"Bana Pazar şakası yaptılar"

"Bana Pazar şakası yaptılar"
5 Şubat 2012 20:11

Aralarında eski bakanların da bulunduğu bazı emekli milletvekillerine, “Sosyal güvenceniz yok, yeşil karttan yararlanmak için kaymakamlıkta gelir testi yaptırın” yazısının gönderilmesi Pazar gününün gündemine oturdu. Asıl ilginç olan yazının gönderildiği siyasetçilerden birinin eski bir Çalışma Bakanı olmasıydı.

Aralarında eski bakanların da bulunduğu  bazı emekli milletvekillerine, “Sosyal güvenceniz yok, yeşil karttan yararlanmak için kaymakamlıkta gelir testi yaptırın” yazısının gönderilmesi Pazar gününün gündemine oturdu. Asıl ilginç olan yazının gönderildiği siyasetçilerden birinin eski bir Çalışma Bakanı olmasıydı.

 

İmren Aykut, en uzun süre Çalışma Bakanlığı yapan bakanlarımızdan. Biz de H&H olarak kendisine ulaştık. Geçirdiği ufak bir rahatsızlık nedeniyle iki gündür evinde dinlenmekte olan Aykut, telefonla  sorularımızı yanıtladı. Konuşması sık sık kahkahalarla kesilen Aykut, görüşme boyunca oldukça neşeliydi.

 

-Sayın Aykut, Yeşil Kart’tan yararlanmanız için size bir yazı gönderilmiş.


Evet oldu öyle bir şey. Gelin, gelir testi yaptırın dediler. Bana Yeşil Kart vereceklermiş.
 

 

-Siz Çalışma Bakanlığı yaptınız. Yazıyı aldığınızda ilk tepkiniz ne oldu?


Tabi çok şaşırdım. İlk başta şaka yapıldığını zannettim. Çünkü yazının üstünde herhangi bir tarih, sayı falan yok. Öyle olunca insan şaka zannediyor. Gayri ciddi bir yazı gelmiş oldu yani. Tabi çok sayıda insana gittiği için bu tip hatalar olur. Ama ben eski Çalışma Bakanı’yım. İsmim orada görünüyor sonuç olarak.

 

 

OYA ARASLI VE KÜRŞAT TÜZMEN’E DE GİTMİŞ…

 

-Sizin dışınızda yazı giden diğer isimlerle ilgili bilginiz var mı?

 

Sayın Kamran İnan var. Sayın Safter Gaydalı, Sayın Prof. Dr. Oya Araslı’ya gittiğini biliyorum.   Bir de Sayın Kürşat Tüzmen var.

 

-Yazı giden diğer isimlerle görüştünüz mü? Onların tepkisi nedir?


Onlar Parlamenterler Birliği’ne bildirmişler. Herkes şaşkınlık yaşadı. Milletvekilleri ve yargıçların statüsü farklı. Dolayısıyla onlar ayrı bir programın içindeler. Ancak Sosyal Sigortalar’da ona bakmamışlar. Ana listenin içinde değerlendirilmişiz.

 

 

KAMRAN İNAN’IN MEKTUBUNU MERAK EDİYORUM

 

-Siz bir girişimde bulundunuz mu?


Yazıda cevap yazmamız isteniyordu. Biz de yazdık. “Ben 5510 sayılı yasaya tabi değilim. Zaten emekliyim. Emekli Sandığı’ndan maaş almaktayım. Farklı statüdeyim” dedim. Komik yani, asgari ücret üzerinden sosyal güvenlik kapsamına alındınız diyor. Ben mizahı çok severim. Aslında güzel, mizahi bir cevap yazardım ama yazmadım.

 

-Sanırım Sayın Kamran İnan yazmış.


Evet. Zaten en çok onun mektubunu merak ediyorum. Sayın İnan çok esprili, mizahi yapıya sahip bir insandır. Öyle bir yazar ki duman eder adamı.

 

 

HENÜZ ÖZÜR DİLENMEDİ

 

-Size herhangi bir geri dönüş oldu mu bu konuda? Özür dilendi mi?


Yok hayır henüz olmadı. Zaten daha çok yeni. Ben ciddiye almadım zaten. Gülüyorum sürekli.

 

 

BANA PAZAR ŞAKASI YAPTILAR

 

-Bakanlık yaptığınız kurumdan bu şekilde bir yazı gelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?


Dediğim gibi komik geldi. Elbette bu tip hatalar olabilir. Milyonlarca insana yazı gidiyor. Ancak benim dikkat çekmemin sebebi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmış olmam. Ona şaşırdım zaten. Yani herkese gider ama ben…  Orada çalışanlar fark etmemiş ismimi. Çok komik geldi. Gülüyorum sabahtan beri. Bana Pazar şakası yaptılar diyorum.

 

-Siz en deneyimli Çalışma Bakanlarımızdansınız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sayın Faruk Çelik’in göreve geldiği ilk zamanlarda sizi diğer eski Çalışma Bakanlarımızla birlikte bir yemeğe davet ettiğini biliyoruz. Peki o tarihten sonra deneyiminizden yararlanmak için herhangi bir girişimde bulundu mu?

 

Evet 1987-1991 arası bakanlık yaptım. En uzun süre yapanlardan biriyim. Sayın Çelik’e de sempatim var. Ancak kendisinden henüz böyle bir işbirliği önerisi gelmedi. 2008’de ki daveti çok şık bir jestti. Ara ara karşılaşıyoruz ama dediğim gibi henüz bir işbirliği önerisi gelmedi.

 

-Genel sağlık sigortası hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?


Aslında çok zor bir çalışma. Ancak üstesinden geliniyor gibi şimdilik. Tabi bugün ki gibi hatalar olabiliyor ama zor bir iş. Umarım başarılı olur. Çünkü bakıyorsunuz adamın altında Mercedes araba var, elinde yeşil kart. Üzücü.

 

Deniz Bilgen Çakır     H&H Ankara