Erdoğan'dan ırkçılık çıkışı

Erdoğan'dan ırkçılık çıkışı
26 Ocak 2013 12:52

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi’nin 130. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Haydarpaşa Kampüsü’nde düzenlenen törene katıldı.

 

 

 

 

 

Fahri doktora ünvanı verilen Erdoğan yaptığı konuşmada, “Galatarasay Üniversitesi’nde meydana gelen yangından dolayı tüm bilim dünyamıza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Çünkü benzer bir binanın içindeyiz. Yangının tarihi binayı tahrip etmesinin yanısıra içindeki kitaplara da zarar vermesi bizi üzmüştür. Böyle acı hadiselerin tekrar yaşanmaması için böyle tarihi mekanlarda, gerekse kitap gibi hassas eserlerin bulunduğu binalarda yetkililerden kullanıcılardan daha dikkatli olmalarını rica ediyorum” dedi.

 

Irkçılık konusuna da değinen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bir ırkın diğerine, bir milletin diğerine, bir ulusun diğerine üstünlüğünü savunmak, en başta bu topraklara karşı saygısızlıktır, en başta bu toprakların özüne ihanettir” dedi. Erdoğan, “Bizim şehitlerimiz ve şehitliklerimiz, bu ülkede ayrımcılığın önündeki en büyük engeldir. Özellikle Çanakkale Şehitlerimiz bunun en güzel örneğidir. Onlar adeta settir, en büyük barajdır. Irkının, kavminin, asabiyetinin üstün olduğuna inananlar varsa gitsinler ve şehitliklerimize baksınlar” diye konuştu. Başbakan Erdoğan, “Irkçılığın panzehiri, antitezi asla ırkçılık olamaz. Irkını yücelten, başka ırkları yok sayan, aşağılayan karşısında, kendi ırkını öne çıkarmaya çalışan da aynı derecede yanlış bir yoldadır” dedi.

 

 

 

Başbakan Erdoğan, CHP Milletvekili Birgül Ayman Güler’e yüklendi. Erdoğan, grup
toplantısında yaptığı konuşmada değindiği asabiyet kavramından bahsetti.

 

Başbakan, “Birileri herhangi bir sözlüğe bakma ihtiyacı hissetmeden bu çok
önemli kavramı öfke olarak adlandırdılar. Adeta cahilliklerini ortaya koydular.
Asabiyet 14. yüzyılda İbn- i Haldun’un kullandığı yüzyıllar boyunca da konuşulan
geliştirilen bir konudur. Kavramın özü de şeytanın ‘Beni ateşten yarattın. Onu
çamurdan’ diyerek kökene vurgu yaparak isyan etmesine dayanıyor. İnsana dair çok
açık bir gerçeği görmemiz gerekiyor. Hiçbirimiz nerede dünyaya gözlerimizi
açacağımızı hangi anne babanın çocuğu olarak doğacağımızı hangi ülkede hayata
merhaba diyeceğimizi seçme imkanına sahip değiliz. Böyle bir kibir böyle bir
böbürlenme insanlık dışıdır ırkçılıktır faşizmdir.”

 

Konuşmasında IMF’ye de değinen Erdoğan, ‘Biz siyasi irademizi IMF’ye teslim etmişiz. Reform konusunda ‘kararı biz veririz’ dedik. Biz sizden para ve antlaşma istemiyoruz dedik ve borcumuzu düşürdüğümüz gibi Mayıs’ta da bitiriyoruz. Daha da ilginci artık biz onlara borç veriyoruz’ dedi.