Bağdat’ta onur belgesi imzalandı

Bağdat’ta onur belgesi imzalandı
20 Eylül 2013 11:03

Irak’ta devletin zirvesi ve siyasi liderler onur belgesinin imzalanması için bir araya geldi.

 

 

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hıdayir El Hüzai, Başbakan Nuri Maliki, Parlamento Başkanı Usame El Nüceyfi, bakanlar, siyasi kitle liderleri ve din adamları ulusal toplantıda dün bir araya geldi. Toplantıda yapılan konuşmaların ardından Irak’taki siyasi sorunlar ile mevcut güvenlik krizini gidermek için onur belgesi imzalandı.

 

İlk konuşmayı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hıdayir El Hüzai yaptı. Konuşmasında onur belgesine imza atan tarafların sorunların çözülmesi ve Irak’ın ulusal çıkarlarının korunması için atılan imzalara sadık kalmasını isteyen El Hüzai, uzun süren görüşme maratonundan sonra ulusal toplantının yapıldığını açıkladı. Kürsüye daha sonra Başbakan Nuri Maliki geldi. Irak’ın içinde bulunduğu kritik dönemi suhuletle atlatması için onur belgesinin imzalanmasına sıcak baktıklarını söyleyen Başbakan Nuri Maliki, Irak’taki şiddetin artması, mezhep kavgası ve diğer sorunların derinleşmesi üzerine böyle bir yola başvurulduğunu açıkladı.
Parlamento Başkanı Usame El Nüceyfi, ulusal toplantının ülkedeki sorunların çözülmesi ve Irak’ın içinde bulunduğu dönemden kurtulması için son şans niteliği taşıdığını söyledi. Konuşmasında sık sık hükümeti güvenlik ve devlet kurumlarındaki yolsuzluk konularından dolayı eleştiren Parlamento Başkanı El Nüceyfi, onur belgesinin imzalandığı ulusal toplantının Irak için son şans niteliği taşıdığını belirtti.

 

Ulusal İttifak Başkanı İbrahim Caferi, onur belgesinin imzalandığı ulusal toplantının Irak için son şans olduğu yönünde El Nüceyfi’ye katılmadı. Tarafları ulusal toplantının başarılı sonuçlar vermesine çağıran El Caferi, imzalanan onur belgesinde yer alan maddelerin yerine getirilmesine çağırdı. Ulusal Toplantıda Başbakan Yardımcısı Roj Nuri Şaves, Irak İslami Konseyi Başkanı Ammar El Hakim ve diğer yetkililer de konuşmalar yaparak ulusal toplantının başarılı bir şekilde sonuçlanmasına çalışılmasını istediler. Toplantıya Başbakan yardımcısı Salih El Mutlak ve El İrakiye listesi başkanı eski başbakan Eyad Allavi’nin katılmaması dikkat çekti.