemeyi ortadan kaldırmak çok zor

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Çetin: Yasadışı dinlemeyi ortadan kaldırmak çok zor
3 Nisan 2013 13:30

TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan Teknik Alt Komisyon, elektronik imza ile sinyal ve görüntü işleme teknolojisi konusunda uzmanları dinledi.

 

 

Özel bir şirkette Yazılım Geliştirme ve Ar-Ge Direktörlü yapan Öner Demirkol, elektronik imza ve internet bankacılığı gibi alanlardaki kullanılan güvenlik yazılımlarını anlattı. Demirkol, milletvekillerinin soruları üzerine geçtiğimiz yıl EGO’ya verilen sertifikanın güvenlik açığı nedeniyle iptal edildiğini belirtti. Yapılan çalışmalar sonucunda iddia edildiği gibi sertifikanın kişisel bilgilerin elde edilmesine yönelik kullanıldığı yönünde herhangi delil bulunmadıklarını da söyledi.

 

Daha sonra komisyona bilgi veren Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enis Çetin ise ses ve görüntü sinyallerinin işlenmesine ilişkin güncel teknolojiye ilişkin bilgi verdi. Kişilere ait ses heceleme dökümlerinin rakamlarla işlendiğini ifade eden Çetin, yeterli ses kaydı olan kişiye ait montajlanarak istenilen herşeyi söyletilebileceğini belirtti. Aynı yöntemle resimler üzerinde de oynama yapılabileceğini söyleyen Çetin, yapılan montajlamanın tespitinin mümkün olmadığını da dikkat çekti.

 

 

-“İNTERNET KABLOSUNU ÇEKİN”-

İnternete bağlı olan bir bilgisayarın güvenliğinin yüzde yüz sağlanmasının mümkün olmadığını da belirten Çetin, “Bilgisayarınızın güvende olması için internet kablosunu çekmeniz gerekir” dedi. Çetin, Türkiye’nin kendine ait yazılım, donanım ve antivirüs programı olmamasının da ciddi güvenlik açığı yarattığına dikkat çekti. ”Bilgisayarlarımızı yurt dışından ithal ediyoruz. Bilgisayarınızın donanımına dahi belirli zamanda harekete geçecek virüs yerleştirilebilir” diyerek üretim aşamasında bile gelecek dönemde aktifleşebilecek virüs programı yerleştirilebileceğini hatırlattı.

 

Bilkent Üniversitesi Elektrik-Elektronik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Altıntaş da cep telefonlarıyla ilgili güvenlik açıklarını anlattı. BTK’nın denetleyici değil, düzenleyici kurum olduğuna vurgu yapan Altıntaş, baz istasyonlarının yerlerini ve sayısını bile belirleme inisiyatifinin GSM operatörlerinde olduğunu hatırlattı. Bu nedenle sahte bir baz istasyonunun ancak yine cep telefonu operatörlerince anlaşılabileceğini söyledi.

Ortam dinlemesi yapan böceklerin ancak elektrikli ortamda bulunabileceğini söyleyen Altıntaş, “Bu cihazlar en çok avize, lamba ve prizlere yerleştirilir. Tespiti için de ancak elektromanyetik dalga yayan alıcı ve verici tespit cihazıyla mümkün olur” dedi