Bal ve limonun kanıtlanmış faydaları

Bal ve limonun kanıtlanmış faydaları
5 Temmuz 2021 23:23

Himalaya dağlarının, Rajasthan-Bikaner bölgesi alt etekleri Hathusar köyünde ikamet eden Uygur Türkleri’nin, sağlıklı diş sahibi olmaları dikkatimi çekti.

 

 

Numan ALADAĞ H&H YORUM

 

 
Tedavi için yaptıkları formülleri ve ayrıca Rajasthan-Bikaner Tarım Üniversitesinin Mübarek bal ve limonnun içerdiği etken maddeler (Faydalı enzimler) esas alınarak, bilimsel kanıta dayalı ders notlarını ve yöresel halk hekimliği bilgilerini siz değerli okuyucularımızla paylaşacağız.

 

 
Ballı Limon Suyunun Kanıtlanmış Sağlık Faydaları (Bilim Tabanlı) Numan Aladağ, sağlıklı dişleriniz için diyor ki: “Dişlerinizi bal, yoğurt ve toz haline getirilmiş adaçayı ile fırçalayın.” Ayrıca Eğir (propolis) tentürü de diş sağlığı için en doğal şifa kaynağıdır.

 
Malzeme:

 
1 Çay kaşığı Adaçayı tozu
2- Bir çay kaşığı süzme 3’cü kesim (Hasat) çam balı
3- Bir tatlı kaşığı yoğurt

 
Hazırlanışı: İlk önce bir çay kaşığı adaçayı tozu, cam veya porselen çay tabağına konur, diş fırçası adaçayına batırılarak bir dakika fırçalanır, daha sonra bir çay kaşığı süzme bal ve bir tatlı kaşığı yoğurt tabağa konur dişler fırçalanır.
Ayrıca hafta da bir defaya mahsus olmak üzere, ağızda biriken mikropları öldürmek için, dişlerinizi taze sıkılmış limon suyu ile fırçalayın, daha sonra Adaçayı-Bal-Yoğurt ile fırçalayın.

 
NOT: Sabah akşam, bu işlemi yemeklerden 30 dakika sonra yapınız.

 
Ballı ve limon suyunun faydaları

 
Ballı limon suyunun, bol miktarda vitamin, besin maddesi ve antioksidan olması nedeniyle sağlığa faydaları vardır. Ham, işlenmemiş bal, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve yüzyıllarca birçok sağlık koşulunu tedavi etmek için kullanılmıştır. Limon ve limon suyu bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye, enfeksiyonları önlemeye ve kalbinizi sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek yüksek seviyede vitamin ve antioksidanlara sahiptir.

 
Bal ve limon suyunu ılık su ile içmek sağlığınızı güçlendirmenize ve size enerji sağlamanıza yardımcı olur. Aslında, çoğu insan sabahları bal, su ve limon suyu içer ve bu doğal içecek metabolizmalarını hızlandırır.
Bu makalede, ballı limon suyunun, sizin için bu kadar iyi olmasının birçok sebebini öğreneceksiniz. Ayrıca, bilimsel araştırmaların bal ve limonun sağlıkla ilgili iddialarının çoğunu nasıl desteklediğini de öğreneceksiniz.

 
Limon Suyunun Sağlık Faydaları

 
Limon, keskin bir narenciye meyvesidir. Taze sıkılmış bir limon suyuyla bir bardak ılık su tüketmek, önerilen günlük C vitamini alımınızın% 40-50’sine kadar sağlayabilir.

