Belirlenen asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın cezası sadece 125 TL!

Belirlenen asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın cezası sadece 125 TL!
27 Ocak 2022 10:05

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Asgari Ücretin Altında Çalıştırılan Her Bir İşçi İçin, İdari Para Cezasının 125 TL Değil; 3 Asgari Ücret Olarak Belirlenmesi İçin TBMM Başkanlığı’na Kanun Teklifi Sundu.

 

Fotoğraf: Reuters/ Temsili

 

CHP’li Hakverdi, “Asgari ücret, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere; 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenmektedir. Asgari ücret, çalışan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yaşamlarını insan onuruna yakışır bir biçimde sürdürmelerini sağlamalıdır. 2022 yılının asgari ücreti ise, artan hayat pahalılığı ve enflasyona rağmen; 4253 TL olarak belirlenmiştir.” dedi.

 

 

İŞÇİ BANKA HESABINA YATAN ASGARİ ÜCRETİN BİR KISMINI ELDEN GERİ VERİYOR

 

 

Hakverdi, konu ile ilgili yaptığı açıklamaların devamında “Yasa gereği işverenlerin, çalışanlarını belirlenen asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırmaları yasaktır. Ancak yeni asgari ücret ile birlikte; işverenler, çalışanlarına belirlenen 4253 TL’yi ödeyemeyeceklerini belirtmekte ve yeni teklifler sunmaktadırlar. Bizlere gelen şikayetlere göre; asgari ücretin altında çalıştırılan çoğu insanın maaş hesabına asgari ücret yatırılıyor; sonrasında aradaki fark elden geri isteniyor. İşsiz kalma korkusu içinde olan çalışanlar ise, içinde bulundukları çaresizlikten ve işsiz kalma korkusundan dolayı, bu ve benzeri teklifleri kabul etmek zorunda kalıyorlar.” ifadelerini kullandı.

 

 

İKTİDAR NE ÇALIŞANI, NE DE İŞ VERENİ KORUYAMIYOR

 

 

Hakverdi, “İçinde bulunduğumuz kötü koşullara bakıldığında suçu işverene atmak da haksızlık yapmak olur. Pandemi döneminde dahi yeterli desteği alamayan esnaf; artan girdi maliyeti , iş hacmindeki daralma ve vergi yükü ile baş başa bırakıldı. Bir an önce hem işçileri hem de işvereni koruyacak tedbirler alınmalı ve çalışanların en azından belirlenen asgari ücreti evlerine götürmeleri sağlanmalıdır.” dedi.

 

 

BELİRLENEN ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI, EN AZ 3 BRÜT ASGARİ ÜCRET OLMALIDIR!

 

 

CHP’li Hakverdi son olarak “İş Kanunu’nun 102. Maddesine göre; asgari ücretin altında işçi çalıştırmanın cezası olarak belirlenen yüzyirmibeş Türk Lirası, 3 brüt asgari ücret idari para cezası olarak değiştirilmelidir. Yapılacak bu değişiklik ile birlikte caydırıcılığın arttırılması, çalışanların ücretlerinin korunması ve kanun ile güvence altına alınması amaçlanmaktadır.” ifadelerini kaydetti.