Aynı firma, devlet hastanesine verdiği hizmeti şehir hastanesine 14 kat daha pahalıya veriyor!

Aynı firma, devlet hastanesine verdiği hizmeti şehir hastanesine 14 kat daha pahalıya veriyor!
29 Ağustos 2021 07:06

Ankara Tabip Odası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi ve Ankara Diş Hekimleri Odası, “Şehir Hastaneleri Ülkemiz İçin Bir Kara Deliktir” başlığıyla şehir hastanelerinin 2018 ve 2019 yılı Sayıştay raporlarını inceleyen bir çalışma hazırladı.

 

 

Buna göre, Yozgat Şehir Hastanesi’nin çamaşırhane hizmetlerini yürüten firma ile Sorgun Devlet Hastanesi’ni yürüten firmanın aynı olduğu ortaya çıktı. Ancak firmanın, şehir hastanesine verdiği çamaşır hizmetini, Sorgun Devlet Hastanesi’ne verdiğinin 14 katı fazla fiyat ile sağladığı belirlendi. Yapılan açıklamada, “Yozgat Şehir Hastanesi’nin çamaşırhane hizmetlerini yürüten alt yüklenicisinin, Sorgun Devlet Hastanesi’ne de aynı hizmeti sunduğu, firmanın Sorgun Devlet Hastanesi’ne hizmet karşılığı olarak teklif ettiği bedel ile şehir hastanesine sunduğu çamaşır hizmetinin ortalama birim fiyatı arasında 14 kat fiyat farkı olduğu tespit edilmiştir” denildi.

 

 

 

Çalışmada, bu gibi fiyat farkları örnek gösterilerek “Devletin kamu özel ortaklığı yoluyla özel şirketlere yaptırdığı bu hastaneler, bütçe için bir kara delik niteliğindedir. Sağlık meslek örgütleri olarak, kamu özel işbirliği projelerinden vazgeçilmesini istiyoruz” çağrısı yapıldı.

 

 

Cumhuriyet’ten Sarp Sağkal’a konuşan SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, “Şehir hastanelerinde hizmet alımlarında Kamu İhale Kurumu şartlarıyla piyasa araştırması yapılmıyor. Şehir hastanelerinin sözleşmeleri de ‘ticari sır’ kapsamında sayılıyor. Piyasa testi yapılmadığı için de kamu tek firmaya mahkûm olmuş oluyor. Bu durumda da yüklenicinin iki dudağından çıkan fiyat, idare tarafından kabul ediliyor. Bu da kamu zararına neden oluyor” ifadelerini kullandı.