 
1- Bütün limon türleri kalori ve karbonhidrat bakımından düşüktür. Örneğin, bir limondan gelen meyve suyu 11 kalori ve 4 g karbonhidrat içerir. Limon suyu ayrıca folat, A vitamini, kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerir.
2- Bal ile seyreltilmiş limon suyunun tüketilmesinin ana faydalarından biri, limonların antioksidanlar bakımından zengin olmasıdır. Bu yüzden birçok insan detoks için bal ve limon suyu içiyor. Bilim adamları, kanıta dayalı limon gibi narenciye meyvelerinin zengin bir C vitamini kaynağı olduğunu söylüyorlar. Ancak, flavonoidler gibi narenciye sularındaki diğer bileşikler de vücudunuzun sağlıklı kalmasında önemli bir rol oynuyor.
3- Bir miktar rendelenmiş limon kabuğu ilave ederek limonlu bal çayının antioksidan özelliklerini de artırabilirsiniz. Araştırmalar limon kabuğunun da antimikrobiyal özelliklere sahip zengin bir antioksidan kaynağı olduğunu ortaya koydu.

 
Ham Balın Sağlık Faydaları

 
Kullanılacak en iyi bal türü çiğ, işlenmemiş arı balıdır. İşlenmemiş bal, baldaki işlem sırasında bazen kaybolan tüm besinleri ve iyiliği içerir.
Hindistan Tarım Bakanlığının ilgili kurumları tarafından sağlanan bilgilere göre, bir çorba kaşığı çiğ bal yaklaşık 64 kalori ve 17 g karbonhidrat içermektedir.

 
4- Bu çok görünmesine rağmen, balın amino asitler, mineraller ve önemli enzimler içerdiğini hatırlamakta fayda var.
5- Balın glisemik indeksi (GI) 10’dur, bu da kan şekeri seviyesini şeker kadar yükseltemediği anlamına gelir.
6- Örneğin, 1 doz. (28 g) şeker, eşdeğer bal miktarından daha fazla olan 19 bir GI derecesine sahiptir.

7- Balın başlıca sağlık yararları, antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinden kaynaklanmaktadır. Balın sağlık yararları üzerine yapılan araştırmalar, güçlü antioksidan özelliklere sahip çok çeşitli enzimler, fenolikler ve organik asitler içerdiğini göstermiştir.
8- Hindistan bilim adamları, fenolik bileşiklerin belirli hastalıkları önlemek ve sağlığı geliştirmek için gerekli olduğunu söylüyor.
9- Ham bal, özellikle üçüncü kesim çam balı, ayrıca vücuttaki inflamatuar tepkileri azaltmaya yardımcı olur.

 

 
Ballı Limon Suyunun Faydaları

 
Bal ve limonu birleştirmenin sizin için iyi olabileceği birçok faydalarına bakalım.

 

 
Ballı Limon Suyu Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilir

 

 
10- Limon ve bal suyu içmek bağışıklık sisteminizi hızlandırabilir ve vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olabilir.
Bilim adamları, limonda bulunan C vitamininin, bağışıklık sisteminizi korumak için gerekli olduğunu söylüyorlar. Hindistan da ilgili üniversiteler, C vitamininin vücudu oksidatif strese karşı koruduğunu bildirdi. Bu, ciddi enfeksiyonlara karşı vücudunuzu güçlendirebilir. Araştırmacılar ayrıca, C vitamini diyetinin bazı solunum yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğini ve tedavi edebileceğini buldular.
11- Bazı çalışmalar, soğuk algınlığınız olduğunda C vitamini almanın semptomlarınızı daha çabuk gidermeye yardımcı olabileceğini buldu.
12- Bir bardak limon suyuna bir yemek kaşığı bal eklenmesi de vücudunuza enfeksiyonla mücadele eden önemli enzimler sağlayacaktır. Örneğin, çalışmalar balın serbest radikalleri yok eden ve bağışıklık sisteminizi korumaya yardımcı olan birçok bileşik içerdiğini göstermiştir.
13- Aslında, koyu bal, hafif baldan daha yüksek bir antioksidan seviyesine sahip olabilir.
Bir bardak ballı limonlu çay içmek, enfeksiyonlarla daha etkin bir şekilde mücadele etmenize ve daha sağlıklı kalmanıza yardımcı olur.

