Bakan kızı Zeynep'e Hacettepe Tıp torpili

Bakan kızı Zeynep'e Hacettepe Tıp torpili
29 Eylül 2012 17:00

Rektörden rica ettiler, Bakan kızı yatay geçiş yaptı!
Sözcü yazarı Emin Çölaşan, bugünkü köşesinde Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in kızı Zeynep Çelik için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılan özel yatay geçiş değişikliklerini yazdı.

 

Emin ÇÖLAŞAN /SÖZCÜ

Sevgili okuyucularım, ülkede hepimizin gözleri önünde bunlar olurken, bir de hiç bilmediğimiz, ruhumuzun bile duymadığı işler oluyor.

 

İşte size bir örnek:

 

Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in kızı Zeynep Çelik, okumakta olduğu Acıbadem Üniversitesi’nden yatay geçişle Hacettepe İngilizce Tıp Fakültesi’ne alındı.

Hacettepe İngilizce Tıp, üniversite giriş sınavında en yüksek puanlı öğrencileri alır.

Genelde, sınavı ilk bin kişi içerisinde kazananlar burasını tercih eder. Çok önemli bir olaydır.

Yatay geçiş işi çok zordur. Kuralları AKP’nin arka bahçesi olan YÖK belirler ve sonra da üniversitenin ilgili organlarında karar alınması gerekir.

Burada teknik ayrıntılara girmeyeceğim ve sizlere olayın özünü kısaca anlatacağım.

Zeynep Çelik isimli öğrenci, o seçkin fakülteye yatay geçiş koşullarını taşımıyordu.

Ancak Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne seçilen Murat Tuncer iktidarın adamıydı ve o makama Bay Abdullah Gül tarafından seçilmişti.

Kadrosu üniversitede görünüyordu, ancak Sağlık Bakanlığı’nda görev yapıyordu…

Ve Rektör Bey’e bu öğrenci için bir çözüm bulması (!) rica edildi.

 

 

Yatay geçiş için öğrencinin üniversiteye belli bir süre içerisinde bizzat başvuruda bulunması gerekiyordu.

Başvuru süresi bitti. Rektörlük, bu sürenin bitiminden bir hafta sonra 24 Ağustos günü Üniversite Senatosu’nu acele toplantıya çağırdı. Bu toplantılar çarşamba günü yapılırdı. Başka bir günde toplantı açıldı.

Toplantılar kameraya alınırdı, bu kez alınmadı!

 

Daha önce Tıp Fakültesi Yatay Geçiş Komisyonu toplanmış ve bu konuda başvuruda bulunan 13 öğrencinin istemlerini reddetmişti. Bunlardan biri de Zeynep Çelik ‘ti.

Üniversite Yönetim Kurulu ve yeni kadrolardan oluşan Senatosu bu kararı hiçe saydı ve Zeynep Hanım’ı Hacettepe İngilizce Tıp Fakültesi’ne almaya karar verdi.

 

Bütün kurallar ve yönetmelikler değiştirildi, daha önce var olan kararlar değiştirildi ve bütün bu yapılanlar sonrasında Zeynep Çelik, Türkiye’nin en yüksek puanla girilen fakültesine haksız bir biçimde ve kendisinden çok daha yüksek puan almayı başarmış olan yaklaşık 200 bin öğrencinin hakları çiğnenerek kabul edilmiş oldu.

 

Üniversite sınavında kendisinden daha yüksek puan almış nice öğrenciler vardı ama geçerli yatay geçiş kuralları nedeniyle bunların Hacettepe Tıp’a girmesi mümkün değildi.

Zeynep Hanım bu yolla bir taşla iki kuş vurmuş oldu.

İlki, Türkiye’nin en yüksek puanla girilen ve herkesin kazanma özlemiyle yanıp tutuştuğu Hacettepe İngilizce Tıp öğrencisi olmayı başardı! İngilizce Tıp Fakültesi için bu olanak, puanı, -taban puanın çok daha altında olduğu halde- kendisine sağlandı.

İkincisi, okumakta olduğu üniversiteye her yıl ortalama 40 bin liralık öğrenim ücretini ödemekten ailesini kurtarmış oldu!

 

Bu olayın bütün belgeleri ve alınan kararlar elimde.

Hacettepe Rektörü Murat Tuncer şimdi bu konuda neler olduğunu, üç yıldır izin verilmeyen yatay geçiş için geçerli kuralların başvuru tarihlerinden sonra bile nasıl apar topar değiştirilip altüst edildiğini, üniversite seçme sınavlarında çok daha yüksek puan alan öğrencilere nasıl haksızlık edildiğini açıklamakla yükümlüdür.

 

Acaba babası Çalışma Bakanı olmasaydı, bu kararlar Zeynep Çelik için yine alınır mıydı?

Eğer üniversitelere, tıp fakültelerine bile siyaset sokulduysa, işler siyasi torpille yapılıyorsa, vay bizim halimize.