Ban Ki Moon son 3 aylık Kosova raporunu yayınladı

Ban Ki Moon son 3 aylık Kosova raporunu yayınladı
31 Temmuz 2013 09:02

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un, 23 Nisan -15 Temmuz dönemini kapsayan Kosova’ya ait 3 aylık raporu yayınlandı.

Genel sekreter son raporunda Kosova ile Sırbistan arasında yapılan anlaşmayı tarihi bir anlaşma ve ilişkilerin normalleşmesi için atılan önemli bir adım olarak nitelendirdi.
Genel sekreter 3 aylık Kosova raporunda, ülkenin kuzeyindeki durumun Priştine ile Belgrad arasında yapılan anlaşmanın uygulanmasındaki en büyük sorun olduğunu kaydetti. Raporda, “Priştine yönetiminin orda yaşayan halka güvende olduğunu kanıtlaması ve elini uzatması gerekiyor. Ama bunun için Kuzeyde yaşayan Sırpların da, bu süreçle ilgilendiklerini göstermeleri ve ciddiye almaları gerekiyor. Ancak bu şekilde tansiyon düşürülerek başarıya ulaşılabilir” ifadelerine yer veriliyor. Raporda kayıp kişilerin bulunması ve savaş suçu işleyenlerin adalet karşısına çıkarılmasının önemine de dikkat çekiliyor. Bu rapor 29 Ağustos tarihinde yapılacak olan güvenlik konseyi toplantısında görüşülecek. Güvenlik konseyi toplantısına Başbakan Haşim Taçi ve Sırbistan Başbakanı İvıca Daciç?in de katılması bekleniyor.