Her beş kişiden dördü aşı olamadı

Her beş kişiden dördü aşı olamadı
6 Haziran 2021 09:28

Türkiye’de uygulanan Covid-19 aşısı miktarı dün itibariyle 30 milyon dozu geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Nüfusumuzun üçte birinden fazla doz aşı uygulanmış oldu. Nüfusumuzun üç katından fazla doz aşı için anlaşmamız bulunuyor. Yarın bugünden daha güzel olacak. Bu güce güvenin” dedi.

 

 

Fotoğraf: AFP

 

 

Öte yandan ülkede aşının birinci dozunu olabilen yurttaşların sayısı, dün öğlen itibariyle 17 milyon 144 bin 487’ydi. Buna göre, ülke nüfusunun ancak beşte biri ilk doz aşıyı olabildi. 18 yaş ve üstü nüfusa göre hesaplandığında ise bu oran yüzde 28.

İki doz aşı olabilenlerin sayısı ise 12 milyon 866 bin 585, yani ülke nüfusunun yalnızca yüzde 15’i. 18 yaş ve üstü nüfusa göre hesaplandığında ise iki doz aşı olabilenlerin oranı yüzde 21’de kalıyor. Buna göre, milyonlarca yurttaş hâlâ aşılanmayı bekliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın ‘Kolları sıvayalım’ sloganıyla başlattığı aşı kampanyasına karşın günlük aşılama sayıları halen istenen düzeyde değil. 1 Haziran’da 184 bin 560 doz, 2 Haziran’da 256 bin 530 doz, 3 Haziran’da ise 288 bin 567 doz aşı uygulandığı görülüyor. 28 Mayıs-3 Haziran haftasında uygulanan günlük aşı miktarı ise ortalama 180 bin 551.

 

 

AŞILAMA ORANI YÜKSELMELİ

 

 

Uzmanlar, aşılamaların hızlandırılması gerektiğine dikkat çekiyor. Bakan Koca’nın “Toplumsal bağışıklığın yakalanmasından sonra sonbaharda aşı olanların maske takma zorunluluğu kalkabilir” şeklindeki açıklamasını değerlendiren Prof. Dr. Levent Akın, “Toplumda aşılama oranının çok yüksek olması lazım” dedi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Akın, bu oranın yükselmemesi durumunda eylülde maskelerin çıkarılamayacağını ve salgınla mücadelede başarı elde edilemeyeceğini vurguladı.

Normalleşmeye ilişkin alınan bazı kararları da eleştiren Akın, “Kapalı mekânların açılmasını belki geciktirebilirdik. Ben özellikle spor salonlarına çok takılmış durumdayım. Spor salonlarında egzersiz yapan kişiler maskelerini çıkarıyorlar ama nefes alma-verme sayısı artıyor. Mesafeler kontrol edilmezse spor merkezlerinde çok vaka görülebilir” diye konuştu.