Erdoğan: Türkiye-Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydediyoruz

Erdoğan: Türkiye-Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydediyoruz
22 Kasım 2013 15:00

Erdoğan Putin ile ortak basın toplantısı düzenledi.

 

Türkiye – Rusya 4. Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısına katılmak üzere St. Petersburg’da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan  (Suriye’de yaşananlar) “Rejim, bunun birinci derecede sorumlusudur. Karşıda aşırıcı gruplar da bu işin sorumlusudur. Aşırı grupların elinde olsa olsa uzun, kısa menzilli silahlar vardır. Fakat rejim hiçbir ayrım yapmaksızın bütün şehirleri, camileri, mabetlerin hepsini yerle yeksan etmiştir. Lahey Adalet Divanı’nda yargılanması gereken bir sürecin adımlarıdır” dedi.

 

 

Putin, iki ülke arasındaki işbirliğinin her alanda geliştiğine değinerek şunları söyledi “Rusya’dan Türkiye’ye güney akım boru hattının denizaltındaki çalışmalarına yakında başlayacağız.  Türkiye’nin nükleer enerji kullanımı için kadro ve personel eğitimi yapmaktayız. İskenderun demir-çelik fabrikasının yenilenmesine Rus şirketimiz maddi destek vermektedir. Rusya genelinde Türk müteahhitlerin yatırımları 50 milyar doları geçmiştir.”

 

 

2012 yılında Rusya’dan Türkiye’ye 3.6 milyon Rus turist geldiğini belirten Putin bu sayının 4 milyona ulaşabileceğini söyledi. Putin ayrıca, “Suriye konusunda yakın noktalarımızı bulmaya devam ediyoruz” dedi.

 

Konuşmasına  Kazan’daki uçak kazasında ölen 50 Rus vatandaşına Allahtan rahmet dileyerek başlayan Erdoğan, Tüm Rus halkına baş sağlığı diledi.

 

 

Türkiye Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler kaydedildiğini vurgulayan Erdoğan, “Turizmde Rusya’nın Türkiye’yi önemli bir destinasyon noktası olarak görmesi bizi memnun etmektedir. Karşılıklı olarak atılan kültürel adımları ve etkinlikleri arttırmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Enerji ve diğer alanlarda neler yapılabilir bunları görüştüklerini ifade eden Erdoğan, “İlk nükleer santralimizi Rusya ile beraber yapıyoruz. Enerji alanında bizim birinci derecede ortağımız Rusya” dedi.

 

Suriye’deki durumu da konuştuklarını belirten Erdoğan, Suriye’deki rejimin ölümlerin birinci derecede sorumlusu olduğunu vurguladı. Erdoğan, “Suriye rejimi hiçbir ayrım yapmaksızın bütün şehirleri ve mabedleri, camileri yer ile yeksan etmiştir. Yakmıştır yıkmıştır ve bunlar konvansiyonel silahlarla olmuştur” dedi. Erdoğan Suriye halkının kendi iradeleriyle liderlerini seçmelerinin önemine vurgu yaptı.

 

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’le, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki sorunları değerlendirdiklerini d3e bildirdi.

 

Rusya’da yargılanan Greenpeace üyesi Gizem Akhan’ın durumuyla ilgili bir soru üzerine ise Erdoğan, “Bu konuyu görüştük. Bana göre kefaletle bırakılmış olması önemlidir. Yargı süreci devam etmektedir. Demir parmaklıkların arkasından çıkması önemlidir. Özgürlüğün tadını bilenlerdenim” dedi.

 

Putin’de Gizem konusunda, “Bu İşin hukuki yönüne bizim karışmamız doğru olmaz” diye konuştu.