 

 
Ballı Limon Suyu Enflamasyonu Azaltır

 
Ballı limon çayının önemli bir faydası da vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olmasıdır.
14- Doktorlar inflamasyonun birçok kronik hastalığın gelişimi ile bağlantılı olduğunu söylüyorlar.
15- Bal, genel sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek antienflamatuar özelliklere sahiptir. Balın tıbbi özelliklerine genel bakış, balın antienflamatuar potansiyelinin birçok hastalığın tedavisine yardımcı olabileceğini buldu. Baldaki bazı bileşikler, iltihaplanmaya neden olan enzimlerin baskılanmasına yardımcı olur.
16- Limon suyu ile balı bir içecekle birleştirmek, balın iltihaplanma özelliklerini artırmaya yardımcı olabilir. Örneğin, bilimsel çalışmalar limon gibi turunçgillerin antiinflamatuar etkisi olan biyoaktif bileşikler içerdiğini göstermiştir.
Bal ve Limon Boğaz Ağrısı ve Öksürük Tedavisine Yardımcı Olabilir
Limon suyunda yüksek miktarda C vitamini ve çiğ balın yatıştırıcı özellikleri nedeniyle, boğaz ağrısı ve öksürüğün tedavisi için bal limonu suyu içebilirsiniz.
17- Mayo Clinic’in doktorlarına göre, boğaz ağrınız varken ılık ballı limonlu bir içecek almak öksürük için klasik bir doğal çözümdür.
18- Bal ve zencefil aslında öksürük kesici olarak işlev görebilir ve öksürüğün uykunuzu kesmesini önleyebilir. Hindistan da Sağlık Hizmetlerinden tıp bilim adamlarının, balın öksürük uyumunu azaltabileceğini söylüyor. Öksürmek için bal alan çocuklar, tedavi görmemiş olanlardan daha az öksürdü.

 
Doktorlar boğaz ağrısı semptomlarını tedavi etmek için limonlu ve ballı ılık su içmelerini tavsiye ettiler. Bir bardak ılık suya yarım limon sıkın ve 1-2 çay kaşığı bal (tercihen Manuka, Çam, Narenciye balı) varsa ekleyin ve tahriş edici bir öksürükten kurtulmak için içilir. Sıcak su da kullanabilirsiniz, ancak kaynar su kullanmamaya dikkat edin.

 

 
UYARI: Kaynayan suya limon ve bal eklenmeyin, faydalı besin maddelerinin çoğunu yok eder. Daima ılık su kullanılmalıdır.

 
19- Ballı Limon Suyu Sindirim Sağlığınızı Artırabilir. Ballı limon suyunun sindiriminize fayda sağlamasının birkaç nedeni vardır.
Öncelikle düzenli olarak limonlu ballı su içmek, sindirim sağlığınız için önemli olan, sizi iyi nemli tutar. Vücudun nem oranını korumak, sağlığımız için çok önemlidir. İhmal etmeyelim.
20- Doktorlar ayrıca her gün yeterince sıvı almanın kronik kabızlığın tedavisine yardımcı olabileceğini söylüyorlar. Limonlu ılık bal içmek, kronik kabızlık (Bağırsak tembelliği) için en doğal çözümdür.
21- Çayınıza limon kabuğu rendesi eklemek, içeceğinize biraz diyet lifi de ekleyebilir. Narenciye kabuğunun faydalarının incelenmesi limon gibi narenciye kabuğundan kabuğun iyi bir lif kaynağı olduğunu bildirmiştir. Narenciye kabuğu, sindirime yardımcı olabilir ve ayrıca bağırsak sağlığını iyileştirebilecek önemli biyoaktif bileşikler içerir.
22- Bal ayrıca, sindirim sağlığını teşvik eden birçok faydalı özellik içerir. Balın tıbbi özelliklerine yönelik çalışmalar, çoğu bağırsak mikroflorasını iyileştiren 180’den fazla bileşik içerdiğini buldu. Ayrıca, balın antimikrobiyal özellikleri, iltihabı hafifletmeye ve gastrointestinal bakteriyel enfeksiyonları öldürmeye yardımcı olur.
23- Ballı Limon Suyu Böbrek Taşlarının Tedavisine de yardımcı Olabilir: Böbrek taşı sorununuz varsa, onu tedavi etmek için günde 2 ya da 3 kez ballı limon suyu içebilirsiniz.
İlgili bilim adamları, limon suyunun bazı böbrek taşlarının tedavisinde doğal bir alternatif olabileceğini keşfettiler.
Bal böbrek taşlarının tedavisinde nasıl yardımcı olabilir? Balın tıbbi özelliklerinin doğrudan böbrek taşlarını etkilediğini gösteren bilimsel bir çalışma yoktur. Ancak, bal ile birlikte taze sıkılmış limon suyu içtiğinizde, bal idrar sisteminizde terapötik bir etkiye sahip olabilir.
24-İlk olarak, böbrek taşlarını tedavi etmek için ılık limonlu içeceklerde balı doğal bir tatlandırıcı olarak kullanabilirsiniz. İkincisi, bal idrar yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilecek güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir. Hindistan-Rajasthan da, 2014 yapılan bir araştırma, seyreltilmiş balın idrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabileceğini buldu. Bal, E. coli , Proteus türleri ve Strep gibi bakteri suşlarının yok edilmesinde etkili olmuştur. faecalis’in.
Doktor önerisini alarak, sıcak limonlu bal suyu kullanarak böbrek taşlarından kurtulmak için günde 5 veya 6 çorba kaşığı limon suyu içilir. Lezzeti tatlandırmak ve üriner bakteriyel enfeksiyonları önlemek için 1-2 çay kaşığı çiğ, işlenmemiş bal ekleyin. Ayrıca elma sirkesi (ACV) böbrek taşlarının tedavisinde de yardımcı olabileceği için içeceğinize doğal ev yapımı elma sirkesi de ekleyebilirsiniz.

