Bakan Yıldırım, İstanbul'u​n, trafik sorununu çözdü de, şimdi Mısır'ın mı trafik sorununu çözecek?

Bakan Yıldırım, İstanbul'u​n, trafik sorununu çözdü de, şimdi Mısır'ın mı trafik sorununu çözecek?
10 Nisan 2013 10:16

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve kentin EXPO çalışmalarını yürüten koordinatör Murat Ersavcı, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı çalışmaları çerçevesinde, Kahire’de Mısır Turizm Bakanı Hişam Zagzug, Enformasyon Bakanı Salah Abdulmaksut ile görüştü.

 

 

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, daha sonra Kahire’deki Büyükelçilik rezidansında gazetecilerle bir araya geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın selamını getirdiğini söyleyen Bakan Yıldırım, Mısır çok önemli bir dönüşüm yaşıyor. Bu dönemde Türkiye çok daha fazla Mısır’ın ve Mısır halkının yanındadır ve yanında olmaya devam edecektir dedi.

 

 

 

 

Bakan Yıldırım, Türkiye ile Mısır arasında toplu taşımacılıkta işbirliği yapılıp yapılmayacağına ilişkin olarak, İstanbul’a kurulan metrobüs sistemi ucuz, kolay ve hızlı gerçekleşen bir proje. Bu sistem 8 ayda kuruldu ve 1 milyon İstanbulluyu taşıyor. Avrupa’da başarılı bir proje olarak görüldü. Kahire’de de kurulabilir dedi. Bakan Yıldırım, gerekli adımların atılması halinde Mısır’da toplu taşımacılıkta metrobüs sisteminin kurulması konusunda Türkiye’nin yardıma hazır olduğunu söyledi. İstanbul’da denizde yapılan toplu taşımacılığın Nil Nehri’nde yapılamayacağını belirten Yıldırım, Biz, İstanbul’da deniz taşımacılığını hızlı deniz otobüsleriyle yapıyoruz. Nil Nehri’nde hızlı taşımacılık yapılırsa kıyıda bir şey kalmaz. Mesafelere geç ulaşan araçlar ise taşımacılık için faydalı olmaz. Nil Nehri’ndeki taşımacılık ancak turizm amaçlı olabilir dedi.

 

Mısır’ın internet erişimi konusunda Türkiye’den istekte bulunduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, Afrika’nın, Avrupa, Balkanlar ve Kafkasya’ya, Mısır üzerinden internet kablolarıyla bağlanacağını söyledi. Mısır’da internet erişiminin, kablolarla Akdeniz ve KKTC üzerinden diğer bölgelere bağlanacağını belirten Yıldırım, ülkedeki medya altyapısı teknolojisinin de Türkiye tarafından yenilenebileceğini ifade etti.

 

Bakan Yıldırım, sabah saatlerinde Kahire’deki Selahattin Türk Okulları’nı ziyaret etti. Okul Genel Müdür Orhan Keskin’den bilgi alan Bakan Yıldırım, sınıfları gezerek, öğrencilerle sohbet etti. Yıldırım’ın ziyareti sırasında öğrenciler, müzik ve gösterisi sundu. Bakan Yıldırım daha sonra Hz. Hüseyin Camiini ve turistlik Hanhalili Çarşısı’nı gezdi.