Suriyeli mülteci kampında Barzani şov yaptı!

Suriyeli mülteci kampında Barzani şov yaptı!
20 Ağustos 2013 15:29

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin denetimindeki topraklara geçen mülteci sayısı 30 bini geçti.

 

Kuzey Irak’tan Suriye’ye açılan Pişhabur Kapısı Müdürü Şevket Berbihary, geçişlerde her türlü kolaylığı sağladıklarını söyledi. Kuzey Irak’taki mülteci kamplarını ziyaret eden Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve Bölgesel Kürt yönetimi Başkanı Mesut Barzani, “Burası sizin eviniz. Dönene kadar hizmetinizdeyiz” dedi.

 

Suriye’de El Nusra cephesi ile PYD’nin silahlı gücü YPG arasındaki çatışmalar devam ederken, 15 Ağustos’tan bu yana Suriye’den Irak’a 30 bin kişinin geçiş yaptığı bildirildi. Irak Bölgesel Kürt Yönetiminin Suriye’ye açılan Pişhabur Kapısı Müdürü Şevket Berbihary, yoğun son 5 günde Suriye’den büyük bölümü Kürtlerden oluşan 30 binin üzerinde kişinin Dicle Nehri üzerinde kurdukları seyyar köprüden geçiş yaptığını söyledi. Suriye’deki iç savaştan kaçanlara Kürt hükümetinin kucak açtığını belirten Berbihary şöyle dedi:

Suriye’de savaştan kaçanlar kapıya akın ediyor. izdihamın önüne geçebilmek için her türlü önlemi alıyoruz. Onlarca sağlık görevlisi, ambulanslar kapıda hazır bekletiliyor. Bizim tarafımıza geçenleri kayıt altına aldıktan sonra burda yakınları bulunmayanları oluşturulan kamplara gönderiyoruz. Son 6 gün içinde Suriye’den bizim bölgemize 30 binin üzerinde insan geçti. Kapı sonuna kadar onlara açık. Kapının kapalı olduğu haberleri doğru değil. Kapının açıp olup olmadığını gelip burda görsünler.

 

KAAPI TİCARETE DE AÇILSIN

 

Kuzey Irak’taki Pışhabur kapısının karşısındaki Suriye Semalka kapısında gözlemci olan Siyabend Osman ise, DHA muhabirine insanların Suriye’den açlık ve sefalet nedeniyle kaçtığını belirterek, “Bu kapı henüz ticarete açılmadı. Sefalet ve açlık nedeniyle insanlar Irak Kürt Bölgesine kaçıyor. İnsanların gitmesini istemiyoruz. Çünkü gittikleri yerlerde de bir süre sonra perişan olmaya başlıyorlar. Irak Bölgesel Kürt hükümeti göçün önüne geçmek istiyorsa kapıyı ticarete açsın. Ayrıca burdan insanların kaçması yani Suriye Kürt bölgesinin boşalması için büyük bir çaba sarf ediliyor. Dün Derik kasabamızı Beşar Esad güçlerine bağlı bir uçak bombaladı. Bombalamada bir kişi yaşamını yitirdi. Bu saldırı insanların korkup buraları terk etmesine dönüktür” dedi.

 

BARZANİ BURASI SİZİN EVİNİZ

 

Irak’taki bölgesel Kürt Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Erbil yakınlarındaki Kewirkusk mülteci kampını ziyaret etti. ‘Kürdistan’ın başkanı’, ‘Kürtler’in yüz akı’ sloganlarıyla karşılanan Barzani ile görüşebilmek için kamplarda büyük bir izdiham oldu. Kürdistan TV’nin haberine göre kamptakilerle görüşen Barzani, “Başımız gözümüz üzerine geldiniz. Burası sizin ülkeniz. Burası sizin eviniz. Başınız her zaman dik olun. Sizler bizim kardeşlerimizsiniz. Her türlü ihtiyacınız karşılanacak. Ne ihtiyacınız varsa burdaki görevlilere başvurun. Buradan Suriye’ye dönene kadar biz sizin hizmetinizde olacağız.” dedi. Suriye’deki Erbil, Duhok ve Süleynamiye’deki kamplara şu ana kadar 96 bin kişinin yerleştiği belirtildi.