‘Bilgisayarsız’ bilgisayar bölümü!

‘Bilgisayarsız’ bilgisayar bölümü!
12 Ekim 2022 09:45

Harran Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, bilgisayar eksikliği nedeniyle Mor ve Ötesi grubunun şarkısıyla bir klip hazırladı. Öğrenciler, rektöre seslenerek “Bir derdim var” dedi.

 

 

Fotoğraf: https://www.harran.edu.tr/

 

Gazete Duvar’dan Fatma Keber’in haberine göre Urfa’da bulunan Harran Üniversitesi’nde Mühendislik Bölümü öğrencileri, bilgisayarların hem niteliksiz hem de sayıca yetersiz olması nedeniyle sorun yaşıyor.

Sorunlarına çözüm bulamayan öğrenciler, Mor ve Ötesi grubunun ‘Bir Derdim Var’ adlı şarkısını kullanarak hazırladıkları kliple rektöre seslendi.

Öğrenciler, bilgisayarların yetersizliğinden şikayetçi.

 
BİLGİSAYAR SAYISI 40, ÖĞRENCİ SAYISI 140

 
Mühendislik fakültesindeki bilgisayar laboratuvarında yaklaşık 40 bilgisayar, bölümde ise ortalama 140 öğrenci bulunuyor. Bilgisayar mühendisliği bölümü dışında elektrik-elektronik bölümü öğrencileri de bu laboratuvarı kullanıyor.

Öğrenciler, sorunlarını yıllardır dile getirerek çözüm talep ettiklerini belirtiyor. Bilgisayar mühendisliği bölümü öğrencisi Dicle Ergin yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Laboratuvarımızda bulunan 40 bilgisayarın bir kısmı çalışmıyor. Bu bilgisayarları kullanmamız gerekiyor ama ortalama 140 kişiyiz, hal böyle olunca da o laboratuvarı yeteri kadar kullanamıyoruz. 40 bilgisayarı nasıl bölüşüp kullanacağız?”

Döviz kurunun yükselmesi ile bilgisayar fiyatlarının da arttığını belirten Ergin, öğrencilerin çoğunun bilgisayar alamadığını da vurguluyor: “Güzel bir laboratuvarımız olsun, içinde iyi bilgisayarlar olsun, derslerimiz aksamasın istiyoruz. Sorunumuzu her yerde dile getiriyoruz. ‘Öğrencinin yanındayız’ diyen iş insanları ışık hızıyla yok oldular. Hiç kimseden bir destek alamadık.”

 

 

‘DERSLERİMİZİ ETKİLİYOR’

 
Bilgisayar mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Yusuf Yasin Kaya da kontenjan artışı ile kalabalık sınıflarda ders gördüklerini ve bilgisayarların yetersiz kaldığını dile getirdi. Mevcut bilgisayarların da teknik kapasitelerinin düşük olduğunu ifade eden Kaya, “İki hoca aynı anda laboratuvarı kullanamıyor. Bizler de mağdur oluyoruz. Bilgisayar mühendisliği, geleceğin mesleklerinden bir tanesi. En çok yatırım yapılması gereken bölümlerin başında geliyor diye düşünüyorum” dedi.

Dört yıldır sorunun çözümü için çabaladıklarını söyleyen Kaya, “Sıkıntımız ile ilgili çok uğraştık, tüm yetkililere ilettik. Ama hiçbir sonuç alamadık. Yazılım, teknoloji her zaman ilerliyor, biz donanımsal olarak bile bu teknolojiyi kullanamıyoruz. Bu da derslerimizi etkiliyor” diye konuştu.

Bilgisayar mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Abdurrahman Furkan Hekimoğlu da laboratuvara gruplar halinde alındıklarını belirterek ödevlerini yapamadıklarını söyledi. Üçüncü sınıf öğrencisi Muhammed Demir ise sıkıntının sadece bilgisayar eksikliği ile sınırlı olmadığını, eğitimin de yetersiz olduğunu anlattı: “Reklamlarda mühendisler için ‘bu ülkenin geleceği’ diye bahsediliyor ama biz bunu hissedemiyoruz.”

Öte yandan konuya ilişkin ulaşmaya çalıştığımız Harran Üniversitesi yetkilileri ise sorularımızı yanıtsız bıraktı.