Batı, BM onayı olmadan Suriye’yi vurabilir

Batı, BM onayı olmadan Suriye’yi vurabilir
27 Ağustos 2013 09:26

İngiliz basınına göre Batı kimyasal silahı cezasız bırakmamak için BM onayı olmadan Suriye’yi vurabilir. Olası hedefler listeleniyor.

 

BM denetçileri Suriye’nin başkenti Şam’da kimyasal silahların kullanıldığı iddialarını araştırmak üzere dün olay yerine giderken ABD, Fransa ve Britanya’nın başını çektiği ‘gönüllüler koalisyonu’nun BM Güvenlik Konseyi’ni by-pass ederek tek taraflı olarak Suriye’ye saldırma senaryosu üzerinde durduğu belirtildi. Müdahale kararı için BM denetçilerinin raporunu bekleyen ABD Başkanı Barack Obama daha temkinli davranırken bu konuda Britanya’dan daha net mesajlar geldi.

Cameron tatilden döndü

Britanya Başbakanı David Cameron, Obama ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüştükten sonra Ulusal Güvenlik Konseyi ile toplanmak üzere tatilini yarıda keserken Dışişleri Bakanı William Hague “BM’nin oybirliğiyle vereceği destek olmadan Suriye’ye karşılık vermek mümkün olabilir” dedi. Independent gazetesi ise Britanya Başbakanlık kaynaklarına dayanarak Batılı güçlerin BM desteğini almaya çalışacaklarını ama bu gerçekleşmezse tek taraflı müdahaleye hazırlandığını yazdı. Gazeteye göre iki hafta içerisinde olabileceği öngörülen müdahale, donanmadan düzenlenecek füze saldırısıyla gerçekleştirilebilir. Bir başbakanlık kaynağı “Bu tür bir saldırının karşılıksız kalamayacağını gösterme niyetindeyiz” derken bunun sahada Esad güçleri ile muhalifler arasındaki güç dengesini değiştirme amacı gütmediğini vurguladı.

Telegraph gazetesi ise askeri yetkililerin potansiyel hedeflerin listesini çıkardığını, müttefik güçlerin saldırı konusunda anlaşmaya varması halinde operasyonun bir hafta içinde başlayabileceğini ve Kraliyet Donanması’na ait gemilerin de operasyona katılabileceğini kaydetti. Cameron’un kapsamında değerlendirilen operasyon için parlamentodan onay alma yoluna gitmeyebileceği belirtildi.

Britanya Genelkurmay Başkanı General Sir Nick Houghton da ABD’nin Ortadoğu komutanı General Lloyd Austin ile Ürdün’de durum değerlendirmesi yaptı.

 

Saddam’a yapıldığı gibi…

 

İngiliz savaş gemilerinin tatbikat amacıyla Akdeniz’e açıldığı, bir nükleer denizaltının da bölgede olacağı, olası bir operasyonda Güney Kıbrıs’taki üssün de kullanılacağı belirtildi. Britanya ayrıca Akdeniz’de iki firkateyn ve helikopter gemisi HMS Illustrious’dan oluşan acil müdahale gücü bulunduruyor. ABD’nin de halihazırda Akdeniz’de bulunan 6. Filo’ya bağlı 4 destroyerle saldırıya katılabileceği kaydedildi. Johns Hopkins İleri Uluslararası Etütler Okulu’ndan Eliot A. Cohen ise Washington Post’taki yazısında Obama yönetiminin, 1996’da Saddam Hüseyin’in Kürt bölgesine asker göndermesi üzerine Bill Clinton’ın yaptığı gibi ‘bir nafile güdümlü füze salvosu’ ile Suriye’yi vurabileceğini belirtti. ABD’de operasyon için Kongre’den onay gerekip gerekmeyeceği tartışması başlarken Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi üyesi Eliot Engel, Obama’nın Kongre onayına gerek duymayabileceğini söyledi. Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius ise belli durumlarda uluslararası hukukun BM’yi by-pass etme olanağı sunduğunu savunurken askeri harekât için henüz karar almadıklarını belirtti.

Radikal