Bazaları ranzaya dönüştürmek için 23,5 milyon liralık aparat alındı

Bazaları ranzaya dönüştürmek için 23,5 milyon liralık aparat alındı
15 Eylül 2022 10:40

Erdoğan’ın övündüğü bir sistem daha çöktü. Bu zamana kadar “Ranza sisteminden baza-karyola sistemine geçtik” diye övünen AKP, bazaları ranzaya dönüştürmek için 23,5 milyon liralık aparat alımı yaptı.

Fotoğraf: kkyurtlar.com

 

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı yurt açılışında yatak sayısını artırmayla övündü. Fekat Erdoğan’ın övündüğü bu sistem resmen çöktü. Erdoğan 2014 yılında “Eskiden yurtlarımız ranza sistemiydi, şimdi karyola sistemi” ifadelerini kullanarak Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı öğrenci yurtlarında ranza sistemine son verdiklerini duyurmuştu. Hatta Erdoğan geçen yıl da “Yurt sorunu diye bir şey söz konusu değil” demişti. Ancak şimdi de bazaları ranzaya dönüştürme aparatına 23,5 milyon lira harcandı.

Üniversitelirn açılmasına az bir süre kalmışken öğrenciler, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da barınma sorunuyla baş başa. KYK yurtlarının kapasitesi yetersiz, milyonlarca öğrenci ya oldukça pahalı olan özel yurtlara mahkûm ediliyor ya da uçuk kiralar istenen evlere.

Bu tablo karşısından Gençlik ve Spor Bakanlığı, KYK yurtlarının kapasitesini artırmak için ranza sistemine geri dönüyor. 20 yıldır iktidar olan AKP, yeteri kadar KYK yurdu yapmak yerine mevcut yurtlardaki bazaları ranzaya dönüştürerek yurtların kapasitesini artırıyor. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre Bakanlık son 2 ayda, Sakarya, Samsun, Yalova, Kastamonu, Isparta, İzmir, Urfa ve Bilecik’teki KYK yurtlarındaki bazaları “ranzaya dönüştürme aparatı” almak için çok sayıda ihale düzenledi. Bu ihalelerle bazaları ranzaya dönüştürme aparatı alımı için kamunun kasasından 23 milyon 525 bin TL harcandı.