 
NOT: Elma sirkesi, kesinlikle sentetik olmamalıdır.
Ballı Limon Suyu Kalp Hastalıkları Riskinizi Düşürebilir
Her sabah ballı limon suyunun içilmesi kalp sağlığınızı olumlu yönde etkiler.
Bal ve limon kombinasyonunun kalbinize fayda sağlaması için birçok faktör var.

 
25- Koroner kalp hastalığı riskinin nasıl düşürüleceğini inceleyen bir kohort çalışması, C vitaminin kalbinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olduğunu buldu. Kalp sağlıklı bir diyetin, C vitamini bakımından zengin sebze ve meyveler içermesi gerektiği belirtildi (limon gibi).
Büyük bir limon suyunun, önerilen günlük C vitamini alımının neredeyse yarısını karşıladığı!
26- Narenciye ile ilgili Hindistan da ki araştırmalar, narenciye meyvelerinde bulunan antioksidanların ve kabuklarının kalp sağlığı üzerinde koruyucu bir etkiye sahip olduğunu buldu.
27- Aynı şekilde, baldaki polifenol antioksidanları sizi kalp hastalıklarından da koruyabilir. Balın kardiyovasküler sistem üzerindeki terapötik etkisinin gözden geçirilmesi, düzenli bal alımının kalp hastalığı riskini azalttığını buldu. Araştırmacılar, balın kalbi koruduğunu, çünkü kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olduğunu, kan dolaşımını iyileştirdiğini ve tıkalı arterleri önlediğini buldu.

