Az teste az vaka!

Az teste az vaka!
6 Mart 2021 09:11

Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında Doğu ve Güneydoğu’daki 13 kent, riskin en az olduğu yerler olarak belirlendi. Ancak uzmanlara göre bunun nedeni bölgede yapılan test sayısının yetersiz olması. Söz konusu kentlerde aşılamada da hız çok düşük. Tabip odalarının başkanları, “Normalleşmeden endişeliyiz” diyor.

 

 

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 risk haritasına göre, Doğu ve Güneydoğu’daki 13 kent riskin en az olduğu iller olarak belirlendi. Ancak aralarında Urfa, Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Van’ın da bulunduğu yerler, yaz aylarında günlük vaka sayılarında ülke ortalamasının çok üstündeydi. İktidarın uzmanların tüm uyarılarına rağmen başlattığı “normalleşme” adımları, risk seviyesinin düşük olduğu iddiasıyla söz konusu illerde başlatıldı. Uzmanlara göre, bölgedeki “iyimser tablo” az testle ilişkili. ‘Az riskli’ olduğu iddia edilen Van’ın Saray ilçesindeki 4 mahallede okullar koronavirüs salgını nedeniyle 10 gün tatil edilmesi de tedirginliği artırdı. Bölgede test oranlarının düşüklüğüne benzer şekilde aşılamada da oldukça yetersiz bir hızla ilerleniyor. Şırnak, Diyarbakır, Batman ve Van’ın tabip odalarının başkanlarıyla bölgedeki duruma mercek tuttuk.

 

 

AŞILAMA OLDUKÇA DÜŞÜK

 

 

Şırnak Tabip Odası Başkanı Serdar Küni kentte yapılan test sayısının oldukça düşük olduğu görüşünde. Normalleşme ile yeni bir pikten endişe ettiklerine vurgu yapan Dr. Küni, “Yeterli test yapılmadığı, az test yapıldığı noktasında da gerçeklik var” ifadesini kullanıyor: “Test sadece şikâyeti ve temaslı olanlara yapılıyor. Ancak bu yeterli değil. Tarama şeklinde yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu da tabloya bakıldığında vaka sayılarını az gösteriyor.”

Dr. Küni, Şırnak’ta aşılamanın da oldukça az olduğuna dikkat çekiyor: “Şırnak nüfusu yaklaşık 538 bin, yapılan aşı ise yaklaşık 11 bin civarında. Yapılan aşı sayısı çok çok düşük. Bu 11 binin içerisinde sağlık çalışanlarının da olduğunu düşününce yurttaşların aşılanma oranları oldukça düşük”

 

 

YETERLİ TEST YAPILMIYOR

 

 

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Elif Turan, testlerin şikâyet üzerine yurttaşlara yapıldığını hatırlatıyor. Dr. Turan’a göre, bu nedenle semptom göstermeyen hastalar büyük risk oluşturuyor: “Tabloya bakıldığında vakalar düşük görünüyor. Sahadaki arkadaşlarımdan aldığımız bilgilere göre de pozitif vaka sayısı 45-50 civarında. Ama başından beri söylediğimiz filyasyon çalışmaları olması yönünde. Temaslı takibi tam yapılmadığı için yeterli test de yapılmamış ve PCR pozitifler saptanmamış oluyor.”