Başkan Yardımcısı Zorlu: Trabzon Büyükşehir Belediyesi yanlışından geri dönmeli
18 Eylül 2024 09:52
Ortahisar Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilçe belediyelerini zor durumda bırakan ‘katı atık bedellerinin ilçe belediyeleri tarafından toplanması’ kararı ile ilgili hukuk mücadelesini kazandı.
Ortahisar Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin katı atık bedellerinin, ilçe belediyeleri tarafından toplanmasıyla ilgili kararına itiraz ederek Trabzon İdare Mahkemesi’ne başvuruda bulunmuştu. Trabzon İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu, “İstinaf yoluna gidilirse aylar sonra vatandaşlarımız yüklü miktarda katı atık bedeli ödemek zorunda kalır. Trabzon Büyükşehir Belediyesi yanlışından geri dönmeli” dedi.
Ortahisar Belediyesi, Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ilçe belediyelerini zor durumda bırakan ‘katı atık bedellerinin ilçe belediyeleri tarafından toplanması’ kararı ile ilgili hukuk mücadelesini kazandı. Trabzon İdare Mahkemesi ‘Kamu hizmetlerinin yürütülmesi açısından telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceği’ gerekçesi ile yürütmeyi durdurma kararı verdi.
BU KARARI HİÇ BİR MANTIKLI AÇIKLAMA YAPMADAN MECLİSTE ONAYLAMIŞLARDI”
Mahkeme kararı ile ilgili açıklamalarda bulunan Ortahisar Belediye Başkan Yardımcısı Cüneyit Zorlu, “Evsel atık toplama ve bertaraf ücretlerinin su faturalarına yansıtılarak Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanması kararı 20.11.2023 tarihinde Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu’nun başkanlığındaki meclis toplantısında 767 sayılı meclis kararı ile kabul edilmişti. Bu karar alınırken Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkanıydı. Oy birliği ile katı atık bedellerinin su faturaları ile toplanması kararını kabul etmişlerdi. Kendisi hiçbir şekilde itiraz etmedi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Ortahisar Belediyesi’ne hem katı atık toplama bedelinden, hem de çevre temizlik vergisinden dolayı borcu vardı. Belediyeyi devraldığımızda bu rakam 37 milyon liraydı. Biz bu borcu tahsil etmek istedik. Bırakın ödeme yapmayı, mantıklı hiçbir açıklama yapmadan Temmuz ayı meclis toplantısında evsel katı atık toplama bedellerinin su faturalarından çıkarılması ve bu bedellerin ilçe belediyeleri tarafından toplanması için karar alındı. Biz ısrarla bu kararın yanlış olduğunu, ilçe belediyelerini zor durumda bırakacağını ifade ederek itiraz ettik. Trabzon Büyükşehir Belediyesi kendi adına katı atık bedelini ve çevre vergisini toplamaya devam etti. Faturalarda bu var. Bunun nedenini sorduğumuzda ise “O bizim bileceğimiz iş” cevabını aldık” dedi.
“MAHKEMEYİ KAZANDIK, YARGI SÜRECİ DEVAM EDİYOR”
Konuyu mahkemeye taşımak zorunda kaldıklarını ifade eden Zorlu, “İlçe belediyelerine yapılan bu haksızlık karşısında hakkımızı hukuk yoluyla arama kararı aldık ve konuyu Trabzon İdare Mahkemesine taşıdık. İdare Mahkemesi, ‘Hukuka aykırı olan dava konusu işlemin uygulanmaya devam edilmesi halinde ilçe belediyelerine ait atık bedellerinin tahsil edilemeyecek olması nedeniyle davacı belediye, gelir kaynağından yoksun kalacağından, hükümlü olduğu kamu hizmetlerinin yürütülmesi açısından telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceği açıktır. Teminat alınmaksızın dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulmasına’ karar verdi ve karara itiraz yolunu açık bıraktı. Yani mahkemeyi kazandık, yargı süreci devam ediyor. Yapılması gereken ortak akılla bu konunun bir çözüme kavuşturulmasıdır. Bu konuda Başkan Genç’in danışmanı Mustafa Yaylalı ile bir görüşme yaptık. Mahkeme kararına itiraz etmeleri halinde sürecin uzayacağını ve sonuçta su faturalarına yüklü miktarda katı atık bedeli yansıyacağını, bu durumunun vatandaşları zor durumda bırakacağını söyledik. Sonuçta burada hukuka aykırılığı olan bir dava konusu var. Neticede çöpleri biz topluyoruz ve bunun için ilgili firmaya her ay 7,5 milyon lira gibi bir bedel ödüyoruz. Bunun tahsilatını yapmamamız belediyemize büyük bir külfet getiriyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.