28- Kalbinizi sağlıklı tutmanın başka basit yolları da var.
Limonlu ballı çay, tansiyonun düşmesine yardımcı olur.
Limon suyundaki sitrik asit içeriği, anti-hipertansiyon etkisine sahiptir. Araştırmalar limon suyunun ve limon kabuğunun özlerinin kan basıncını düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Günlük limon suyunun tüketilmesi ve düzenli yürüyüş, kan basıncının doğal olarak azaltılmasına yardımcı olabilir.
29- Bal-zencefil, yüksek tansiyonu düşürmede yardımcı olur.
30- Limon suyu ve bal kötü kolesterolü (LDL) düşürür ve iyi kolesterolü (HDL) artırır.
260 erkek üzerinde yapılan bir araştırmada, günde 80 gr bal alınmasının, 4 haftalık bir sürede düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini düşürdüğü bulundu. Bu, doktorların “kötü” kolesterol olarak adlandırdığı kolesterol türüdür. Düzenli bal tüketiminin etkisi ayrıca kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı oldu.
31- Limon yüksek seviyede C vitamini içerdiğinden, limon suyu LDL kolesterolün düşürülmesine de yardımcı olur. Randomize kontrollü çalışmaların gözden geçirilmesi, diyetinize C vitamini takviyesi yapmanın kolesterol seviyesini azaltabildiğini buldu. Araştırmacılar, günde 500 mg C vitamini almanın LDL kolesterol konsantrasyonlarını önemli ölçüde azaltabileceğini ve “iyi” kolesterolü (HDL) arttırdığını buldular.
Doğal olarak kolesterolü düşürmenin en etkili bitkilerden birisi de zencefil’dir.
Ballı Limon Suyu Detoks’a Yardımcı Olabilir.
32- Sabahları bal ile limon suyu almanın faydalarından biri de vücudunuzun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olmasıdır.
C vitamini güçlü bir antioksidandır ve limon suyunun çok fazla C vitamini içermesi, vücudunuzun detoksuna yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Ham bal faydalı enzimler, amino asitler ve antioksidanlarla dolu doğal bir bileşendir. Balın detoksifiye edici etkisi hakkında araştırma yapılmamasına rağmen, bilimsel araştırmalar balın bir dizi enflamatuar hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde yararlı olduğunu göstermektedir.
Limon detoks içeceğinize bir kaşık bal eklemek kesinlikle zarar vermez ve size sağlıklı ve doğal bir enerji kaynağı sağlar. Ayrıca, detoks etkisini artırmak için içeceğinize çiğ elma sirkesi de ekleyebilirsiniz. Ancak doğal ev yapımı elma sirkesi kullandığınızdan emin olun.
NOT: Kullanacağınız elma sirkesi, kesinlikle sentetik olmamalıdır. Fayda yerine, zarar verir. Evde elma sirkesini yapmaya alışın.
Bal ve limonlu su kilo vermenize yardımcı olabilir.
33- Güne bir bardak ballı limon suyuyla başlamak, sağlıklı kilo kaybınızı arttırmanıza yardımcı olabilir.
İnsanlarla ilgili ilginç bir çalışma, limon özlerinin kilo vermeye yardımcı olma potansiyeline sahip olduğunu buldu. 150 kişilik bir grup, diyetlerine ek olarak limon kabuğu özütlerini aldı. Araştırmanın sonunda, Hindistan-Rajasthan Tarım Üniversitesi bilim adamları, limon ekstraktını alan grubun, plasebo alan gruba göre biraz daha düşük bir vücut kitle indeksine sahip olduğunu belirtti. Çalışma “Limon kabuğu ekstraktının çocuklukta obezite için bazı yararlı etkileri olduğu” sonucuna varmıştır.
Ballı limon suyunun kilo verme konusunda, insan tabiatına göre değişir. Sıvı alımınızı artırmak, kendinizi daha dolgun hissetmenize yardımcı olur. Bu, atıştırma arzusunu kısıtlayabilir ve porsiyon boyutunu küçültmeye yardımcı olabilir. Ayrıca ballı limonlu su içeceklerinde bol miktarda vitamin, besin ve mineral bulunur.

 
NOT: Hazır pet şişe suyunun güneş görmemesi gerekir. Ayrıca pet şişe suyu, ne kadar yakın mesafede mağazalara gelirse hem sağlık ve hem de ekonomik bakımından önem taşır. İçeceklerde, daima yerli sermaye tarafından üretilenleri için.
Hazır pet şişe suyu sektörünün, faaliyetlerini ilgili Bakanlıklar derhal su sektörünün faaliyetlerini koordineli olarak kontrol etmelidir. Pet şişe kesinlikle güneş görmemelidir diye yasak ve para cezası getirilmelidir.
Ayrıca, şekerli gazlı renkli içecekler yerine, limonlu suya ve su içeceğine geçmek, günlük kalori alımınızı azaltmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir.

 
Ballı Limon Suyu Nasıl Kullanılır?

 
Ballı Limon Suyu Tarifi

 
1. Biraz su kaynatın ve bardağı biraz soğumaya bırakın.
2. Yarım limon taze mevsimsel meyve suyu ekleyin (yeni başlayanlar, limonun dörtte biri kadar küçük bir dozla başlayabilir). En iyi sonuçlar için, organik meyveler kullanın.
3. Ham, organik, pastörize edilmemiş bal ile karıştırın (farklı lezzetleri deneyebilirsiniz). Su soğuduktan sonra bal ilave edilir, çünkü ısı baldaki besinleri yok eder.
4. Hemen içmek için biraz soğuk su ekleyebilirsiniz.
5. Uyanır uyanmaz, bu doğal içeceğin tadını çıkarın.

 
Günlük C vitamini alımınızı arttırmak istiyorsanız, bal içeceğine daha fazla limon suyu ekleyebilirsiniz. Ancak, baldan şekerden daha sağlıklı olmasına rağmen kalori içerdiğini hatırlamak iyidir.
Birçok kişi güne serinletici bir bardak ılık ballı limon suyu ile başlamak ister. Bu, metabolizmanıza hızlı bir başlangıç sağlar ve sizi güne hazırlar.
Akşamları rahatlamak için limonlu ve ballı bir bardak ılık suyun tadını çıkarabilirsiniz.
Sabahları ballı limon suyu içmek, sağlıklı olmanız ve genel sağlığınızı iyileştirmek için nasıl olumlu adımlar atmanız konusunda size destek olacak.

 
Ballı Limon Suyunun Yan Etkileri:

 
34- Bal ve limon, iyilikle dolu doğal maddelerdir. Genel olarak, her gün bal ve limon içecekleri tüketmek güvenlidir ve herhangi bir olumsuz etkiye neden olmamalıdır.
Bal ve limon suyunu sağlık faydaları için kullanıyorsanız, hatırlanması gereken birkaç şey var:

 
• Limon suyu asitlidir ve diş minesini etkileyebilir. Diş minesine zarar vermemek için kamıştan içebilir veya ağzınızı temiz suyla durulayabilirsiniz. Her zaman seyreltilmiş limon suyu için.
• Limon suyu bazı insanlarda mide ekşimesi semptomlarına neden olabilir.
• Polen veya arı ile ilgili ürünlere alerjiniz varsa baldan kaçınmalısınız.
• Aşırı miktarda bal ishal olmasına, anormal kalp ritimlerine veya cildinizde karıncalanmaya neden olabilir.
• 24 aylıktan küçük bebeklere asla bal verilmemelidir.
• Ballı limon suyunun içilmesi, sizi daha fazla idrar atmanıza neden olabilir. Bunun nedeni limonun bir idrar söktürücü olması değil, sadece sıvı alımınızı arttırmanızdır.

 
Ayrıca, limon suyunun sağlığa olan olağanüstü sağlık faydaları, bilimsel olarak insanların tabiatına göre içerdiği faydalı enzimler sayesinde kanıtlanmıştır.

 
Uyarı: Bu makalede belirtilenler, destek amaçlıdır. Doktorunuza danışarak kullanmanız daha faydalı olur.

 

 
Cümle vatan şehitlerini, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve Cümle atalarımızı rahmetle, Gazileri minnetle anar. Hasta ve yaralılara acil şifalar dileriz.

 

 

Kaynakça:

 
Numan Aladağ’ın, Rajasthan-Bikaner Tarım Üniversitesi eğitim ve ders notları.
Bikaner ilçesinin, Kuzeyinde Himalaya dağlarının alt eteklerinde, Hathusar köyünde ikamet eden Türk asıllı soydaşlarımızdan limon ve bal ile ilgili aldığım sohbet notları.

 

 

 


Yazarın Son Yazıları:
Aziz Atam, ruhun şad mekanın cennet olsun
‘CUMHURİYET’, bizi biz yapan ortak değerimizdir
Hicri yılbaşında huzur ve bereket bizimle olsun